Avocatul orădean Mircea Ursuţa, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universităţii din Oradea, colaborator al BIHOREANULUI, îşi mai trece în palmares o victorie de răsunet: la trei ani după ce a câştigat pentru Consiliul Judeţean Bihor recunoaşterea dreptului de proprietate asupra clădirii fostei Policlinici Mari, revendicată de Ordinul Călugăresc Mizericordian, a câştigat, în reprezentarea USR, un proces privind înfiinţarea de către Primăria Generală a Capitalei şi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, la iniţiativa primarului Gabriela Firea, dar cu încălcarea legii, a 22 companii municipale, cu un patrimoniu de aproape 600 milioane euro.

22 de Tel-Drum-uri

Mai mulţi lideri USR au anunţat, pe Facebook, că în cursul zilei de joi, Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv anularea tuturor Hotărârilor Consiliului General al Capitalei privind înfiinţarea celor 22 companii municipale.

"Soluţia este definitivă şi vine la capătul unui proces iniţiat de USR Bucureşti, de Roxana Wring şi de mine în anul 2017", a scris joi seară pe Facebook consilierul municipal USR Ana Ciceală, referindu-se la HCL Bucureşti prin care au fost înfiinţate 22 companii municipale în baza unui vot care, contrar Legii administraţiei publice locale, s-a luat fără a exista o majoritate calificată de două treimi, necesară atunci când un Consiliu ia decizii care angajează patrimoniul unei unităţi administrativ-teritoriale, fie că este vorba despre un municipiu, oraş, comună, fie că este un judeţ.

Consilierul USR a mai spus că cele 22 companii municipale din Bucureşti riscau să devină „22 de Tel-Drumuri”, pentru că acestea puteau fi scoase la vânzare „pe nimic” de „majoritatea simplă PSD-ALDE” din Consiliul General Bucureşti. „Din fericire, acest risc nu mai există. Instanţa a decis că toate companiile sunt înfiinţate ilegal”, a mai scris consilierul Ana Ciceală. 

Firea: Decizie şocantă

Consilierii municipali USR au contestat înfiintarea, în 2017, a celor 22 companii pe motiv ca Hotărârile au fost adoptate ilegal, cu votul a jumătate plus unu din numărul total a aleşilor locali, şi nu cu votul a două treimi, cum spune Legea administraţiei publice locale că este obligatoriu în cazul deciziilor privind patrimoniul unei unităţi administrativ-teritoriale.

Joi seară, după aflarea soluţiei Curţii de Apel Bucureşti, primarul general Gabriela Firea a transmis printr-un comunicat că înainte să iniţieze proiectele Hotărârilor ar fi avut „confirmarea scrisă a unor cadre didactice-profesori universitari cu o reputaţie neştirbită, în acest domeniu, că adoptarea acestor Hotarari s-a făcut cu respectarea strictă a textelor de lege”.
Totodată, Firea a acuzat instanţa că va bloca administraţiile locale şi funcţionarea Capitalei. „Se pare însă că o instanţă din România a decis că aproape toate deciziile în Consiliile Locale şi în CGMB nu pot fi adoptate decât cu o majoritate de 2/3, astfel încât probabil se va ajunge, prin astfel de interpretări, la o blocare completă a funcţionării orasului”, a afirmat Firea, adăugând că „vom analiza şi vom cere opinia unor jurişti să luăm în continuare măsurile ce se impun” şi că respectivele companii „există în continuare (...), iar această anulare a HCMB- acte administrative, nu va produce efecte (automate) asupra unor societăţi funcţionale".
"Probabil, tot instanţele, în înţelepciunea lor, ne vor explica cum procedăm în continuare", a încheiat Firea.

Mircea Ursuţa: Nicio şansă

Avocatul orădean Mircea Ursuţa, care a reprezentat USR în partea a doua a procesului, la Curtea de Apel Bucureşti, unde l-a şi câştigat după ce într-o primă fază consilierii acestui partid au pierdut la Tribunalul Bucureşti, unde fuseseră reprezentaţi de avocaţi din propriul partid, spune însă că afirmaţiile primarului general al Capitalei nu au niciun suport legal. Soluţia definitivă a instanţei, mai spune avocatul orădean, este una istorică, având greutate de precedent, deoarece administraţiile locale vor reflecta mai mult înainte de a încălca Legea administraţiei publice locale pentru a dispune discreţionar de patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale.

„Instanţa a stabilit, definitiv, că nici în Bucureşti, nici în alt oraş, comună sau judeţ, administraţia nu poate lua Hotărâri privind patrimoniul local decât cu votul a două treimi din numărul consilierilor”, a declarat Mircea Ursuţa pentru BIHOREANUL. „Legea impune o majoritate de două treimi pentru Hotărârile privind patrimoniul tocmai pentru ca o putere vremelnică să nu poată dispune oricum de bunurile localităţii”, a explicat avocatul orădean.

De asemenea, Mircea Ursuţa s-a pronunţat şi asupra posibilităţii, invocate de primarul general al Capitalei, ca cele 22 companii municipale să funcţioneze în continuare: "Nu există nicio şansă", a spus el, deoarece, „nefiind legal actul de infiintare, toate actele emise ulterior sunt nelegale”, iar decizia instanţei este executorie şi se aplică întocmai, prin dizolvarea companiilor.

Cele 22 companii au fost înfiinţate, în suprapunere cu mai multe structuri ale Primăriei Bucureşti, cu scopuri din cele mai diverse, de la reabilitarea unor clădiri şi paza bunurilor publice până la managementul spitalelor din subordinea Consiliului General al Capitalei.