Ionel Avrigeanu, liderul grupului consilierilor judeţeni PDL, a vrut să arate că are activitate şi la ultima reuniune a CJ, desfăşurată joi, chiar dacă nu era cazul şi dacă intervenţiile sale au frizat ridicolul.

Bla-bla oficializat

Primul punct de pe ordinea de zi la care s-a evidenţiat Avrigeanu a fost proiectul de modificare a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Consiliului Judeţean. Deşi acesta a fost avizat în unanimitate de toate comisiile de specialitate ale CJ în forma propusă de aparatul de specialitate al instituţiei, Avrigeanu a venit cu o propunere năstruşnică: toate şedinţele să se încheie cu un punct distinct pe ordinea de zi, Diverse.

Iritat de iniţiativa bizară a PDL-istului, preşedintele CJ Cornel Popa a încercat să-i arate cât de ridicol este, spunând că în acest caz s-ar putea la fel de bine institui o zi în fiecare lună pentru interpelări, pe principiul "am, n-am treabă, eu îmi fac". De aceeaşi părere a fost şi vicepreşedintele Alexandru Kiss, care a precizat că Regulamentul oricum permite ca fiecare consilier judeţean să propună noi teme pe ordinea de zi a fiecărei reuniuni, înainte de începerea şedinţei, astfel încât punctul Diverse nu-şi are sensul decât "dacă vrem să dureze şedinţele câteva ore şi să stăm toţi până ce termină cineva ce vrea să zică la Diverse".

Evident, amendamentul lui Avrigeanu a fost respins la vot, doar ceilalţi şase colegi ai acestuia din PDL dându-şi acordul pentru el.

N-avem şanse, dar să continuăm!

O altă temă de discuţii care i-a prilejuit lui Avrigeanu un mic recital a fost propunerea Sefviciului Juridic al CJ de a nu exercita căile de atac în două procese.

În primul era vorba despre neatacarea unei sentinţe prin care Judecătoria a decis anul trecut că Muzeul Ţării Crişurilor trebuie să înapoieze Episcopiei Romano-Catolice 177 de gravuri ce fuseseră oferite acestei instituţii în 1956 doar spre expunere, nu şi în proprietate, juriştii CJ arătând că Episcopia are absolut toate şansele să câştige procesul şi în apel, tocmai fiindcă obiectele respective nu au fost niciodată în proprietatea Muzeului.

În ce priveşte celălalt proces, consilierii judeţeni au fost chemaţi să aprobe propunerea juriştilor de a nu face recurs la o decizie din 2011 a Tribunalului ce constata că CJ nu putea fi întabulat pe un teren de 14.000 de metri pătraţi cu construcţii de 1.539 de metri pătraţi din Bratca, deoarece pe aceste imobile era deja întabulată din 2003 Episcopia Reformată.

Practic, juriştii au propus să nu atace sentinţa prin care s-a dat dreptate Oficiului de Cadastru, care refuzase întabularea CJ tocmai fiindcă legea interzice întabularea în CF a doi proprietari. Pe de altă parte, convinşi că imobilul aparţine judeţului, juriştii au propus în schimb o acţiune mai potrivită pentru a redobândi acest imobil printr-un alt proces, dar al cărui obiect să fie constatarea de către instanţă a nulităţii actului prin care se întabulase Episcopia Reformată în 2003.

Şi în aceste cazuri, Avrigeanu s-a opus propunerilor făcute de juriştii CJ, susţinând că "trebuie să ne batem pentru patrimoniul judeţului", dar fără a fi înţeles nuanţele şi nici faptul că "lupta" era în primul caz inutilă, iar în cel de-al doilea era mai nimerită varianta eficientă propusă de jurişti, în caz contrar singurul rezultat neputând fi decât cheltuirea inutilă a unor sume de bani.

Bani pentru FC Bihor, şcoli speciale, trasee de transport

Tot în reuniunea de joi a Consiliului Judeţean, a fost aprobată în unanimintate plata de către CJ a unei părţi din cotizaţia ce-i revine pe anul 2013 ca acţionar al FC Bihor, adică 350.000 lei.

De asemenea, tot în unanimitate, consilierii au aprobat reţeaua de şcoli speciale a judeţului pentru anul şcolar 2013-2014, formată din patru centre de educaţie incluzivă, două licee tehnologice, dar căreia i se adaugă şi Liceul Teologic Szent Laszlo, care va avea din toamnă clase de învăţământ special.

La aceeaşi reuniune, aleşii bihorenilor au mai aprobat propunerea Serviciului Juridic al CJ de a nu-şi exercita dreptul de preemţiune pentru cumpărarea cu întâietate a unei jumătăţi dintr-un cabinet stomotalogic din strada Săvineştilor, a unui cabinet întreg din strada Kogălniceanu, precum şi a unui apartament din Palatul Moskovits din Parcul Traian.

În fine, consilierii judeţeni şi-au mai dat acordul şi pentru emiterea unor noi licenţe de transport persoane prin curse regulate speciale pentru rutele Sântimreu-Oradea (ce vor fi efectuate de SC Andy Transport SRL), Oradea-Oşorhei, Aleşd-Oşorhei, Oradea-Mihai Bravu (toate efectuate de SC Latrif Trans SRL), Oradea-Borş, Băile 1 Mai-Borş (SC Acular Com SRL), Oşorhei-Aleşd (SC Belmondo Impex SRL) şi Santăul Mare-Oradea (SC Fazati Trans SRL).