Mai puţin de doi din zece bihoreni şi-au asigurat locuinţe împotriva dezastrelor naturale. La un deceniu de la intrarea în vigoare a Legii 260 din 2008, populaţia refuză să dea 20 euro pe an pe asigurarea obligatorie pentru cutremur, inundaţie sau o alunecare de teren.
"De ce să plătesc? În Oradea n-a fost cutremur nici de o sută de ani, în cartierul Rogerius, pe teren plan, n-o să fie niciodată alunecări de teren, iar Crişul Repede n-o să urce niciodată până la mine, la etajul patru!", spune revoltat un orădean. Şi nu prea poate fi contrazis...
Asigurare obligatorie...
În 2008, după inundaţiile din Moldova, guvernanţii au decis că românii trebuie să se ajute singuri. Astfel, Legea 260 îi obligă pe toţi proprietarii de locuinţe la încheierea unei asigurări obligatorii împotriva dezastrelor naturale: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.
Deţinătorii de locuinţe din beton armat, cărămidă sau alte materiale obţinute prin tratament termic sau chimic datorează 20 euro pe an, iar cei ai caselor din chirpici, doar jumătate. În cazul unei catastrofe, primii sunt despăgubiţi cu cel mult 20.000 euro, iar ceilalţi cu 10.000 euro. Cine nu şi-a asigurat locuinţa nu primeşte, în schimb, chiar nimic...
"Lumea s-a opus"
Constituit în 2009 de 13 societăţi de profil, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a emis primele poliţe în iulie 2010. La sfârşitul lunii trecute, la nivel naţional erau asigurate 1,7 milioane de locuinţe, reprezentând 19,55% din fondul locativ. Judeţul Bihor este situat sub media pe ţară, la 16,2%, cu doar 41.510 poliţe încheiate.
Cum legea obligă asiguratorii să elibereze poliţe facultative doar după încheierea poliţei obligatorii, clientela este limitată doar la tinerii obligaţi de bănci să îşi asigure locuinţa cumpărată prin credit. Restul nu simt nevoia.
"Când am discutat în asociaţie despre asigurarea locuinţelor, toată lumea s-a opus. Asigurările astea sunt bani care se adună în Oradea, unde nu există riscul asigurat, pentru zone din ţară cu cutremure, inundaţii sau alunecări de teren", spune preşedintele unei asociaţii de proprietari.
"Nu este o prioritate"
Obligate prin lege să verifice încheierea poliţelor şi să amendeze prin poliţiile locale, cu sume între 100 şi 500 lei, lipsa asigurării obligatorii, bani din care 60% încasează PAID, iar diferenţa bugetul local, primăriile au reacţionat diferit.
Majoritatea administraţiilor locale s-au agitat la apariţia legii. Unele, cum ar fi cea din Timişoara, au mai trimis informări populaţiei, iar cea din Arad, de pildă, şi-a somat contribuabilii la începutul acestui an, urmând ca ulterior să trimită agenţii să dea amenzi.
După ani de zile în care şi-a şicanat contribuabilii cu şantiere prelungite, ridicări de maşini şi exproprieri, Primăria Oradea refuză să îşi ridice gratuit populaţia în cap. "Pentru noi nu este o prioritate. Are Poliţia Locală ce să lucreze şi fără să umble după poliţe de asigurare", spune decis primarul Florin Birta (foto).
Nici Primăria nu s-a asigurat!
De altfel, săptămâna trecută, funcţionarii Primăriei nici nu mai ştiau conturile şi parolele de la platforma PAID, pentru a putea comunica măcar numărul orădenilor care şi-au încheiat asigurare. "Adevărul este că nu s-a mai intrat pe platformă de ani de zile", recunoaşte un funcţionar.
De altfel, ar fi culmea ca Primăria să sancţioneze orădenii pentru o culpă pe care o are ea însăşi. Proprietară peste 1.419 de locuinţe, municipalitatea orădeană nu a încheiat nicio poliţă de asigurare obligatorie. Cum suma s-ar ridica la peste 28.000 euro pe an, nici nu are de gând. "Acum doi ani am prins o poziţie în buget, dar pe urmă am renunţat, că n-au mai fost bani", spune directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).
De atunci, Primăria, la fel ca orădenii, şi-a stabilit alte priorităţi decât să pună deoparte fonduri pentru asigurarea obligatorie, care s-ar putea numi, la fel de bine, bani aruncaţi...