Deputatul Ştefan Seremi a fost desemnat vineri seară câştigătorul alegerilor pentru preşedinţia PDL Bihor, fiind ales de 500 dintre cei aproximativ 700 de delegaţi care au fost prezenţi la Casa de Cultură a Sindicatelor. Contracandidatul său, Radu Pentie, a strâns doar 175 de voturi, 7 dintre voturi fiind nule.

Totodată, prim-vicepreşedinţi ai partidului au fost aleşi Ioan Gheorghe Bota, primarul din Rieni, cu 646 voturi, şi Ioan Mărcuş, primarul comunei Sântandrei, care a strâns 663 voturi. Secretarul general al PDL Bihor este, începând de vineri seară, fostul subprefect Traian Abrudan, actualmente director al APIA Bihor, care a strâns 656 de voturi, iar secretari generali adjuncţi sunt Adelina Coste, actualmente şefa Cancelariei Prefectului Gavrilă Ghilea, care ocupa şi până vineri această funcţie, şi Cristian Ile, directorul RAR.

"Pentru oameni"

Proaspătul preşedinte ales al PDL Bihor a candidat având un program politic intitulat "Un Bihor popular, o politică pentru oameni", Seremi enunţând trei obiective pe care le va avea la conducerea organizaţiei: refacerea relaţiei cu cetăţeanul, reorganizarea filialei şi câştigarea alegerilor locale şi parlamentare în Bihor în 2012.

În ce priveşte primul său obiectiv, Seremi a spus că "este sarcina primordială a PDL Bihor de a de a reface relaţia cu cetăţeanul, iar în acest sens trebuie să înceteze tendinţa de a face politică în sediile de partid; demnitarii şi militanţii partidului trebuie să iasă între oameni".

Seremi a spus că va institui o politică de deplasări în teritoriu, că va impune funcţionarea birourilor parlamentare în permanenţă, nu doar vinerea şi sâmbăta câteva ore, şi că va încerca să refacă şi relaţia cu presa şi societatea civilă: "Consider că este nevoie de un spaţiu în care să fermentăm, să dezbatem, dincolo de convingerile noastre politice de partid, despre problemele majore ale societăţii".

PDL Bihor, reorganizat

În ce priveşte reorganizarea filialei, Seremi a afirmat că fiecare consilier judeţean va răspunde de o zonă din judeţ şi "va trebui să ştie când au loc evenimentele importante în comunităţi, precum zilele satelor, hramuri ale bisericilor sau târguri, pentru că la fiecare din aceste evenimente va trebui să participăm".

Noul preşedinte ales al PDL Bihor a mai anunţat că militează pentru descentralizare şi ca atare se va lupta "ca cel puţin dintre jumătate dintre locurile eligibile de pe lista pentru Consiliul Judeţean să fie ocupate de oameni care nu domiciliază în Oradea. Nu doresc să supăr pe nimeni, dar colegii din Oradea pot foarte bine să candideze şi pe listele de Consiliu Local".

De asemenea, Seremi a spus că va reface legătura cu baza partidului: "Trebuie să încetăm cu politica de contactare a membrilor noştri doar în ziua votului. Este foarte frustrant să fii sunat sau căutat de partid doar ca să fii rugat să mergi la vot".

În fine, referindu-se la alegerile din 2012, Seremi a afirmat că PDL trebuie să recâştige Oradea şi Bihorul, arătând că actualul primar Ilie Bolojan şi preşedintele CJ Bihor Radu Ţîrle nu sunt buni gospodari. "Vă întreb eu pe dumneavoastră: putem spune despre domnii Bolojan sau Ţîrle că sunt buni gospodari?".

Seremi a mai punctat că PDL Bihor trebuie să câştige alegerile şi în Beiuş, oraş a cărui primărie "pare încă o Fata Morgana pentru noi". El a afirmat că va încerca să blocheze drumul către funcţii a aleşilor PDL care nu fac altceva decât să-şi conserve poziţiile avute în prezent, fără să fie intresaţi să realizeze rezultate mai bune.

"Propun ca cei care au candidat de mai multe ori la funcţia de primar fără a avea rezultate notabile, dar au ocupat fără probleme un fotoliu de consilier local să fie plasaţi pe poziţia a doua sau a treia a listei de consilieri, astfel încât dacă vor dori să îşi înnoiască mandatul să facă eforturi mai clare".

Seremi şi-a încheiat discursul spunând că în opinia sa, pregătirile pentru campania electorală de la alegerile locale din 2012 trebuie începute acum: "E important să ne mobilizăm cât mai bine, ca să redevenim partidul care a condus Bihorul atâţia ani".

Tânăr, dar muncitor

În discursul său, contracandidatul lui Seremi, Radu Pentie Jr., a încercat să-i convingă pe delegaţi că tinereţea sa nu este aşa cum s-a spus, un obstacol, ci un avantaj: "Tinereţea nu mă împiedică să gândesc, tinereţea nu mă împiedică să muncesc, tinereţea nu mă împiedică să am capacitatea de a face analize obiective şi de a găsi soluţii. Îmi exprim regretul că unii colegi au abordat candiatura mea ca fiind o aroganţă", a zis el.

De asemenea tânărul a încercat să îi mobilizeze pe colegii nemulţumiţi de felul cum deputatul Ştefan Seremi a condus în ultimele luni filiala judeţeană ca interimar, spunând: "Aici, în această sală, sunteţi prezenţi aceiaşi oameni care de atâtea ori v-aţi plâns de modul în care aţi fost trataţi şi de modul în care de multe ori s-au luat decizii în ce vă priveşte, impunându-se întrebări subiective, care nu de puţine ori nu aveau nicio legătură cu randamentul politic eficient, ci mai degrabă cu interese conjuncturale sau personale. Care o fi atunci raţiunea pentru care astăzi să nu folosiţi această şansă de a schimba ceva?".

De asemenea, Radu Pentie a criticat felul în care Ştefan Seremi a condus şedinţele Biroului Permanent Judeţean: "În prezent, la un an şi jumătate de următoarele alegeri locale, şedinţele BPJ arată ca nişte întâlniri la care ne adunăm să bem o cafea, la care povestim lucruri pe care le vedem la televizor, şi, cum am constatat înainte de aceste alegeri, nici nu avem idee în ce localităţi din judeţ avem organizaţii sau dacă ele mai există", a conchis tânărul.

Adio, Filip

Dacă prin prisma rezultatelor consemnate alegerile pentru noua conducere a PDL Bihor au fost caracterizate de modul categoric în care gruparea deputatului Ştefan Seremi şi-a impus supremaţia în faţa tânărului său contracandidat, atmosfera din rândul delegaţilor care ieşeau să discute pe holurile Casei de Cultură a Sindicatelor a relevat o despărţire la fel de tranşantă a bazei partidului de fostul preşedinte al organizaţiei judeţene, Petru Filip.

Nu puţini au fost militanţii care, între ei, au comentat necruţător lipsa lui Filip de la aceste alegeri şi faptul că, practic, acesta le-a întors spatele la fel cum a făcut-o faţă de orădenii de rând, în 2007, când fostul primar a plecat la Bruxelles ca europarlamentar fără să-şi ia un rămas bun. "Putea măcar de ochii lumii să transmită un mesaj protocolar, că n-a putut veni, că a fost reţinut în Bucureşti cu treburi importante şi că ne doreşte succes de acum înainte", a afirmat unul dintre primarii PDL-işti, întrebându-se retoric cum ar fi reacţionat fostul primar al municipiului dacă l-ar fi auzit pe Blaga spunând la prezidiu, cu trimitere clară spre el, că la Oradea "unii au ştiut doar tabla adunării".

Matei solitarul

Alegerile de vineri au marcat un abandon şi din partea fostului secretar general al organizaţiei, Mircea Matei, care s-a dovedit izolat în rândul foştilor colegi. Matei a sosit la Casa de Cultură a Sindicatelor cu maşina de serviciu de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, pe care a parcat-o chiar în faţă, la loc vizibil, iar în sală s-a aşezat undeva în rândurile din mijloc, fără a avea în stânga sau în dreapta sa niciuna din figurile cunoscute ale organizaţiei.

Nu a luat cuvântul, la fel cum o făcea mai demult, când îi intimida pe colegi prin atitudinea sa tăioasă şi adesea agresivă, la momentul votului a preferat să nu-şi exprime opţiunea, iar apoi a părăsit sala cu mult înainte să fie anunţate rezultatele alegerilor, fără a mai schimba opinii cu cineva.

Amintiri cu traseişti

Un alt personaj care a stârnit nemulţumiri a fost Octavian Bot care i-a iritat pe vechii PD-işti cu postura de moralist. În timp ce Bot îi demasca pe "pseudo-analiştii" din Bucureşti care critică PDL-ul la televizor, precum Stelian Tănase ori Mugur Ciuvică, afirmând că a fost coleg cu aceştia în diferite partide precum Partidul Liberal '93 şi Partidul Acţiunea Civică, ascultătorii şi-au amintit de traseismul vorbitorului şi de faptul că Bot însuşi, odinioară, "desfiinţa" PD-ul şi pe Traian Băsescu cu fiece ocazie, atunci când era de cealaltă parte a baricadei.

Bot a reuşit să-i supere pe susţinătorii lui Pentie jr. deoarece, deşi tatăl acestuia i-a plătit campania electorală în 2008, iar el i-a fost director de campanie, deputatul a reuşit "performanţa" să nu-i amintească deloc aceste merite contracandidatului lui Seremi.

La finele celor peste cinci ore ale reuniunii, majoritatea delegaţilor din judeţ s-au îndreptat spre case cu impresia că actualul preşedinte a câştigat lejer, dar îi va fi greu să-şi îndeplinească obiectivele de a recâştiga Primăria Oradiei şi Consiliul Judeţean Bihor din simplul motiv că partidul e în scădere în sondaje, în timp ce alţi delegaţi, cei din cercul învingătorilor, s-au grăbit să-l felicite pe noul preşedinte şi să-l însoţească la cina victoriei, ţinută într-un restaurant anume rezervat.