În absenţa gerului Bobotezii, atmosfera sărbătorii de Botezul Domnului a fost dată anul acesta de tradiţionala îmbulzeală la agheasmă. Circa 500 de orădeni s-au înghesuit luni în faţa Bisericii cu Lună să ia în flacoane, sticle şi canceie din cei peste 4.000 de litri de agheazmă sfinţită în cadrul unei slujbe oficiate de un sobor de preoţi condus de parohul locului, părintele Teodor Cristea, şi părintele decan Dumitru Megheşan.

După mai bine de două ore de stat în picioare la Sfânta Liturghie, după sfinţirea Aghesmei celei Mari, credincioşii nerăbdători au ignorat îndemnul preotului şi s-au bulucit pe butoaie. "Nu vă înghesuiţi, este apă sfinţită pentru toată lumea", a spus Cristea. Degeaba!

Tineri, dar mai ales vârstnici, orădenii s-au înghiotit în faţa bisericii ca-n tramvai. "Nu vă împingeţi! Aveţi răbdare, că este pentru toată lumea!", a protestat o femeie din vecinătatea robinetului. Apelul bătrânei nu a avut însă mare trecere. Mulţimea cu flacoane în mâini încerca să ajungă cât mai aproape de sursa de apă, de parcă de asta i-ar fi depins mântuirea.

Ici, colo, lângă câte un robinet sau butoi se făcea loc numai când, din nepricepere ori neputinţă, vreo bătrânică sau vreun prunc scăpa flaconul din mână, iar grămada se dădea înapoi să nu se stropească de agheasmă pe picioare.

Bărbaţi şi femei deopotrivă credincioşii s-au împins umăr la urmăr ca la rugby, deşi, culmea, nici lor nu le convenea situaţia. "Nu mai faceţi poze, că ne faceţi de râs!", a cerut o femeie, prinsă în înghesuială. Mulţimii însă nu i-a păsat.

Îmbulzeala a ţinut minute în şir până când credincioşii au început să se disperseze cu plasele pline de flacoane cu apă. Aşa cum a spus preotul, butoaiele erau încă departe de a fi golite. Agheasma a ajuns la toată lumea. Şi cei din urmă s-au îndestulat precum cei dintâi...

Citeşte şi: Boboteaza şi Sfântul Ioan încheie sărbătorile dedicate Naşterii Mântuitorului