Incidentul a avut loc în noaptea de marţi spre miercuri, în jurul orei 2. Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, iniţial poliţiştii au fost sesizaţi în urma unui apel primit prin 112 despre un scandal care se desfăşura într-un apartament din Oradea.

La faţa locului s-au deplasat poliţiştii Biroului de Ordine Publică şi cei ai Biroului de Combatere a Infracţiunilor contra Persoanei care, în urma cercetărilor au stabilit că în locuinţa respectivă au pătruns două persoane, exact după ce locatarii acesteia au intrat în locuinţă şi se pregăteau să închidă uşa, aceştia având intenţia să sustragă cele 17 kilograme de bijuterii despre care presupuneau că se află în bagajele transportate de locatari.

"Cei trei locatari erau angajaţi ai unei firme din Bucureşti patronate de un cetăţean turc, cu obiect de activitate comercializarea bijuteriilor din metale preţioase. Auzindu-i pe unii dintre colocatari pe scara imobilului şi bănuind că poliţia va sosi în cel mai scurt timp, suspecţii s-au panicat şi au părăsit locuinţa, fără a sustrage vreun bun", a explicat Alina Dinu.

În aceeaşi dimineaţă, în jurul orei 8, poliţiştii i-au identificat pe tâlhari, doi bărbaţi de 22 respectiv 31 ani, ambii din Călăraşi. "Suspectul de 31 de ani a fost găsit în Oradea. Cel de 22 de ani se sustrage cercetărilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei.

Tot în urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că tâlhăria a fost pusă la cale chiar de una dintre cele victime, un tânăr de 27 de ani din Bucureşti, care a încercat să-şi plătească în acest fel datoriile pe care le are faţă de cămătari.

"Pe fondul unor probleme financiare acute, acesta a pregătit cu minuţiozitate toate fazele atacului, instigându-i şi coordonându-i pe cei doi călărăşeni, care îi sunt prieteni, în fiecare etapă", a arătat inspectorul principal Alina Dinu.

Bucureşteanul şi bărbatul de 31 de ani din Călăraşi au fost reţinuţi pentru 24 de ore în Arestul Poliţiei Bihor pentru violare de domiciliu şi tâlhărie, iar joi, 29 iulie, au fost prezentaţi procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea care au dispus faţă de ei măsura interdicţiei de a părăsi localitatea.

Întrucât pentru cele 17 kilograme de bijuterii, nici victimele şi nici patronul societăţii nu a prezentat deocamdată documente de provenienţă, acestea au fost indisponibilizate la sediul Poliţiei Bihor, până la lămurirea situaţiei.