Comisarul şef Gheorghe Sava, fostul şef al Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, merge la închisoare!

Curtea de Apel Oradea a desfiinţat, miercuri, sentinţa Tribunalului Bihor, care îl achitase în primă instanță, admițând apelurile declarate de DNA Oradea şi de partea civilă din dosar, Gheorghe Mircea Neag.

Ca urmare, instanța a desfiinţat hotărârea de achitare dispusă de Tribunalul Bihor, dispunând condamnarea ofiţerului la 3 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Curtea l-a obligat, totodată, la plata unei sume de 5.000 lei, cheltuieli judiciare.

Care pe care

Ofițerul a fost suspendat din funcție în urmă cu 5 ani și trimis în judecată în 2014 de procurorii DNA Oradea pentru patru infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite și fals intelectual.

Concret, lui Sava i se imputa că în noaptea de 22/23 august 2012, aflându-se pe terenul Asociaţiei Vânătorul Alpin, ar fi abuzat de funcţia sa şi a intimidat un paznic de vânătoare care îl surprinsese fără drept pe fondul de vânătoare a asociaţiei, i-a luat arma de vânătoare şi muniţia aferentă, „fără să întocmească vreun proces-verbal de constatare a unei infracţiuni sau alt act care să creeze contextul legal al ridicării armei şi muniţiei".

Conform rechizitoriului întocmit pe numele ofiţerului, prin comportamentul abuziv, Sava l-a împiedicat pe paznic să declanşeze cercetări faţă de el, pentru suspiciunea că el însuşi a participat la acte de braconaj.

Arsenal sub sechestru

La percheziţia efectuată în noiembrie 2013 la locuinţa ofiţerului, procurorii au descoperit între cele 12 arme pe care le ţinea în casă şi o armă de foc letală, cu ţeavă lungă, care "nu figura şi nu figurează printre armele înscrise în permisul său de armă şi nici în registrul deţinătorilor de arme supuse autorizării".

De fapt, puşca fusese cumpărată în 2008 de către fiul ofiţerului, Sava aplicându-i acestuia viza în permisul de armă "fără a se fi verificat corespondenţa dintre seria înscrisă pe armă sau pe ţeavă cu cea din documentele care o însoţesc". În 2012, când tânărul a fost obligat să predea toate armele, ca urmare a suspendării dreptului de a le purta şi folosi, ofițerul a cumpărat arma prin intermediul firmei patronate de fiul său, iar apoi şi-a „avizat” înscrierea acesteia în permisul său de armă, fără să fie verificată.

Lui Sava i se mai impută că a închis ochii la faptul că notarul Florin Pană a păstrat o pușcă de vânătoare în mod necorespunzător, sub pat, nu l-a sancționat și nici nu i-a ridicat arma, deşi îi expirase permisul, ba chiar a autorizat vânzarea-cumpărarea armei, pentru a nu fi confiscată.

Citiți în detaliu de ce a fost trimis în judecată fostul şef al Serviciului Arme din Poliţie în articolul "Jupânul de la Arme"