Tribunalul Bihor s-a pronunţat, luni, în procesul milionarului orădean Ion Govoreanu, fondatorul grupului de firme Trei G, trimis în judecată de procurorii DNA Oradea pentru o fraudă de 22,5 milioane euro.

În total, în acest dosar sunt judecate 8 persoane, Govoreanu fiind acuzat că prin interpuşii Mihai Măgurean, Viorel Claudius Ducica, Emil Gavril Pop, Constantin Mitu, Marinela Triculescu, Alexandrina Luparu şi Varga Sandor, administratori şi directori la mai multe societăţi pe care de fapt le controla, a simulat achiziţii de produse petroliere şi/sau alimentare fără TVA de la trei firme aflate în insolvenţă controlate tot de el: SC Prompt Construct SRL, SC Ciprova Com SRL şi SC For United SRL.

În realitate, au stabilit anchetatorii, produsele au fost vândute şi facturate direct de la depozite sau de la producători unor beneficiari finali, dar cu aplicarea TVA aferentă. Introducerea în circuitul comercial a firmelor aflate în insolvenţă şi a unor firme tip "bidon" era doar formală, scriptică, în scopul de a acumula în sarcina celor din urmă plata taxei pe valoare adăugată colectate. În acest fel, se crea posibilitatea eludării plăţii către stat a TVA şi a impozitului pe profit, prin neînregistrarea totală sau parţială a operaţiunilor efectuate şi prin nedeclararea activităţilor şi a obligaţiilor de plată aferente.

În urma procesului întins pe mai bine de 4 ani, Ion Govoreanu a fost condamnat la 12 ani de închisoare. Directorii lui Govoreanu, Mihai Măgurean şi Viorel Claudius Ducică, au primit câte 8 ani de închisoare, Marinela Triculescu a fost condamnată la 4 ani de închisoare, iar Constantin Mitu, Alexandrina Luparu, Emil Gavril Pop şi Varga Sandor au primit câte 2 ani, toate pedepsele urmând să fie executate în regim de detenţie.

În cazul lui Emil Gavril Pop judecătorii au luat în considerare faptul că acesta a recunoscut şi a făcut chiar şi un denunţ penal, în urma căruia un fost comisar al Gărzii Financiare Bihor, Florenţiu Nuţu Simionescu, care a încasat 15.000 euro pentru protejarea grupării evazioniste coordonată de patronul Trei G, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare. 

De reducerea pedepselor au beneficiat şi Constantin Mitu, un alt membru al grupării, care a denunţat alţi doi protectori ai grupului: un comisar al Gărzii Financiare Vâlcea, Ilie Grecu, condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare, dar şi un poliţist de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Vâlcea, Sorin Văduva, care s-a ales cu 2 ani şi 3 luni de închisoare cu executare.

În cazul lui Govoreanu, care îşi îspăşeşte din 2014 o condamnare de 3 ani şi 6 luni de închisoare tot pentru fraudă, judecătorii au stabilit că faptele reţinute în cele două dosare sunt concurente, motiv pentru care au decis ca milionarul să execute o singură pedeapsă, pe cea de 12 ani, din care îi vor fi deduse zilele petrecute în arest preventiv şi perioada ispăşită în contul condamnării de anul trecut.

Judecătorii au mai hotărât ca toţi cei 8 inculpaţi să plătească despăgubiri în valoare totală de 89.348.084 lei către ANAF, suma reprezentând paguba provocată statului prin manevrele frauduloase. Şi cheltuielile judiciare dispuse de instanţă sunt consistente: Govoreanu ar urma să achite 80.000 lei, Ducică şi Măgurean câte 60.000 lei fiecare, Pop şi Mitu au de plătit câte 20.000 lei, iar Triculescu, Varga şi Luparu câte 10.000 lei. 

Instanţa a menţinut, de asemenea, măsurile asiguratorii dispuse de procurorii DNA în dosar, adică sechestrele pe averile proprii şi pe cele ale firmelor deţinute de oamenii de afaceri, plus popririle pe conturile bancare. 

Hotărârea Tribunalului Bihor nu e definitivă, putând fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare, iar verdictul final se va da la Curtea de Apel Oradea.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Tun după tun: Aflat deja după gratii, patronul Trei G, Ion Govoreanu, riscă încă o condamnare 

Război la ultima dezbatere în dosarul lotului "Govoreanu", acuzat de o fraudă de 22,5 milioane de euro: fondatorul Trei G, amendat pentru recuzări în serie