Primăria Oradea nu mai poate obliga asociaţiile de proprietari din oraş să îngrijească spaţiile verzi din jurul blocurilor.
În procesul deschis de Prefectura Bihor şi Asociaţia de Proprietari Şelimbărului nr. 1, în 2019, Curtea de Apel Oradea a decis vineri, definitiv, să anuleze articolele din Regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din intravilan care fac referire la protocolul prin care orădenii de la blocuri se obligau să îngrijească zonele verzi.
Potrivit soluţiei publicate pe site-ul instanţei, judecătorii au anulat mai multe articole din Hotărârea Consiliului Local Oradea 873/2018. Concret, au anulat prevederea conform căreia spaţiile verzi din cvartalele de blocuri „se preiau de către asociaţiile de proprietari din municipiul Oradea, în vederea întreţinerii” (articolul 31, alineatul 2), dar şi care sunt toate lucrările de întreţinere care trebuie făcute (articolul 31, alineatul 5), respectiv modelul protocolului pe care Primăria voia să-l facă obligatoriu pentru toate asociaţiile (articolul 31, alineatul 6).
De asemenea, au fost anulate alineatele articolului 39 care prevăd explicit că „asociaţiile de proprietari au obligaţia să încheie cu Municipiul Oradea Protocol privind întreţinerea spaţiilor publice existente în cvartale de blocuri” şi că au obligaţia „de întreţinere a spaţiului verde asumate conform acordului” (alineatul l şi m).
În mod firesc, judecătorii au anulat şi amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi.
Datorie doar pentru cei de la case
În rest, regulamentul a rămas în picioare, ceea ce înseamnă că orădenii care locuiesc la case au în continuare obligaţia de a întreţine spaţiile verzi din jurul imobilelor.
Potrivit articolului 43, alineatul X, persoanele fizice care au terenuri sau clădiri în oraş au obligaţia să îngrijească spaţiile verzi adiacente, până la carosabil, adică să cosească vegetaţia cel puţin o dată pe lună, în perioada aprilie-octombrie, să plivească buruienile, să întreţină rondourile de flori, să îngrijească pomii fructiferi, inclusiv cu tăieri de corecţie. Dacă orădenii nu fac aceste lucrări, regulamentul prevede că le poate face Primăria, dar costul îl va transfera proprietarilor, sub forma unei taxe speciale locale.
Tribunalul, pe dos
Sentinţa Curţii de Apel Oradea desfiinţează hotărârea pe care Tribunalul Bihor a dat-o în acest proces, în februarie 2020. Judecătorii acestei instanţe au decis atunci să respingă cererea Prefecturii Bihor şi a Asociaţiei Şelimbărului nr. 1.
Regulamentul votat prin HCL 873/2018 a fost controversat de la bun început. Mai multe asociaţii de proprietari din oraş s-au arătat nemulţumite că Primăria vrea să treacă în sarcina lor îngrijirea spaţiilor verzi din jurul blocurilor, arătând că aceste lucrări sunt costisitoare, iar aceste zone aparţin domeniului public al oraşului.
Totuşi, până la urmă, aproape toate asociaţiile au semnat protocolul cu Primăria, chiar dacă regulamentul a fost suspendat din august 2019, odată ce Prefectura Bihor, condusă atunci de Ioan Mihaiu, l-a atacat în instanţă.
Ce decizie va lua Primăria acum, adică dacă va menţine regulamentul în această formă sau va realiza altul, rămâne de văzut. BIHOREANUL a încercat să obţină un punct de vedere de la primarul Florin Birta, dar până la publicarea acestui articol, edilul nu a răspuns apelului telefonic.