Cititorii BIHOREANULUI ştiu deja că săptămâna trecută, pentru prima oară în incomoda sa existenţă, ziarul nostru a fost pur şi simplu "rechiziţionat" din chioşcuri imediat ce abia ajunsese de la tipografie. Mobilul? Bihorenii nu trebuiau să citească articolul de pe prima pagină, despre relaţia dintre directoarea Inspectoratului de Muncă, Simona Iancu, şi fostul ei şef, Mircea Matei, ajuns de vreo trei luni secretar de stat la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

O legătură pe cât de pasională (textul avea şi poze ce-i înfăţişa pe cei doi funcţionari publici distrându-se la un spectacol desfăşurat la Bucureşti), pe atât de ilicită (căci blonda de la ITM, cocoţată în funcţie graţie unor "bărbaţi politici" care nu ar vrea să se afle de ce au sprijinit-o, zbura spre protectorul din Capitală pe banii instituţiei, adunaţi din impozitele românilor cărora partidul celor doi portocalii le cere solidaritate în numele crizei).

Deşi, cu riscul de a părea paranoic, sesizez în ultimul an tot mai multe asemănări de comportament între totalitarismul de tip PCR şi cel de tip PDL ("cine nu-i cu noi e împotriva noastră!"), mărturisesc că nu mă aşteptam ca protagoniştii articolului să-şi pună tovarăşii să achiziţioneze întregul tiraj al BIHOREANULUI. Cum naiba să mă fi gândit la o atare metodă când, în istoria presei din Bihor, doar prin anii ‘70 revista Familia mai fusese "cumpărată" integral din chioşcuri, de către Securitate, pentru că tipărise un articol "calomnios" la adresa celor ce conduceau Republica Socialistă România? Acum, însă, sunt şi mai convins că între băieţii cu ochii albaştri din epoca Ceauşescu şi băieţii deştepţi din regimul Băsescu nu există multe deosebiri. Primii acţionau cu fereală, cei din urmă o fac tot mai fără perdea...

Ştiu că, scriind articolul, m-am supus încă o dată tirului de reproşuri cum că aş fi făcut-o dacă nu la comanda, atunci la sugestia adversarilor politici ai celor doi amorezi pe bani publici. Are însă vreun rost ca de fiecare dată când un pedelist calcă pe bec să amintim că la fel am procedat şi cu liberalii ori pesediştii, când a fost cazul? Un portocaliu, indiferent ce-i spui, oricum va vedea lumea prin ochii lui. Te face "tonomat" doar pentru că el însuşi nu e decât ecoul şefului de partid şi de stat. Te face corupt pentru că, în viziunea lui despre lume şi bani, oamenii nu se mişcă decât stimulaţi cu "jetoane".

Dincolo de asemenea incidente, faptul că BIHOREANUL a ajuns totuşi la cititorii săi, singurii în măsură să judece deopotrivă jurnalişti şi politicieni, rămâne o mică victorie şi o rază de speranţă, că măgăriile acestora din urmă nu vor rămâne nici necunoscute, nici netaxate. Iar acestui tip de politicieni, un singur mesaj: cu cât încercaţi mai abitir să ne "cumpăraţi" en-gros, cu atât mai puţin ne vom "vinde" cum aţi vrea. Pentru că fiecare înţelegem altceva prin cuvântul pix...