În seara de joi, cu începere de la ora 19, Filarmonica de Stat Oradea a pregătit un program care evidențiază tragismul romantic în lucrările: Uvertura „Hebridele” op. 26 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, „Concertul pentru violoncel în mi minor, op. 85” de Edward Elgar și Simfonia nr. 4 „Tragica” în do minor, D 417 de Franz Schubert. Orchestra va fi condusă de maestrul Róbert Farkas, iar concertul lui Elgar îl va avea ca protagonist pe violoncelistul Octavian Lup.

Titlul lucrării „Hebridele” a lui Mendelssohn nu este deloc întâmplător, deoarece compozitorul a fost impresionat de insulele scoțiene și a denumit lucrarea după vizitarea acestora. În 10 ianuarie 1833 a avut loc premiera lucrării la Berlin, sub bagheta lui Mendelssohn, și a fost un succes.

„Concertul pentru violoncel în mi minor, op. 85” este ultima lucrare semnificativă a lui Edward Elgar. Evenimentele tragice din secolul XX, cum ar fi Primul Război Mondial, au fost ilustrate în mod contemplativ și elegiac în acest concert. Premiera de la Londra din octombrie 1919 a fost un dezastru, iar concertul a început să fie apreciat abia în anii 1960, când a fost înregistrat de Jacqueline du Pré.

Simfonia a IV-a „Tragica” este o lucrare serioasă și interiorizată. Ea datează din anul 1816, atunci când Franz Schubert avea doar 16 ani și era nerăbdător să predea. A aplicat pentru un post la o școală de renume din Ljubljana de azi. În ciuda calităților sale, Schubert nu a obținut postul. În Simfonia „Tragica” se poate descoperi eșecul pe care l-a avut compozitorul.

Dirijorul Róbert Farkas s-a născut în localitatea Òzd din Ungaria și a crescut sub diferite influențe muzicale și tradiții. A studiat Dirijat Coral și Pedagogie Muzicală, precum și Dirijat Orchestral cu Tamás Gál și András Ligeti. Din anul 2006 s-a mutat la Berlin, datorită unei burse Erasmus, și a continuat studiile muzicale la clasa profesorului Lutz Köhler, absolvind în anul 2012.

Octavian Lup s-a născut la Cluj-Napoca, iar în anul 2013 a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București la clasa profesorului Marin Cazacu. În continuare, a studiat la Conservatorul Național Superior din Paris, unde i-a avut ca profesori pe Roland Pidoux și pe Xavier Phillips. La București a obținut în anul 2019 titlul de Doctor în Muzică. Octavian Lup este lector universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, violoncelist la Opera Națională București și dirijor al Orchestrei „New Hope”.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!