Tot mai mulți copii, mai ales cei care frecventează unitățile școlare, sunt afectați de viroze respiratorii, iar pentru că structurile de primire a urgențelor din cadrul unităților sanitare sunt aglomerate din acest motiv, Ministerul Sănătății a dispus deschiderea unor centre de evaluare anume dedicate în toată țara.

Două din totalul de 54 vor funcționa în Oradea de săptămâna viitoare.

Aglomerație la Urgențe

Potrivit conducerii Direcției de Sănătate Publică Bihor, de aproximativ o lună, Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean din Oradea și Compartimentele de Primire a Urgențelor ale spitalelor teritoriale din județ sunt aglomerate cu pacienți pediatrici care prezintă diverse viroze respiratorii.

„Este vorba despre copii cu infecții acute de căi respiratorii superioare, de exemplu rinofaringite, dar și inferioare, cum sunt pneumoniile sau bronhopneumoniile, manifestările acestora fiind, în funcție de agentul patogen, febra, tusea, dispneea (n.r. – respirație greoaie) și fatigabilitatea (n.r. – oboseala instalată rapid și persistentă ca durată)”, a explicat pentru BIHOREANUL dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Două din 54

Potrivit oficialului sanitar, situația a determinat Ministerul Sănătății să solicite unităților specializate organizarea unor centre de evaluare dedicate acestei patologii. În urma demersului, în întreaga țară vor fi deschise 54 astfel de centre, dintre care două în Oradea.

„La noi vor avea centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii Spitalul Pelican și Clinica Davidescu”, spune dr. Rahotă.

Centrul de la Spitalul Pelican (strada Corneliu Coposu nr. 14A - 14B, telefon 0259.444.444) va funcționa de luni până vineri inclusiv între orele 8.00 – 16.00, iar cel al Clinicii Davidescu (strada Gheorghe Doja nr 1A, telefon 0359.801.010 și 0359.801.011) de luni până vineri inclusiv între orele 8.00 – 13.00.

Joi dimineață, cu toate că Ministerul Sănătății a făcut publică lista celor 54 de centre de evaluare din întreaga țară, încă nu se știa exact data de la care ele vor fi efectiv deschise.

„Noi încă nu am primit Ordinul Ministerului”, a spus, pentru BIHOREANUL, Oxana Popescu, reprezentanta Clinicii Davidescu.

Consultații, investigații și tratamente gratuite

În conformitate cu procedurile de lucru stabilite de Ministerul Sănătății, copiii care au simptome de viroză respiratorie vor fi evaluați în prima fază de către medicii de familie, iar apoi, în aceste centre, de medici pediatri și pneumologi.

„Pacienții vor beneficia de consultații, de investigații și de prescrierea tratamentelor necesare, totul în mod gratuit”, spune directoarea DSP Bihor.

Virozele respiratorii reprezintă unul dintre cele mai comune tipuri de patologii cu transmitere interumană, întâlnite la persoane de toate vârstele. Simptomatologia cauzată poate varia de la una ușoară sau moderată, până la apariția unui tablou clinic sever, ce poate pune viața în pericol, astfel că diagnosticarea, monitorizarea și tratarea infecțiilor virale respiratorii sunt esențiale pentru procesele de vindecare și recuperare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!