Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a fost plină, joi seară, de angajați și invitați ai grupului de firme Selina, care a dat o gală pentru a-și serba cei 32 de ani de activitate. Capete de afiș au fost un ansamblu folcloric de renume internațional, care i-a făcut să cânte pe toți spectatorii, precum și îndrăgitul actor George Mihăiță, care și-a povestit cariera, comentând cu umor și tâlc diverse momente.

Însuși patronul Selina, Beneamin Rus, a făcut haz de necaz de propria situație, de fost inculpat al DNA, subliniind însă că firmele sale dau dovadă de cel mai înalt profesionalism.

„Stand-up” Beni Rus. De ce n-a dat la facultate

Foști și actuali șefi de instituții, de la fostul președinte al Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, la cel de acum, Ilie Bolojan, ori primarul Florin Birta, parteneri de afaceri, fețe bisericești, politicieni, reprezentanți ai altor firme de construcții și, în special, angajați ai firmelor din Grupul Selina s-au luptat joi seară cu noroaiele din Parcul 1 Decembrie, aflat în reabilitare, până să ajungă la Casa de Cultură a Sindicatelor. În holul acesteia au fost expuse zeci de fotografii înfățișând lucrări reprezentative realizate sau încă în curs de realizare contractate de firmele lui Beneamin Rus, atât în Oradea, cât și în alte localități din Bihor, ba chiar și din Capitală.

În calitate de gazdă, patronul le-a mulțumit invitaților pentru prezență, adăugând unei prezentări video faptul că acestea acordă cea mai mare atenție calității lucrărilor, dar recunoscând și că „implicit suntem preocupați în permanență de imagine”. „De imaginea subsemnatului, ce să mai spun?...”, a zis el, făcând o pauză de efect, după care a adăugat, pe un ton hâtru: „Acuma, sincer, o am!”.

Trimiterea, plină de autoironie, era evidentă, la dosarul în care DNA l-a trimis în judecată în urmă cu mai mulți ani, alături de unul dintre foștii președinți ai CJ Bihor, Alexandru Kiss, pe care l-ar fi șpăguit pentru a primi contracte de lucrări. „Apele limpezi nu au întotdeauna cei mai mulți pești”, a pus capăt acestui remember Rus, ca un fabulist. Revenind la tonul serios, omul de afaceri a afirmat că „mă simt un om norocos, pentru că sunt înconjurat de oameni de ispravă care duc toată povara”.

El a povestit despre propriile origini, de fiu de moți din Apuseni, zicând că toată lumea îl descrie doar că „am fost șofer”, dar el și-a dorit de mic să-și depășească propria condiție. „Am vrut să dau la facultate, dar aveam o problemă: nu am luat Bac-ul”, a mărturisit Rus, în timp ce publicul n-a știut dacă să aplaude sau să aștepte o urmare.

Totuși, afaceristul a dat-o: a făcut Școala de Artă, căci era pasionat mai ales de sculptură, și chiar a realizat lucrări în lemne, portrete ale eroilor din Apuseni, precum Avram Iancu, unul din ele fiind prezentat pe vremea Cenaclului Flacăra de „patriarhul” acestuia, poetul Adrian Păunescu (pe care, de altfel, Beni Rus l-a și imitat în aplauze), cu ocazia unui spectacol dat la Oradea pe stadionul FC Bihor. „Atunci s-a cântat „Lancea lui Horea” timp de 17 minute...”, a povestit antreprenorul.

Spectacol în spectacol cu George Mihăiță

După o suită de cântece populare prezentate de renumitul Ansamblu Jidvei, îndrăgitul actor George Mihăiță, prieten cu Beneamin Rus, a ținut propriul spectacol. De-a lungul a mai mult de o jumătate de oră, după ce a mărturisit că cifrele sale norocoase sunt 75-60-50-25-3 (vârsta de acum, numărul filmelor și al producțiilor teatrale în care a jucat, al anilor de directorat la Teatrul de Comedie din București și în fine al propriilor copii), Mihăiță i-a captivat total pe orădeni.

El și-a început show-ul mărturisind că, la fel ca Rus, provine dintr-o familie „de condiție modestă” din Moreni, dar „am trăit visul american aici, în România”: la 14 ani ajungea prima oară într-o sală de teatru, la Ploiești, unde a dat mâna cu marele Toma Caragiu, pentru ca după fix 10 ani să-i fie „coleg în același film” (în populara serie Brigada Diverse). Apoi, de-a lungul carierei, a jucat în „Reconstituirea” lui Lucian Pintilie, filmul rapid interzis de cenzură, plus într-o mulțime altele, inclusiv, după 1989, în „Undeva la Palilula”, regizat de Silviu Purcărete, în care l-a interpretat pe Ilie Pădurin: „Eu, Ilie Pădurin, când beau țuică, când beau vin”, a repetat o replică din film care a făcut deliciul sălii.

În finalul „numărului”, în care a amintit și despre alt personaj popular pe care l-a întruchipat recent, Tătuțul din „Clanul”, George Mihăiță a primit în dar de la Rus o vioară cu goarnă, cu explicația că atunci „devine ardelean” orice român, „când înțelege ce-i higheghea”, actorul îngenunchind în fața celui care i-a dat-o, ceea ce l-a făcut și pe acesta să se încline, la rându-i, la picioarele artistului.

1.000 de nume

În cadrul spectacolului a mai performat și o soprană de dincolo de Prut, Ianna Novac, care a interpretat inclusiv colinde, reușind să facă și publicul să i se alăture.

Astfel „încălziți”, spectatorii au acompaniat apoi Ansamblul Jidvei, care a revenit pe scenă pentru a cânta un repertoriu extrem de divers, de la cele mai sprințare piese ale muzicii populare românești până la romanțe și cântece de petrecere, pentru ca în final să încheie tot cu colinde.

Pe acest fundal, pe ecranul de deasupra scenei au fost proiectate numele tuturor celor 1.000 de angajați ai firmelor din Grupul Selina, în ordine alfabetică, de la A la Z, de la femei de serviciu, muncitori necalificați, asfaltatori, instalatori, zugravi, zidari, lăcătuși, șoferi până la casierițe, contabili, proiectanți, ingineri, juriști, șefi de șantiere, directori.

Un remember, cum spusese încă din capul locului patronul Beneamin Rus, că toți aceștia „sunt cei care duc toată povara”...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!