De obicei lunea e ziua în care primim sugestii şi, mai ales, reclamaţii. Persoanele încondeiate în BIHOREANUL vin la noi cu mânie proletară. La început nemulţumiţii sunt nervoşi, apoi devin doar indignaţi, după care se dumiresc despre ce e vorba. Foarte puţini discută, însă, pe fond faptele prezentate. Cei mai mulţi doresc cu orice preţ să ştie numai de unde am obţinut datele prezentate în articole.

Cam aşa e şi cu divorţul fostului episcop Laszlo Tokes. Marea hibă nu e că am tratat acest subiect, până la urmă de cancan, ci cum am descoperit tărăşenia. E ca şi cum, de exemplu, important nu e că soţul îşi bate muierea cu călcătorul şi-şi dezmiardă copiii cu drujba, ci că nana din capul satului a aflat grozăvia.

Cum domnul Tokes probabil că e mai mult în preajma Sfântului Petru, unde pune la punct ultimele detalii de luptă împotriva comunismului, domnia sa a delegat o prea plecată slugă, pe Toro Tibor, preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, să se ocupe de cele lumeşti.

Iar domnul Toro dă dimensiuni apocaliptice unui conflict matrimonial oarecare. Ba, mai mult, spune că la mijloc ar fi mâna lungă a Securităţii care încearcă să demoleze un idol. Ce are anticomunismul cu divorţul, numai el ştie! Sau poate crede că orice faptă a fostului episcop poate fi acceptată în virtutea meritelor anterioare? E ca şi cum ar trebui să-l mângâiem pe creştet pe Costel Căşuneanu pentru că, deşi a dat şpăgi de sute de mii de euro, a şi dus la azilele de bătrâni cozonac de Crăciun şi ouă roşii de Paşte.

Dacă domnul Toro vede că povestea cu implicarea Securităţii într-un banal divorţ nu ţine la opinia publică, ar trebui să recurgă la alte argumente, mai lumeşti. Ia să caute mai adânc în arborele genealogic al viitoarei foste doamne Tokes. Poate descoperă că aceasta are origini româneşti şi că, după doar 25 de ani de căsătorie, s-a săturat să mai stea sub unguri.