Avocatul Ioan Sava şi soţia sa, Daniela Sava, trimişi în judecată de DNA Oradea pentru şantaj ca urmare a unor mesaje postate pe forumul de discuţii al unei publicaţii online la adresa judecătoarei Crina Muntean şi condamnaţi la închisoare de Curtea de Apel Oradea, au fost achitaţi, miercuri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Iniţial, pe 11 decembrie 2015, în urma unui proces care s-a judecat în şedinţă secretă la Curtea de Apel Oradea, judecătorul Antik Levente a decis condamnarea avocatului Ioan Sava la 3 ani de închisoare cu executare, în timp ce soţia acestuia, Daniela Sava, a primit o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani.

Totodată, avocata fusese obligată să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Oradea sau Mănăstirii Sfântei Cruci. În plus, cei doi urmau să publice hotărârea definitivă de condamnare, în extras, într-un cotidian local.

Soluţia nu a fost, însă, definitivă, şi a fost atacată, atât de DNA cât şi de cei doi avocaţi, cu apel, care s-a judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Condamnare anulată

Verdictul definitiv a fost pronunțat miercuri, când instanţa supremă a respins apelul procurorilor DNA, însă a admis apelurile formulate de soții Sava împotriva sentinţei date la Oradea.

Concret, judecătorii Înaltei Curți au desființat soluția Curții de Apel şi, rejudecând, au dispus achitarea celor doi de acuzaţii, pe considerentele prevăzute de articolul 16, aliniatul 1, litera b, din Codul de Procedură Penală. Potrivit acestuia, fapta imputată celor doi „nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. 

Soluţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă. 

"Este o soluţie firească pentru un dosar care nu trebuia să existe", a declarat pentru BIHOREANUL avocata Daniela Sava.

Amenințări online

După cum BIHOREANUL a mai scris, dosarul de şantaj deschis pe numele celor doi avocaţi a pornit pe 20 noiembrie 2013 şi a constituit o premieră, întrucât priveşte mesaje postate pe un forum de discuţii al unei publicaţii online, până atunci nesancţionate de vreun organ de anchetă penală.

În rechizitoriul întocmit, DNA Oradea a considerat că, prin mesajele transmise, cei doi avocaţi ar fi încercat să o intimideze pe judecătoarea delegată să autorizeze interceptările telefonice în mai multe dosare penale ale DNA, între care unele care priveau clienţi sau persoane din anturajul lor, sprijinind apariţia unor articole negative la adresa ei pe site-ul publicaţiei Informaţia de Bihor, al cărui proprietar, jurnalistul Nicolae Pop, le era şi client.

La aceste articole, cei doi au postat ulterior comentarii, cel mai vehement, pe 8 noiembrie 2013, constituind punctul de plecare pentru ancheta DNA: "Ţine-o tot aşa că ai şi tu copii şi nu ştii ce te aşteaptă. La ce faci o să-ţi meargă foarte bine la câte vieţi ai distrus. Sfânta sărbătoare de azi să nu te uite!", scria o anume "colegă".

Ameninţarea era una explicită şi directă, "transmiţând astfel, în mod public, că ar fi dispuşi să provoace un rău magistratului şi copiilor minori ai acesteia, pentru motive care au legătură cu activitatea profesională a persoanei vătămate", susţinea DNA în rechizitoriu.

În prezent, avocatul Ioan Sava este încarcerat pentru executarea unei pedepse de 3 ani de detenţie dispusă tot de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 15 noiembrie 2015 tot într-un dosar al DNA Oradea în care era acuzat că, împreună cu soţia sa, pentru că a pretins şi primit 7.000 euro de la Ioan Morar Romocsa, un client de-al lor, ca să-i "rezolve" o soluţie favorabilă în procesul de furt pe care îl avea la Curtea de Apel Oradea.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Şantaj la judecător: DNA caută autorii comentariilor ameninţătoare la adresa magistraţilor

Sentinţă definitivă: Avocatul Ioan Sava merge la închisoare, pentru trafic de influenţă!