Tribunalul Bihor s-a pronunţat, marţi, în cazul celor 7 inspectori ai Autorităţii Rutiere Bihor şi patroana unui birou de copiat acte din Oradea, trimişi în judecată în martie 2011 de procurorii DNA pentru corupţie, după ce au fost prinşi cerând taxe de protecţie de la firmele de transport pentru a nu-i amenda pe şoferii găsiţi cu nereguli.

Astfel, Tribunalul a decis ca Ionel Sorin Derban, Viorel Iepure, Ciprian Vasile Telibaşa, Sebastian Sabău şi Adrian Ianc, acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, să fie condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe o perioadă de încercare de 6 ani.

Totodată, Gheorghe Lupu, Butiri Cristian Adrian respectiv patroana Biroului de copiat acte, Margareta Ţecu, trimişi în judecată pentru complicitate la luare de mită şi abuz în serviciu, au fost condamnaţi la câte 2 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare 4 ani.

De asemenea, instanţa a dispus ca Derban, Iepure, Telibaşa, Sabău şi Ianc să returneze sumele pretinse pentru neaplicarea amenzilor, dar, totodată să plătească şi despăgubiri civile Primăriilor Oradea, Derna şi Girişu de Criş respectiv Statului Român, în valoare totată de 140.500 lei, constând în amenzile neîncasate, contravaloarea penalităţilor şi majorărilor de întârziere.

Inculpaţii au fost obligaţi şi la cheltuieli judiciare în favoarea statului. Sorin Derban are de plătit 130.600 lei, Gheorghe Lupu şi Sebastian Ianc vor trebui să achite câte 40.600 lei, Margareta Ţecu 20.600 lei, Sebastian Sabău 90.600 lei, Ciprian Vasile Telibaşa şi Viorel Iepure au de plătit câte 70.600 lei, în vreme ce Cristian Butiri va trebui să achite 16.000 lei.

În total, suma despăgubirilor se ridică la 620.700 lei.

Sentinţa Tribunalului nu este definitivă. Ea poate fi atacată, prin apel, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

După cum se ştie, cei 7 inspectori ai ARR Bihor şi complicea lor sunt acuzaţi că au favorizat reprezentanţii unor societăţi comerciale de transport ori conducători auto, cerându-le taxe de protecţie pentru a închide ochii la nereguli.

Citiţi cum erau mituiţi inspectorii ARR Bihor cu saci cu ciment, nisip, benzină sau motorină, lăzi cu bere, pălincă, vinuri, bani în articolul: Închis pentru corupţie: ARR mai lua şpagă!