Un bărbat în vârstă de 41 ani din comuna Biharia a fost încarcerat, marţi, după ce a fost condamnat la detenție pentru că a lovit o persoană cu piciorul iar apoi prins-o de la spate şi a tăiat-o în zona gâtului cu un brici. Iniţial, bihoreanul a primit o pedeapsă cu suspendare, însă şi-a ignorat vreme de 3 ani obligaţiile impuse de judecători, motiv pentru care acum a ajuns în spatele gratiilor...

Bărbatul, despre care BIHOREANUL a aflat că se numeşte Dienes Zoltán, a ajuns în faţa instanţei pentru un incident pe care l-a provocat în seara zilei de 4 august 2018, la petrecerea organizată cu ocazia Zilelor Comunei Cetariu.

În urma unui schimb de replici cu un tânăr, acesta l-a lovit pe respectivul cu piciorul în tibia dreaptă, apoi l-a prins de la spate și, cu un brici, l-a tăiat în zona gâtului. Din fericire, tăietura a fost superficială, necesitând, potrivit raportului medico-legal, „un număr de 6-8 zile de îngrijiri medicale". 

Ca atare, Dienes a fost trimis în judecată, în martie 2019, doar pentru loviri şi alte violenţe, fiind condamnat cu blândeţe, la 1 an de închisoare, pedeapsă a cărei aplicare a fost suspendată pe un termen de supraveghere de 2 ani. Potrivit sentinţei pronunţate în vara anului 2020, rămasă definitivă, el avea avea obligaţia ca pe timpul celor 2 ani să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, să achite 400 lei cheltuieli judiciare în favoarea statului, 10.000 lei daune morale, 166 lei daune materiale și 1.000 lei cheltuieli de judecată în favoarea victimei sale.

În cei 3 ani scurşi de la pronunţarea verdictului, bărbatul nu a plătit nimic. Întâi a pretins că are probleme medicale, însă nu a prezentat vreo dovadă că este inapt pentru a munci, apoi a promis că se angajează, dar nu a făcut-o, susţinând că nu găseşte un loc de muncă. Ca atare, anul trecut, consilierii Serviciului de probaţiune Bihor au cerut să fie trimis în spatele gratiilor, pentru nerespectarea obligaţiilor.

„În tot cursul judecății nu a depus nici măcar o dovadă de plată parțială a despăgubirilor, manifestând astfel nu doar o lipsă de diligență, ci și un dezinteres total în raport cu necesitatea respectării celor statuate de instanța penală. Intimatul ar fi avut posibilitatea să facă măcar plăți parțiale care să denote buna sa credință. În absența oricărei aplecări ori interes în repararea prejudiciului creat prin infracțiunea comisă, instanța nu poate decât să constate reaua-credință a intimatului în îndeplinirea obligației", se arată în hotărârea judecătorească prin care, pe 19 mai, în acest an, judecătorii au decis să revoce suspendarea pedepsei şi să-l trimită după gratii.

Soluţia pronunţată de Judecătoria Oradea nu a mai fost atacată şi a rămas definitivă, astfel că Dienes a fost ridicat de poliţiştii din Borod și dus la Penitenciarul Oradea, unde îşi va ispăşi pedeapsa.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!