Începând de joi, angajaţii municipalităţii amendează din nou, cu sume între 90 lei şi 500 lei (dar cu posibilitatea de a achita jumătate în 48 ore), şoferii care parchează fără a plati taxa aferentă.

Pragul minim al amenzii a fost coborât săptămâna trecută, în şedinţă extraordinară, de către Consiliul Local, la presiunea grupului UDMR, nemulţumit că municipalitatea a crescut amenzile din 1 august, odată cu reluarea activităţii de control după ce, o perioadă, acestea fuseseră sistate ca urmare a atacării în instanţă, de către subprefectul Cristian Bitea, a normativelor locale referitoare la parcări.

"Activitatea de control a fost reluată de la 1 august. Până la 6 august inclusiv am mers pe amenda între 150 lei şi 500 lei, ceea ce înseamnă 75 lei la plata în 48 de ore, iar din 7 august se aplică amenzi între 90 şi 500 lei, adică 45 lei în 48 de ore", a declarat prin intermediul Biroului de presă al municipalităţii Ionuţ Şimon, şeful Serviciului Parcări din cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea.

Potrivit lui Şimon, sancţiunile se aplică în baza Hotărârii Consiliului Local 640/2006, privind regulamentul de parcări, modificată în mod repetat de-a lungul timpului, ultima oară în şedinţa deliberativului local de săptămâna trecută.

Împuterniciţi fără împuternicire...

Joi dimineaţă, conducerea AIO a trimis în teren 11 echipe de control, care au şi aplicat amenzi, deşi era conştientă că este departe de a fi lămurit legalitatea aplicării sancţiunilor.

Motivul? La redactarea modificărilor aduse HCL 640 în şedinţa din 31 iulie, directorul adjunct Cristian Popescu a eliminat din regulament aliniatul doi al articolului 191, care prevede că aplicarea amenzilor se face de către angajaţi ai Serviciului Parcări împuterniciţi de primar, înlocuindu-l cu prevederea conform căreia amenzile se constituie ca venituri la bugetul local.

În consecinţă, cum regulamentul nu mai prevede nimic despre împuternicirea angajaţilor Serviciului Parcări de a da amenzi, începând din data de 7 august, când intră în vigoare hotărârea modificată, singurul care mai poate da amenzi pentru parcarea fără plata taxei este primarul Ilie Bolojan!

Mai mult, întrucât modificarea regulamentului de parcări s-a făcut de către Consiliul Local, îndreptarea erorii poate fi realizată numai de acesta, în cadrul unei şedinţe, şi nu prin erată redactată de conducerea AIO, aşa cum a încercat săptămâna aceasta Cristian Popescu.

"Prefectura va pune punctul pe i"

Viciul formal de legalitate al sancţiunilor aplicate de angajaţii Serviciului Parcări este confirmat inclusiv de Instituţia Prefectului. "Aplicarea sancţiunilor contravenţionale în acest moment ridică suficiente suspiciuni de nelegalitate", a declarat pentru BIHOREANUL subprefectul Cristian Bitea.

Subprefectul a refuzat să intre în polemică cu directorul adjunct al AIO Cristian Popescu, care a declarat presei că amenzile se aplică în baza modificărilor aduse regulamentului de parcări în şedinţa din 31 iulie. "Vă daţi seama că n-o să stau să comentez declaraţiile şi părerile directoraşilor de la AIO. Ele nu mă vulnerabilizează pe mine, ci pe domnul primar", a spus Bitea.

În schimb, subprefectul lasă să se înţeleagă că, drept consecinţă a insistenţelor AIO de a aplica amenzi chiar dacă legalitatea lor nu a fost încă lămurită, nu este exclus ca Instituţia Prefectului să atace din nou în instanţă regulamentul de parcări, în forma cea mai recentă a acestuia.

"Nu ne face plăcere să tot apelăm la instanţă pentru excesul de zel al unora, pentru lipsa de reacţie a altora, iar acţiunile în contencios să estompeze oarecum lucrurile bune pe care le-a făcut administraţia Bolojan. Dar dacă respectarea legii şi protecţia drepturilor cetăţeanului nu vor putea fi asigurate altfel, nu vom ezita să apelăm la calea contenciosului şi Prefectura va pune punctul pe i", a declarat Cristian Bitea.

Criza parcărilor a fost declanşată la începutul lunii iunie, când Instituţia Prefectului a atacat în instanţă, ca fiind ilegale, mai multe prevederi din regulamentul de parcări. Procesul a rămas fără obiect după ce Consiliul Local a renunţat la prevederile în litigiu, dar se pare, că pe fondul numărului mare de neregului, cele două instituţii se îndreaptă către un nou conflict.

Citeşte pe aceeaşi temă şi "Dispar din nou amenzile! Din prostia AIO, amenzile de parcare vor putea fi date doar de ...primar"