Curtea de Apel pare să fi devenit terenul traficanţilor de influenţă. După ce luna trecută au pus sub învinuire un evazionist şi doi contrabandişti care au încercat să cumpere o sentinţă favorabilă de la judecătorul Mircea Puşcaş, miercurea trecută procurorii DNA Oradea au anunţat reţinerea unui ofiţer de poliţie pentru o faptă similară.

Comisarul Florian Rob, şeful Secţiei Poliţie Rurală Ciumeghiu, a fost denunţat de doi hoţi, Szilagyi Jozsef şi Mihuţ Janos, de la care ar fi pretins 1.000 euro şi o noapte de amor pe care fiica celui din urmă urma s-o petreacă cu un judecător, "un bărbat tânăr şi care arată bine", după cum l-a descris chiar poliţistul pe singurul bărbat din completul ce urma să dea verdictul final în cazul hoţilor: onorabilul Mircea Puşcaş.

BIHOREANUL a aflat că unul din cei doi denunţători fusese ani de zile informator de încredere al poliţistului, iar motivul pentru care a turnat ţine doar de "dragostea părintească". Căci, nu se aştepta ca poliţistul să-i pretindă tocmai ei favoruri sexuale...

Serviciu contra serviciu

Florian Rob e poliţist din 1995. Iniţial a lucrat la Biroul de Ordine Publică al Poliţiei Oradea, apoi la Biroul de Investigaţii Criminale, în 2008 s-a transferat la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate, iar anul trecut a fost promovat la şefia Secţiei de Poliţie Rurală Ciumeghiu.

Ofiţerul îi cunoştea de mult pe cei care aveau să-l denunţe, Szilagyi Jozsef şi Mihuţ Janos, ultimul fiindu-i, culmea, colaborator apropiat. Mihuţ îi "ciripea" încă de la începutul anilor 2000, când Rob investiga furturi la Biroul de Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului.

Acesta e de altfel motivul pentru care, zic sursele BIHOREANULUI, la sfârşitul lui 2011, când Mihuţ a dat de belea, şi-a permis să-i ceară şi el ajutor ofiţerului. Împreună cu Szilagyi, bărbatul spărsese mai multe firme, ambii fiind condamnaţi de Judecătoria Oradea la câte 3 ani şi 4 luni de închisoare. Mihuţ, însă, a considerat pedeapsa prea mare şi a cerut reducerea ei, printr-un recurs la Curtea de Apel. "Mă poţi ajuta?", l-a întrebat pe comisar, iar Rob a zis "Da". Totuşi, serviciul costa, ar fi spus poliţistul: 1.000 euro şi o noapte de sex pe care fiica lui Mihuţ, Eniko, urma s-o dedice unui judecător, singurul bărbat din completul care finalizează procesul: Mircea Puşcaş.

Super-ofertă

Verdictul s-a pronunţat pe 28 februarie, când completul a redus cu un an pedeapsa lui Mihuţ, în timp ce pentru Szilagyi a păstrat-o neschimbată. Banii, însă, nu s-au dat, şi nici partida de sex nu s-a consumat. Aşa susţin hoţii, care după câteva luni l-au denunţat pe comisar la DNA. Oricum, procurorii aflaseră deja de tărăşenie în timp ce anchetau un alt dosar şi, ulterior, din interceptarea unor convorbiri telefonice, au descoperit şi discuţiile purtate de poliţist atât cu informatorul, cât şi - surpriză! - cu judecătorul.

Primul care a făcut denunţul a fost Mihuţ, supărat pe tupeul de care a dat dovadă poliţistul când i-a cerut ca propria fiică să "presteze" pentru judecător. Mai ales că, după cum zic sursele, poliţistul a fost extrem de insistent, reiterând pretenţiile şi în faţa fetei, care chiar l-a vizitat acasă, pentru "negocieri", însoţită de mama vitregă. "Am discutat cu poliţistul 30 de minute, timp în care mi-a spus că e prieten bun cu un judecător şi că îl poate ajuta pe tata să primească o pedeapsă mai mică. Dar numai pentru 1.000 euro şi numai dacă accept să întreţin relaţii sexuale cu judecătorul. Comisarul a insistat, spunându-mi că acesta este bărbat tânăr şi arată bine, deci nu aş avea motive să refuz", a declarat fata de 22 de ani.

Ofiţerul, a adăugat ea, i-a prezentat şi "un preţ" alternativ: "dacă nu voi accepta să întreţin relaţii sexuale cu judecătorul, Rob mi-a spus că va trebui să dau 2.000 de euro".

"Mustăcilă ăla..."

Declaraţiile acuzatoare sunt susţinute şi de convorbirile interceptate, una din cele mai relevante fiind purtată de Rob şi Mihuţ pe 25 februarie 2012, cu doar trei zile înainte de pronunţarea sentinţei la Curtea de Apel. Hoţul vorbeşte explicit despre bani, motiv pentru care ofiţerul, precaut, îi cere să se prezinte la el pentru o discuţie faţă-n faţă.

Mihuţ: Problema-i că încă n-am făcut...

Rob: Ce?

Mihuţ: N-am făcut încă rost de toţi banii. Acuma...

Rob: Băi! Alo! Alo! Ce-mi spui tu mie amu'? Ce-mi spui că n-ai făcut rost de toţi banii, de parcă mi-ai da mită sau nu ştiu ce! Păi, dacă vrei vii şi vorbim. Că o să se interpreteze...

Mihuţ: Gata. Am înţeles.

Pe 28 februarie 2012, imediat după pronunţarea hotărârii, comisarul este sunat de judecătorul Mircea Puşcaş, care îl anunţă că a rezolvat problema:

Puşcaş: La M (n.r. - Mihuţ) îi un an în jos. La ălalalt nu s-a putut face nimica.

Rob: La celălalt, nimic?

Puşcaş: Nimic, că no, aşa o rezultat.

Rob: Pfoa! Băga-mi-aş!... No, bine.

Puşcaş: Ăla, Mustăcilă (n.r. - Mihuţ poartă mustaţă), ăla are doi ani şi patru luni...

După discuţia cu judecătorul, poliţistul l-a sunat pe hoţul pentru care "nu s-a putut face nimic", Szilagyi Jozsef, spunându-i, nu fără umor: "Jiva, ca întotdeauna, el (n.r. - Mihuţ) are noroc şi tu nu. Lui i-o luat un an jos, ţie, că n-ai recunoscut, nu ţi-o putut lua nimic".

Din beneficiar, martor

Audiat la DNA pe 20 decembrie anul trecut, comisarul Florian Rob a negat acuzaţiile, dar totuşi a fost pus sub urmărire penală, iar în 9 ianuarie a fost reţinut pentru 24 de ore şi prezentat Curţii de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă.

Judecătorul Traian Munteanu a respins, însă, propunerea procurorilor DNA, criticând lipsa probelor, care ar fi avut doar două denunţuri, declaraţii şi interceptări. Iar acestea, în opinia sa, nu constituie indicii suficiente pentru o faptă atât de gravă ca aceea imputată ofiţerului, şi nici nu justifică arestarea acestuia. "Organele de urmărire penală nu au putut produce vreo probă care să conducă la suspiciunea rezonabilă că banii ar fi fost daţi ştiind sau crezând că inculpatul (n.r. - poliţistul), traficându-şi influenţa, va determina magistraţii să pronunţe o soluţie favorabilă", arată încheierea semnată de judecătorul care a decis eliberarea ofiţerului. DNA însă a făcut recurs care, având în vedere statutul ofiţerului, va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cât despre colegul său de breaslă, Mircea Puşcaş, împotriva acestuia nu a fost formulată deocamdată nicio acuzaţie, ci doar a fost audiat ca martor. Şi, evident, a negat până şi discuţia cu poliţistul despre procesul celor doi hoţi, darămite că ar fi pretins sex în schimbul unei sentinţe. Rămâne să mai găsească o explicaţie pentru discuţia despre "Mustăcilă ăla", care a primit "un an în jos", şi de ce s-a grăbit să-i anunţe poliţistului sentinţa pe care tocmai o pronunţase...


03 puscas.jpgSCANDAL CU REPETIŢIE
Şpagă pentru libertate

Numele judecătorului Mircea Puşcaş (foto) mai apare într-un dosar al DNA Oradea. Pe 29 noiembrie 2012, Petru Cocian şi Mihai Halas, doi traficanţi de ţigări din Maramureş, au fost arestaţi după ce au recunoscut că au promis 40.000 de euro pentru îmbunarea judecătorului prin intermediul unei cunoştinţe comune, Mihai Teleptean, un afacerist controversat din domeniul forestier, arestat şi el pentru trafic de influenţă. În prima fază, Teleptean le-a propus şpăguitorilor să disimuleze mita sub acoperirea cumpărării unui BMW de la cumnatul judecătorului, Victor Ciarnău. Afacerea însă a picat, iar intermediarul s-a oferit să rezolve problema ducând personal banii judecătorului. Halas i-a şi trimis în acest scop un avans de 10.000 de euro, dar şi-a primit rapid suma înapoi, Teleptean spunându-i, ca din partea judecătorului, că va trebui să dea toţi cei 40.000 euro după pronunţarea sentinţei.

După câteva zile de arest, Cocian, Halas şi Teleptean au fost eliberaţi, interzicându-li-se doar să părăsească localitatea de domiciliu. În ceea ce îl priveşte, la fel ca acum, şi atunci judecătorul Mircea Puşcaş a negat că ar fi făcut negoţ cu dreptatea, apărându-se: "Eu dau sentinţe pe probe, nu pe bani!". De sex, însă, n-a pomenit nimic...