A înnebunit lumea. Cimpoierii vor să iasă din Marea Britanie, catalanii s-au scârbit de Spania, iar secuii noştri visează la modelul Tirolului de Sud. Dar oare numai ei sunt vinovaţi că oamenii s-au săturat de sisteme centralizate care, mai ales în vremuri de criză, îşi arată hibele?

Hai să vedem cum suntem noi, bihorenii, trataţi de fraţii noştri români de peste Carpaţi. Apare şeful ANAF de la Bucureşti, bagă capul prin nişte birouri ale Direcţiei Vamale şi îi anunţă pe slujbaşi că în două săptămâni vor fi deportaţi la Cluj, cu locurile de muncă cu tot. Care nu vrea intră în şomaj!

Vine un nea Caisă, secretar de stat prin minerit, şi anunţă că închide o mină, aruncând în stradă 110 oameni. Cum directoarea nu s-a lăsat intimidată, îi trimite toate organele statului pe cap, să vadă bihorenii cine-i şeful. Fiindcă minerii au început să mârâie la genialul demnitar, acesta o şterge ca şobolanul la Bucureşti, lăsând oficialităţile locale cu beleaua pe cap.

Pentru că avem nesimţirea să fim de opt ani campioni la polo, unul din cei doi gealaţi ce conduc Federaţia, angajat în acelaşi timp la echipa concurentă Steaua Bucureşti, face tot posibilul să ne învingă cu clauze abuzive din regulament şi cu arbitri aleşi pe sprânceană.

Vicepremierul Dragnea, acuzat penal de fraude la Referendum, are pretenţia ca lumea să-i cadă la picioare atunci când vine în Bihor să împartă microbuze. Banii munciţi aici sunt băgaţi în buzunarul hulpav al Ministerului pe care îl conduce şi apoi, în neţărmurita lui mărinimie, boierul ne dă ca la milogi câte o bancnotă, dar numai dacă facem frumos.

Pentru că refuză să fie un neam de asistaţi sociali, pentru că au dus judeţul pe locul cinci pe ţară în topul competitivităţii la exporturi, pentru că aici nu ţin figurile cu găleţi, cu ulei, făină şi zahăr, pentru că nu pupă papucii dregătorilor din Guvern, în mod cert bihorenii nu sunt pe placul conducătorilor din Bucureşti.

Aşa că nu mă mir de secui că vor autonomie. La cum se comportă vătafii din Capitală, şi noi, români de-ai lor, ne-am îngreţoşat de acest sistem fanariot. Deci, dacă vreţi să-i găsiţi pe promotorii separatismului, nu-i mai căutaţi doar în Covasna, ci şi la Bucureşti.