Influent, tăcut, eficient. Acesta e portretul pe care şi l-a făurit senatorul PSD Florian Bodog, şi aşa ar fi rămas, nepătat, dacă săptămâna trecută nu ar fi apărut o descoperire ce-l face susceptibil de trafic de influenţă.
Potrivit recentelor dezvăluiri, Bodog a beneficiat în 2012 de reclamă electorală plătită, ilegal, la Antena 3 şi în Jurnalul Naţional de o firmă din Elveţia cu interese în sistemul sanitar românesc, dar şi de o excursie de lux făcută pe bani publici împreună cu şefi din Ministerul Sănătăţii şi din Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor, în organizarea unei agenţii de turism patronate de una din fiicele lui Dan Voiculescu.
Self-made man
La 43 de ani, Florian Bodog pare ilustrarea succesului în drumul către înalta societate. Pornit de jos, ca simplu asistent medical, apoi absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, unde ar fi fost "cărătorul de geantă" al decanului Mircea Ifrim, Bodog a intrat în "lumea bună" după ce unul din fiii fostului rector Teodor Maghiar, Adrian, i-a devenit naş de cununie. În câţiva ani a urcat rapid ierarhia, devenind conferenţiar şi prodecan al FMF, iar în 2012 decan.
Până la un moment dat, medicul părea să nu aibă veleităţi de politician şi nici simpatii manifeste pentru vreun partid. Chiar dacă în 2009 ajunsese director al Spitalului Judeţean din Oradea cu sprijinul, neoficial, al PSD, în 2010, în plină guvernare PDL-UDMR, a fost propulsat la şefia Direcţiei Generale de Sănătate Publică a Ministerului Sănătăţii de către Cseke Attila, fiind păstrat apoi de succesorul acestuia, Ritli Ladislau, ca şef de cabinet. În primăvara lui 2012 a redevenit şef al aceleiaşi Direcţii din Minister, pentru ca în primul Guvern Ponta să ajungă secretar de stat, funcţie pe care a exercitat-o până în toamnă. Când, brusc, a renunţat în favoarea unui scaun de senator, candidând pe listele de USL, din partea PSD, în colegiul 4 din Oradea.
Floriaaaan Bodog
Ce l-a determinat pe "tehnocrat" să se angajaze politic făţiş? "Pot fi util dezvoltării sistemului medical, iar ca senator, împreună cu echipa USL şi cu administraţia locală, voi continua să susţin interesele orădenilor şi bihorenilor", se explica el înaintea alegerilor.
Recentele dezvăluiri ale jurnalistului Robert Turcescu (foto) făcute pe blogul personal sugerează, însă, că motivaţia reală nu prea a avut nicio legătură cu interesul public, ci mai degrabă cu traficul de influenţă. Săptămâna trecută, acesta a dezvăluit că Bodog a beneficiat de susţinere mediatică, plătită ileagal, cu 4.928 euro, de o firmă din Elveţia - SC Centre des Affaires Helvetico-Roumaines SRL (SC Centrul de Afaceri Helveto-Române), înfiinţată în august 2012 pentru "promovarea schimburilor comerciale" între cele două ţări. La doar câteva luni după înfiinţare, în decembrie, firma încheia cu Intact Media Group mai multe contracte pentru promovarea unor politicieni indicaţi de directoarea de marketing, românca Camelia Molleta, iar după alegeri, în 2013, a şi fost desfiinţată. Ca şi cum şi-ar fi atins obiectivul, iar altă menire nu mai avea.
"Prin Molleta, elveţienii au avut ocazia să cunoască oameni importanţi din sistemul medical românesc, unul din ei aflat în perioada 2010-2012 în poziţii cheie (şef de cabinet, secretar de stat, director general) pentru cinci miniştri ai Sănătăţii: Cseke Attila, Ritli Ladislau, Vasile Cepoi, Victor Ponta, Raed Arafat. Doamnelor şi domnilor, faceţi cunoştinţă cu Floriaaaaan Bodog!", scria Turcescu.
Legături periculoase
Jurnalistul a etalat trei contracte între SC Centre des Affaires Helvetico-Roumaines SRL şi Intact Media Group SA, în valoare de peste 220.000 euro, pentru promovarea unor candidaţi în Jurnal Naţional, Income Magazine şi la Antena 3, lucru sancţionat de Legea finanţării partidelor şi campaniilor electorale. "Este interzisă finanţarea campaniei electorale, în mod direct sau indirect, de către persoane fizice sau juridice străine", arată articolul 24 al legii, în timp ce articolul 46 prevede că dacă un candidat a fost condamnat "pentru o infracţiune în legătură cu finanţarea partidului ori campaniei, acesta devine incompatibil cu statutul de parlamentar", iar mandatul îi este anulat. Pericol în care senatorul PSD Florian Bodog ar putea ajunge dacă, pornind de la aceste dezvăluiri, s-ar deschide o anchetă.
Care ar fi fost interesul unei firme străine să susţină un politician în România? Potrivit lui Turcescu, SC Centre des Affaires Helvetico-Roumaines SRL este deţinută de un elveţian (Jean Di Domenico) şi doi români (Aurelian Duca şi Călin Andrei Zanc), conducerea fiind exercitată de Camelia Molleta. Aceasta a reprezentat şi firma Asisteo Suisse, specializată în recrutarea de personal medical, şi i-a condus subsidiara din România, Asisteo International SRL. Pe de altă parte, acţionarul Aurelian Duca este tatăl directoarei economice a CONAS (Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor), organism abilitat să acrediteze, tot la cinci ani, pe bani buni (5 lei pentru fiecare pat), toate spitalele din România, care altfel nu au voie să funcţioneze.
Recompense reciproce
Potrivit lui Turcescu, trei lucruri sunt dovedite cu acte. Primul e că SRL-ul din Elveţia i-a plătit apariţiile lui Bodog la trustul Intact. Al doilea că directoarea firmei, Camelia Molleta, şi acţionarul Călin Andrei Zanc au devenit evaluatori de spitale în România, activitate generos plătită de CONAS. Al treilea că fiica celuilalt acţionar român, Oana Duca, director economic la CONAS, a semnat cu agenţia Blue Sky, patronată de fiica patronului Intact, Corina Voiculescu, un contract de 621.000 euro pentru organizarea mai multor deplasări în străinătate ale angajaţilor instituţiei, de care a beneficiat şi Florian Bodog.
Cea mai extravagantă asemenea călătorie au făcut-o şefi ai instituţiei şi înalţi funcţionari din Ministerul Sănătăţii care în 6 luni au străbătut lumea de la Sydney, Seul, Hong Kong şi Dubai până la Chicago, Miami, Buenos Aires, Sao Paolo, Bogota şi Singapore. În aprilie 2012, în această din urmă metropolă, pe banii CONAS, a petrecut două săptămâni şi Bodog, atunci şef de cabinet al ministrului Ritli Ladislau, cazarea fiind asigurată la un hotel de lux, Marina Bay Sands, unde o cameră costă de la 340 dolari în sus.
Uite controlul, nu-i controlul
Potrivit lui Turcescu, la începutul guvernării USL, premierul Victor Ponta a dispus o verificare la CONAS, pentru a scoate la lumină fapte ilicite din vremea PDL. Corpul de Control a confirmat mai multe ilegalităţi, dar Raportul nu a fost înaintat DNA, ci "zace ascuns în sertarele de la Palatul Victoria". De ce? În primul rând pentru că, fiind vorba despre agenţia de turism a fiicei lui Dan Voiculescu, şeful PSD s-a temut de represalii la Antena 3. Pe de altă parte, soţia preşedintelui de atunci al CONAS, Luminiţa Petrache, îi este subalternă la Cancelaria Guvernului, iar firul ilegalităţilor putea duce şi spre apropiaţi ai săi.
Turcescu scrie că la începutul acestui an Molleta a fost arestată În Elveţia, pentru spălare de bani, iar în declaraţiile date procurorilor susţine că "a cărat bani cu sacoşa pentru politicieni români". O adevărată bombă cu ceas, gata să explodeze în faţa unor politicieni români, inclusiv a lui Bodog, care i-ar fi făcut "lipeala" cu baronii CONAS pentru a face afaceri cu acreditarea spitalelor şi organizarea de cursuri pentru acreditori.
Nici usturoi n-a mâncat...
BIHOREANUL i-a cerut lui Bodog să elucideze legăturile sale cu firma indicată că i-a plătit reclama, dar politicianul a dat miercurea doar un comunicat în trei fraze. "SC Centre des Affaires Roumaines SRL nu a sponsorizat apariţiile mele în media centrală, ci a funcţionat doar ca o agenţie de publicitate care a intermediat în relaţia cu mass media. Serviciile de promovare solicitate şi contractate pentru mine sau în numele meu au fost realizate respectând prevederile legale. Toate documentele justificative au fost înregistrate cu respectarea prevederilor legale la USL Bihor şi USL Central", a răspuns senatorul.
Deşi doar contractul din 2012 poate dovedi dacă firma elveţiană a fost un intermediar, aşa cum susţine el, sau dacă în realitate a fost chiar comanditarul reclamei, Bodog a răspuns ulterior BIHOREANULUI că nu deţine nicio copie şi a minimalizat subiectul, afirmând că îl consideră "artificial şi fără relevanţă". Nu fără a adăuga că, "spre deosebire de cei care se pricep să arunce cu noroi, eu voi continua să fac ceea ce am dovedit şi până acum: voi ajuta oamenii, să le ofer sprijin când se lovesc de o problemă medicală, să fac legi bune în Parlament, pentru oameni şi în interesul lor". Înduioşător, ca în campanie, dar prea frumos, ar zice alţii, încât să fie adevărat...
CU "BANI DE-ACASĂ"
Avere din funcţii publice
"Nu am candidat la Senat pentru funcţii, bani sau faimă", a declarat BIHOREANULUI senatorul Florian Bodog, a cărui declaraţie de avere este impresionantă. Potrivit acesteia, deţine un teren de 9.600 metri pătraţi în Tileagd şi alte două în Burzuc, un apartament în Oradea, o casă de locuit în Oşorhei şi alta în Bihar Ugre (Ungaria), 22 conturi şi depozite bancare de 470.000 lei şi 2.000 euro la patru bănci, plus plasamente şi acţiuni la două firme (SC Best Look Medical SRL şi SC Otto Farm SRL) în valoare de 170.000 lei.
Întreaga avere a fost acumulată în condiţiile în care Bodog a obţinut venituri licite doar de la Universitate şi de la Spitalul Judeţean, al cărui manager a fost în perioada 2009-2010, precum şi de la Ministerul Sănătăţii, unde a fost şef al Direcţiei Generale de Sănătate Publică, şef de cabinet al ministrului şi secretar de stat sub cinci miniştri.