Dacă vă este înfundat nasul și vă curge, vă doare gâtul și vă este greu să înghițiți, dacă tușiți, strănutați și aveți febră este din cauza unei infecții acute respiratorii a căilor respiratorii superioare.

Tot mai multe persoane au astfel de simptome, pentru că am intrat în plin sezon de „răceli”, arată datele Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Sunt și pacienți spitalizați

Potrivit dr. Daniela Rahotă, șefa DSP Bihor, în cursul săptămânii trecute, în județ s-au înregistrat 5.596 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, 31 de pacienți necesitând internări în spitale, din cauza manifestărilor mai agresive ale afecțiunilor virale.

Tot săptămâna trecută, în Bihor au fost diagnosticate 1.043 pneumonii, iar 109 pacienți au avut nevoie de spitalizare, precum și 7 cazuri clinice de gripă, cu o internare.

„Față de aceeași perioadă a anului trecut nu sunt diferențe semnificative. Săptămâna trecută am avut cu 60 mai multe infecții acute ale căilor respiratorii superioare decât în săptămâna similară a anului 2023 și cu 11 mai puține pneumonii”, a declarat BIHOREANULUI directoarea DSP Bihor.

În ce privește epidemia de Covid-19, în cursul zilei precedente, marți, au fost depistate în Bihor 6 persoane infectate cu SARS-CoV2, iar numărul persoanelor internate cu Covid, în general vârstnici și cu comorbidități, era de 26, dintre care 6 pacienți se aflau la ATI.

Măsuri profilactice

Pentru evitarea îmbolnăvirilor și răspândirea virusurilor, specialiștii în sănătate publică recomandă întărirea organismului prin consumul de fructe și legume proaspete, bogate în vitamina C, consum de lichide (ceaiuri, supe/ciorbe și sucuri naturale), evitarea consumului de alcool și tutun, dar și a stresului, precum și petrecerea timpului liber în aer curat.

De asemenea, oamenii trebuie să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate, să evite expunerea la frig timp îndelungat, precum și aglomerațiile, să aerisească spațiile de lucru și locuințele, să respecte regulile de igienă personală.

Persoanele cu simptome trebuie să se abțină de la frecventarea colectivităților, iar în caz de boală să se adreseze medicilor de familie și să respecte indicațiile acestora, nu să recurgă la automedicație. Preventiv, se recomandă vaccinarea antigripală.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!