Caz extrem de grav la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 din Oradea, unde un copil ar fi fost agresat sexual în camera de internat.

În loc să anunţe Poliţia, conducerea şcolii s-a limitat să-l trimită pe agresor acasă, iar victima a fost mutată într-o altă cameră! Poliţia Municipiului şi DGASPC au început să ancheteze cazul abia la sesizarea BIHOREANULUI.

"Merge la biserică"

Informaţiile privind incidentul au fost semnalate BIHOREANULUI miercurea trecută, sub protecţia anonimatului. Potrivit sesizării, copilul ar fi fost agresat în noaptea de joi spre vineri, respectiv în 19 spre 20 septembrie, victima fiind în plasament familial, iar agresorul provenind din familie. "S-a negociat cu părinţii tăcerea. În loc să se ia măsuri, directoarea ascunde totul, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Grav este că aceste comportamente se vor repeta", scria în sesizarea transmisă.

Ileana Varga, directoarea Liceului Tehnologic Special Nr. 1Contactată de reporterul BIHOREANULUI, Ileana Varga (foto), directoarea Liceului Tehnologic Special Nr. 1 Oradea, a recunoscut că "au existat nişte suspiciuni", însă "totul s-a rezolvat". "Au fost ceva probleme, legate de un elev de clasa a lX-a, nu l-a observat nimeni. Nu pot să spun că a fost ceva, că nu a văzut nimeni", a încercat să se explice directoarea, ca şi cum o astfel de agresiune se petrece de faţă cu spectatori.

Potrivit lui Varga, suspiciunile erau că acel copil şi-ar fi agresat colegul de cameră, dar informaţia a fost negată atât de victimă, cât şi de familia la care se află în plasament (şi care sunt, de fapt, părinţii naturali ai posibilului agresor). "Le-am spus părinţilor, i-am chemat urgent. Sunt o familie care merge la biserică, mama a rămas surprinsă, rău surprinsă, pentru că nu şi-ar fi închipuit că băiatul ei ar face aşa ceva, ne-a spus că merge la muncă în biserică", a declarat directoarea.

Nu a informat pe nimeni

Varga a recunoscut, însă, că, deşi de la incident a trecut o săptămână, nu a anunţat nici conducerea Inspectoratului Şcolar Bihor, nici Direcţia pentru Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului, tutorii legali ai victimei, darămite să sesizeze Poliţia ori să fi dus victima la un medic legist, care ar fi putut confirma ori infirma suspiciunile de viol.

"Chiar în clipa asta o să mă duc şi o să fac recomandarea prin cabinetul medical, să meargă la un medic legist, în clipa asta. Dar şi mama şi copilul au spus că nu s-a întâmplat. Am verificat, am luat măsurile. Cel mai important a fost ca, luând în considerare că acel copil era un pericol, să nu mai fie în internat", s-a apărat directoarea.

În anchetă!

Camelia Gaciu, șefa DGASPC BihorLa solicitarea BIHOREANULUI, şefa DGASPC Bihor, Camelia Gaciu (foto), a confirmat că directoarea Liceului ar fi avut obligaţia să anunţe "de îndată" dacă existau suspiciuni cu privire la o asemenea faptă. "Noi vom demara imediat o anchetă, colegii mei au luat legătura cu directoarea, iar în cursul zilei de azi vor face atât evaluarea psihologică cât şi celelalte demersuri", a explicat Gaciu.

BIHOREANUL a sesizat cazul şi Poliţiei, care a deschis un dosar penal în caz, pentru agresiune sexuală, ancheta fiind în curs. "În urma sesizării dumneavoastră, poliţiştii Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Persoanei din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea s-au sesizat din oficiu şi au întocmit dosar penal în cauză, în cadrul căruia vor fi analizate toate aspectele sesizate de dvs., urmând ca la finalizarea acestuia, în funcţie de rezultat, să fie propusă o soluţie corespunzătoare prin unitatea de parchet. Cercetările în cauză sunt coordonate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea", se arată în comunicatul transmis, vineri, sub semnătura purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa.

Din primele informaţii, victima este un băiat cu nevoi speciale în vârstă de 17 ani, iar agresorul, un adolescent în vârstă de 14 ani, care l-ar fi obligat să-l masturbeze.

Şcoală cu probleme

Nu este, însă, pentru prima dată când se întâmplă evenimente oribile în această şcoală. Toamna trecută, pe 5 octombrie, unul dintre elevii fără handicap şi-a umilit în cel mai oribil mod doi colegi cu grave probleme psihice, cerându-i unuia să-i facă celuilalt sex oral. Întâi cu vorba "bună", iar apoi, fiind refuzat, cu forţa, lovindu-şi una dintre victime cu picioarele şi cu pumnii, până când aceasta a cedat. Agresorul a fost arestat preventiv, trimis în faţa judecătorilor pentru viol şi condamnat definitiv la detenţie, însă violenţele din liceu nu s-au oprit aici. 

La o lună după viol, timp în care conducerea şcolii n-a iniţiat nicio anchetă internă, părinţii unui elev cu dizabilităţi au cerut ajutorul unui fost ministru, semnalând că fiul lor ar fi fost agresat "cu electroşocuri" de paznicii liceului. Abia după acest al doilea caz, deşi a decis că "nu au avut loc aceste forme de violenţă fizică", IŞJ a revocat mandatele directorului Tiberiu Sîncelean şi adjunctei Mariana Şandor, fiindcă "nu au îndeplinit anumite obligaţii din contractul de management".

În liceu, însă, brutalitatea a rămas aceeaşi. Pe 8 decembrie, un tânăr şi-a bătut cu sălbăticie un coleg sub privirile altor patru, care nici nu au încercat să-i despartă, agresiunea fiind filmată şi pusă pe Facebook de un proaspăt absolvent. Asta da, "educaţie"!