Tribunalul Bihor a pronunţat ani grei de închisoare în dosarul crimei înfiorătoare din Girişu de Criş, căreia i-a căzut victimă un localnic, Nicolae Cardoş, ucis la comanda concubinei sale, de fiul vitreg şi de iubitul fiicei lor de 15 ani, desfigurat cu sodă caustică şi aruncat în final pe malul unui canal colector. 

14 ani pentru concubină

Femeia care a comandat crima, Gajdos Klára (50 ani), a fost condamnată la 14 ani de detenţie pentru instigare la violenţă în familie prin omor şi profanare de cadavre, băiatul ei, Kis Attila (33 ani), fiu vitreg al victimei, a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare cu executare pentru violenţă în familie, prin omor respectiv profanare de cadavre, în timp ce Ionuţ Flonta (21 ani), iubitul fiicei celor doi, care colaborase cu anchetatorii, a fost condamnat la 8 ani de detenţie pentru omor şi profanare de cadavre. 

Instanţa a luat act de faptul că fiica de 15 ani a ales să nu se constituie parte vătămată în proces şi, ca atare, a respins acţiunea civilă exercitată de procuror în numele ei, ca cei trei criminali să-i plătească pensie de întreţinere până la majorat, plus daune morale de 10.000 euro.

Hotărârea pronunţată pe 20 mai de Tribunalul Bihor, în timpul stării de urgenţă, a fost atacată deja de cei trei inculpaţi, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea unde are termen pe 1 iulie. 

Crima de Bobotează

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au trimis în faţa instanţei pe 30 ianuarie dosarul pornit iniţial ca o dispariţie şi transformat, în câteva zile, într-un caz de omor. 

Victima, Nicolae Cardoş (foto), a fost dat dispărut pe 6 ianuarie de concubina sa, Gajdos Klára, cu care bărbatul trăia de peste 17 ani şi împreună cu care avea un copil, o fată în vârstă de 15 ani, crescută împreună cu băiatul din prima căsătorie a femeii, Kis Attila.

Ce se întâmplase cu bărbatul s-a aflat câteva zile mai târziu. La comanda femeii, în seara zilei de 4 ianuarie, fiul ei şi Ionuţ Flonta, iubitul adolescentei, l-au ucis în bătaie pe Cardoş.

Cadavrul bărbatului a fost ascuns în portbagajul maşinii, iar o zi mai târziu a fost dus la marginea satului Berechiu. Aici, cei trei i-au stropit capul cu sodă caustică, pentru a-l face de nerecunoscut, iar în final l-au aruncat pe digul unui canal colector din apropierea unui drum agricol, la circa 100 metri de linia ferată Oradea-Salonta, loc în care, ulterior, a şi fost găsit.

Cel care i-a condus pe anchetatori la cadavru a fost Flonta, pe 9 ianuarie, tânărul de 21 ani fiind reţinut în aceeaşi zi alături de Gajdos şi Kis. În urma audierilor, cei trei au recunoscut uciderea lui Nicolae Cardoş, iar pe 10 ianuarie au fost conduşi la o reconstituire, ocazie cu care "au descris în mod amănunţit faptele comise".

După gratii

În aceeaşi zi, au fost arestaţi, iar două săptămâni mai târziu au şi fost trimişi în judecată. Femeia a fost acuzată de instigare la omor şi profanare de cadavre, iar Kis şi Flonta de omor şi profanare.

În ce priveşte acuza de omor, anchetatorii au reţinut că fapta a fost săvârşită asupra unui membru de familie, deci reprezintă violenţă în familie, o circumstanţă agravantă, Codul penal prevăzând că maximumul special al pedepsei, care în acest caz se cifrează între 10 şi 20 ani, se majorează cu o pătrime.

Fiica minoră a celor doi, deşi implicată în tot planul pregătit de mama sa pentru a-i ucide tatăl, a fost predată în grija DGASPC Bihor, iar acuzaţiile faţă de ea au fost clasate, pe considerentul că favorizarea săvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte.

Conform legii, interesele victimelor minore în cauzele penale sunt reprezentate de procurori, care în acest caz au cerut instanţei să-i oblige pe mama, fratele şi iubitul ei trimişi după gratii să-i plătească pensie de întreţinere până la majorat, plus daune morale de 10.000 euro. Pretenţii la care, după cum se vede, în final a renunţat...