Escrocii trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pentru că au înşelat aproape 400 de persoane cu promisiuni false de locuri de muncă în Germania au fost condamnaţi de judecătorii Tribunalului Bihor.
Este vorba despre procesul penal pornit încă din 2013 de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor pe numele societăţii Vereş & Dominan SRL şi a patronilor acestora, Jean Dominan (foto), 24 ani, şi Vereş Richard, 25 ani, respectiv orădeanul Vasile Răzvan Pop, 24 ani, căruia primii i-au cesionat părţile sociale ale firmei, dar şi de un amic de-al lui Dominan, Mihai Alexandru Creţu, suspectat că a spălat banii obţinuţi din escrocheriile prietenului său.
Dominan, Vereş şi Pop au fost trimişi în faţa instanţei pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fiind acuzaţi că au înşelat aproape 400 persoane de la care au încasat 50.000 euro cu promisiunea falsă că le vor asigura locuri de muncă în Germania, în timp ce Creţu a fost judecat pentru spălare de bani.
În urma dezbaterilor, cea mai grea pedeapsă a încasat-o Dominan, care a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare plus încă 3 ani în care i-au fost interzise dreptul de a mai conduce vreo firmă, de a accede în funcţii publice ori de a vota.
Colegul său de afaceri, Vereş Richard, a ales procedura recunoaşterii învinuirii şi, ca atare, a beneficiat de reducerea limitelor de pedeapsă, în final fiind condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o perioadă de încercare de 5 ani.
În cazul lui Pop, cel care a preluat firma Vereş & Dominan SRL în momentul în care escrocheria a ieşit la iveală iar Dominan încerca să-şi şteargă urmele, judecătorii au fost mai puţin îngăduitori. Tânărul a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dar cu executarea pedepsei în regim de penitenciar.
Totodată, judecătorii au condamnat şi societatea Vereş & Dominan SRL, la o amendă penală de 10.000 lei şi au dispus achitarea lui Mihai Alexandru Creţu de sub acuzaţia de spălare de bani, invocând lipsa de probe.
De asemenea, instanţa a dispus ca Vereş, Dominan şi Pop să plătească în solidar paguba şi cheltuielile de judecată ale oamenilor pe care i-au înşelat.
Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă. Ea a şi fost atacată, prin apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.
Escrocheria "Dominan" a ieşit la iveală pe 3 august 2013, când victimele ţeparilor s-au adunat în parcarea Real II din Episcopia Bihorului, unde trebuiau să se îmbarce în autocarele care urmau să le transporte în Germania.
Autocarele însă nu au mai venit, iar poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au declanşat pe loc o anchetă. Peste 200 de oameni au dat, în aceeaşi zi, declaraţii poliţiştilor antifraudă, sub coordonarea procurorului, chiar pe capotele maşinilor cu care veniseră.
Citiţi detalii în articolul Ţeapa Dominan & Vereş: Tot ce au urmărit, din start, a fost să "fure" banii victimelor