Blondă, păr lung, 1,67 metri, 53 kilograme, sâni potriviţi. 50 lei o finalizare, 100 lei o oră. Aşa decurgea, la telefon, prezentarea "mărfii" scoase la "vânzare" în "standurile" lui Hadi Laszlo.

Pieţar falimentar, reprofilat în DJ de ocazie şi proxenet, bărbatul de 30 ani şi-a implicat în afacere întreaga familie. Atât el cât şi soţia lui, Carmen, de 24 ani, care era şomeră, mama Ibolya, 50 ani, aflată în pensie de boală, şi sora sa, Cerasela, de 20 ani, fără serviciu, au trăit boiereşte mai bine de un an pe spatele celor cinci fete care au prestat servicii sexuale în locuinţe închiriate de ei în diverse zone ale oraşului. Asta până când poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Oradea au pus capăt afacerii şi i-au trimis la răcoare...

Început timid

Lacul Roşu 17, Dacia 53, Liliacului 2, Camille Flammarion 17. Sunt adresele apartamentelor în care, începând din decembrie 2009 şi până la sfârşitul lui ianuarie 2011, trei adolescente, două de 17 ani şi una de 15 ani, dar şi alte cel puţin două tinere majore, au lucrat ca prostituate pentru orădeanul Hadi Laszlo.

Bărbatul a devenit codoş din pricini de criză: erau şomeri, şi el şi soţia, locuiau cu chirie şi mai avea şi o mamă bolnavă de întreţinut. Planul era gândit în amănunt. Întâi şi-a "procurat" trei prostituate pe care le cunoştea: Ximena (15 ani) şi prietenele ei, Alexandra (20) şi Ana Maria (21 ani), despre care ştia că au probleme familiale, dar şi financiare, cea din urmă fiind proaspăt întoarsă din Germania, unde prestase într-un club de noapte.

Apoi şi-a cumpărat nu mai puţin de 10 telefoane cu cartele pre-payed şi a dat mai multe anunţuri ademenitoare la rubricile de mică publicitate în ziarele locale, gen "tânără, drăguţă, ofer companie", "blondă discretă ofer clipe de neuitat". După asta, a închiriat două apartamente, unul pe Lacul Roşu, iar celălalt pe Flammarion, unde fetele lucrau ziua, sub supravegherea soţiei lui Hadi, Carmen, şi a surorii, Cerasela.

Ximena a lucrat 5 luni, atât în apartamentul din Lacul Roşu cât şi pe Flammarion, şi producea zilnic între 300 şi 700 de lei, bani pe care i-a împărţit frăţeşte cu Hadi Ibolya, mama lui Laszlo. Alexandra şi Ana Maria au continuat să lucreze şi ulterior, până când afacerea a fost deconspirată de poliţişti, cele două fiind supravegheate, pe rând, de Carmen şi Cerasela.

Apelurile telefonice de la clienţi erau preluate, de regulă, de soţia şi sora proxenetului, care comunicau tarifele şi făceau programările. Tarifele erau fixe: 50 de lei un "oral" sau "normal cu finalizare" ori 100 de lei/oră. Banii erau încasaţi înainte şi erau depuşi în sertarele repartizate pentru fiecare, monetarul fiind făcut în fiecare seară în prezenţa lui Carmen, soţia lui Hadi: jumătate rămânea fetelor, jumătate era preluată de familia Hadi.

Program "after school"

Afacerea era bănoasă şi nu implica mari eforturi financiare, apartamentele unde se "desfăşurau" fetele fiind închiriate cu 70-100 euro, sumă care putea fi strânsă în 2-3 zile din "prestaţii". Doar la un calcul sumar, o fată aducea proxeneţilor cel puţin 5.000 de lei lunar. Motiv pentru care, din toamna anului trecut, au decis să se "dezvolte". Cu ajutorul unui amic, Valeriu, elev în clasa a Xl-a la Colegiul Mihai Viteazul, "managerii" Hadi Laszlo şi Carmen au convins şi două eleve, pe care le-au repartizat în alte două apartamente, din Bulevardul Dacia şi din strada Liliacului, unde erau supravegheate de sora şi mama lui Hadi. Fetele prestau câteodată doar după-amiaza, după ce ieşeau de la ore, alteori toată ziua, până când trebuiau să plece acasă. Nici puştiul nu a rămas fără răsplată. Cei doi i-au promis 500 de lei pe lună din câştigul fetelor, pentru început, apoi câte 800 de lei pe lună, dacă dovedeau că atrag mulţi clienţi.

Adolescentele, provenind din familii sărace, au văzut oportunitatea de a face bani mulţi fără prea mult efort, aşa că au acceptat. Mai ales că nu erau din Oradea, şi se întorceau acasă cu trenul doar seara. Ca atare, părinţii n-aveau cum să afle cu ce se ocupă.

Interceptaţi

Cele cinci fete aduceau venituri considerabile familiei de proxeneţi, descoperire făcută de poliţişti în noiembrie 2010, când au început cercetările, punând sub supraveghere telefoanele soţilor Hadi. Din interceptări a reieşit că adolescentele strângeau cel puţin 500 de lei/zi, aşa cum arată şi discuţia purtată pe 16 noiembrie între Hadi Laszlo şi una din femeile din familia sa:

Hadi: Da!

Femeie: Câţi bani au fetele?

Hadi: Una 150 iar cealaltă 500.

Femeie: No bine. Am crezut că-s mai mulţi, să fi fugit să plătim curentul.

Hadi: Ei, nu, nu. Încă nu.

Iată cum suna şi una din discuţiile purtate cu clienţii:

Femeie: Alo! Da? Da, este! Da. 50 de lei o finalizare, 100 de lei o oră. Două numere? Da, se poate, da, cum să nu! Da, da! Blondă, păr lung, 1 metru 67, 53 de kilograme, sâni potriviţi. Da, da, sunt şi două, dar azi colega nu mai lucrează. Numai mâine, Da, da...

Prostituate concediate

Chiar dacă aduceau bani buni, cele două eleve aduse de Valeriu n-au rămas în bordel decât până pe 20 noiembrie, după ce s-au certat şi chiar s-au luat la bătaie pentru un băiat. Pentru a evita efectele conflictului dintre fete, surprinse şi în compania unui poliţist, Hadi a decis să scape de ele. Aşa că le-a concediat, prin intermediul mamei sale:

Hadi: Da, mamă!

Femeie: No, puiul meu! Gata!

Hadi: No bine, perfect!

Femeie: Ziua de azi, se închid telefoanele şi să aduci de acolo şi prosoapele, prezervativele, ce-o rămas, şi să le anunţaţi că de luni nu mai vin...

Hadi: No bine, OK.

În flagrant

Activitatea proxeneţilor a fost urmărită de poliţişti până la sfârşitul lunii ianuarie 2011, când au decis să-i prindă în flagrant. Acţiunea a avut loc la apartamentul de pe Flammarion, unde prestau Ana Maria şi Alexandra, prima fiind prinsă în timpul unei partide de sex cu un client. În aceeaşi locuinţă, poliţiştii le-au găsit şi pe Carmen şi Cerasela, care le supravegheau pe fete. În percheziţiile extinse şi la celelalte apartamente s-au descoperit 10 telefoane mobile, ale căror numere erau puse la dispoziţia clienţilor pentru programări. Bani nu s-au găsit, căci pe cât de uşor veniseră, pe tot atât de repede s-au şi dus, pe distracţii în cluburi, haine, concedii la munte şi la mare, mese la restaurant. În total, după calculele poliţiştilor, anul trecut, proxeneţii au spart peste 150.000 lei, strânşi de pe urma fetelor. Câţi clienţi au avut, nu se ştie... Cert e doar că, pe cele 10 numere de telefon folosite pentru clienţi, s-au primit de la activare şi până la acţiunea poliţiştilor, peste 10.000 de apeluri!

În urma flagrantului, soţii Hadi au fost reţinuţi, iar apoi arestaţi. Mama proxenetului, Hadi Ibolya şi fiica sa, Cerasela Grosu, au fost puse în libertate, procurorii dispunând împotriva lor măsura de a nu părăsi localitatea.

Cât priveşte fetele, singurele sancţionate vor fi cele două trecute de 18 ani, Ana Maria şi Alexandra. Cele trei minore, care au acceptat să colaboreze cu anchetatorii, au scăpat fără repercusiuni. Atât penale, cât şi de cele de acasă. Spre norocul lor, anchetatorii le-au oferit "protecţie" şi faţă de părinţi, cărora nu le-au spus nimic despre "preocupările extraşcolare". Nu de alta, dar au promis că se vor cuminţi...


DOSARUL DANEMARCA
Bihorence la export

În timpul cercetărilor efectuate în dosarul Hadi, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate au descoperit încă o reţea de proxeneţi orădeni care se ocupau de exploatarea sexuală a unor tinere din Bihor, trimise în Danemarca. Printre cei anchetaţi se numără şi Balazsi Laszlo, un escroc deja urmărit de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor, în mai multe dosare pentru fraude intracomunitare care au provocat un prejudiciu de peste 2 milioane de euro statului român. Ancheta în cazul grupării "Danemarca" este, deocamdată, la început.