Cu basca trântită pe creştetul capului şi servieta strânsă cu putere la piept, moşul pirpiriu şi nebărbierit se plimbă ţanţoş prin curtea Judecătoriei Aleşd. Din când în când, dintr-un grup alăturat, câte-o înjurătură bine direcţionată îl loveşte în importanţa personală.

Dar nu îndrăzneşte să răspundă căci jăndarii sunt proptiţi lângă poartă şi a învăţat că nu-i bine să-i supere. Apoi, cine ştie din ce motiv, uniformele dispar. Într-o clipită, moşul se întoarce şi îl scuipă cu mare precizie pe obrăznicătura care l-a jignit după care se trage îndărăt şi, în momentul în care victima ridică mâna să riposteze, răcneşte satisfăcut: "Poliţia, săriţi, că mă omoară!"

S-a întâmplat lunea trecută, una din zilele obişnuite de la Judecătoria Aleşd în care bătrânul agitator, Petru Venter, s-a înfăţişat la 6 din cele 98 de procese pe care le-a intentat consătenilor săi din Peştere. Le vrea pământurile pentru o fantomatică Asociaţie urbarială pe care a înfiinţat-o la o băută cu veterinarul satului, Nicolae Achim şi în care, culmea, i-a înscris şi pe cei cu care se judecă. Atât doar că asta s-a întâmplat fără ştirea şi voinţa oamenilor...

Venter e Toma...

"Toma mincinos, haiducul din Peştere de jos". Aşa l-au poreclit sătenii din Peştere pe bătrânul Petru Venter, mai nou preşedintele Asociaţiei de pădurit şi păşunat Toma. Un pierde-vară, după cum spun oamenii, care nu înţeleg cum a prostit dom' preşedinte un sat întreg şi îi târăşte prin judecăţi de mai bine de trei ani ca să le naţionalizeze în numele composesoratului, pământuri pe care ei şi părinţii lor le lucrează de-o viaţă. "Aista nici măcar nu e din sat, e o vinitură din Borod şi vrea pământul nost' când nici p-al său nu-l munceşte, numa ia subvenţia pe bălării", se plânge Petru Blaga, fost consilier al comunei Aştileu, din care face parte şi satul Peştere, şi el printre împricinaţi.

Asociaţia "Toma", Petru Venter a înfiinţat-o în 2005 la o băută în pălincăria personală din şura casei cu un comitet "adhoc" din care mai făcea parte şi Florian Cuc, un alt consilier local pus pe căpătuială, după cum spun sătenii, şi veterinarul satului, Nicolae Achim. Cel din urmă e cunoscut şi el ca un cal breaz după ce a furat banii pentru renovarea dispensarului veterinar şi ca să îşi ia casă, iar când a trebuit să dea socoteală, a montat tabla cu orarul vizavi, pe sediul postului de poliţie proaspăt renovat şi le-a arătat inspectorilor veniţi de la Direcţie clădirea respectivă.

... care e Vulturul

"Comitetul adhoc" a întocmit dosarul Asociaţiei, cu statutul, lista membrilor şi a cerut Tribunalului Bihor recunoaşterea acesteia. Iar judecătorii au semnat ca primarul. Dacă ar fi analizat măcar documentele din dosar ar fi observat că Venter şi acoliţii săi nici măcar nu s-au deranjat să-şi pună copii după buletine, cazierele judiciare sau fiscale, care să ateste că sunt cetăţeni oneşti, plătitori de taxe şi impozite, fără condamnări, ultima cerinţă obligatorie la o astfel de asociere. Au depus doar o declaraţie pe proprie răspundere că sunt băieţi buni şi atât.

Mai grav e că nimeni nu a analizat vreodată lista membrilor. Căci Venter a înşirat tot satul, fără să-i fi întrebat pe oameni de sănătate şi a decretat că organizaţia este moştenitoarea activelor fostului composesorat Vulturul din 1935, care ar fi deţinut 160 de hectare de teren în Peştere. Composesorat care, sub denumirea asta, însă, nu a existat vreodată în zonă, decât ca asociaţie de morărit şi, conform documentelor oficiale, nu a avut vreodată teren.

Dar asta puţin a contat. Dacă nu a avut, va avea acum. Şi nu orice bălărie. Căci Asociaţia lui Venter se vrea stăpân pe toate pământurile oamenilor din satul Peştere, de la terenurile de sub case, cele agricole, păşune, pădure şi până la cariera de piatră!

Iar ca să le obţină a luat coala de bază a satului Peştere, care reflectă proprietăţile întregului sat, pe care a trecut, nimeni nu ştie cum, că e constituită ca "proprietate a composesoratului urbarial". Ce fel de composesorat, nu s-a mai scris. În plus, din grabă ori prostie, nici măcar falsul nu s-a făcut ca lumea. Căci notarea e în limba română, cu toate că respectiva coală s-a constituit, de fapt, în limba maghiară, iar înscrierea s-a făcut pe foaia A, adică unde apar proprietăţile, şi nu pe foaia B, unde se trec de regulă proprietarii.

Asociaţi, dar să ştim şi noi

Nimeni nu a observat acest amănunt până când, în 2007, sătenii din Peştere s-au trezit, rând pe rând, chemaţi în faţa instanţei de asociaţie pentru anularea titlurilor de proprietate pe pământurile pe care le au. "Deşteptu' ăla cere şi pământul pe care l-a primit el, personal, şi pe care l-a vândut unui vecin. Săracu' om, ăla a început să-şi facă o casă, dar n-a mai lucrat la ea, că nu se ştie ce va fi", spune şi Petru Pipa, un alt împricinat.

Deşi oamenii aşteptau ca judecătorii să respingă de la bun început cacealmaua consăteanului lor, procesele nu s-au terminat până azi. În prima fază, văzând nebunia ce se instala în sală la fiecare termen, judecătorii nici nu s-au uitat între acte ci s-au lepădat de dosare pasându-le de la unul la altul. După câteva luni, cauzele s-au suspendat căci oamenii au cerut desfiinţarea asociaţiei. "Am văzut într-unul din dosare lista cu membrii asociaţiei. Erau săteni trecuţi fără să fie întrebaţi şi rudele unor oameni de prin alte judeţe, din străinătate, care nu ştiau nimic, morţi", explică Gabor Blaga, fost primar al comunei Aştileu, şi el chemat în judecată.

E legal. Oarecum.

În final, în ianuarie 2010, Curtea de Apel Oradea a respins cererea sătenilor pe motiv că asocierea e un drept conferit de Constituţie iar asociaţia a fost înfiinţată legal. Pe de altă parte, însă, instanţa i-a atras atenţia preşedintelui că atâta vreme cât reclamanţii săi "nu şi-au exprimat acordul de a face parte din asociaţie cu terenurile pe care li s-a reconstituit dreptul de proprietate, le pot administra şi exploata cum doresc". Pe româneşte, că oamenii din sat nu pot fi obligaţi să-i lase pe mână averile lor.

Cu toate acestea, Venter a continuat să-i hărţuiască pe peşteranii care bănuiesc că, de fapt, acesta se vrea latifundiar ca să scoată bani. "Cariera am auzit că au arvunit-o, pământurile au zis că le fac loturi şi le vând pentru case de vacanţă iar pentru terenurile de sub casele noastre vor să ne ceară chirie. Dar io nu mă las la el. Adică să-i plătesc io chirie pe proprietatea mea?! Păi, cum vine asta", zice şi fostul consilier Petru Blaga.

Harababură

08 Cornelia Ilas.jpgDacă la vremea respectivă numărul sătenilor reclamaţi a fost 50, acum a ajuns deja la 98. Norocul oamenilor, care nu înţeleg ce se întâmplă, e că dosarele au ajuns la un magistrat tânăr şi străin de loc, chitit să facă lumină. Dacă va putea. Căci, după cum spune avocata lor, Cornelia Ilaş (foto), deocamdată Venter a creat un haos în care greu se va ajunge pe o linie dreaptă. "Există aceleaşi acte în fiecare dosar, aceleaşi titluri de proprietate şi aceeaşi coală funciară, cea a satului. Apoi, în unele dosare, pârâţii sunt decedaţi, în altele nu avem titlul de proprietate atacat ci al altor persoane care nu au nicio legătură cu respectivul dosar iar în situaţia fericită în care avem un dosar cu toate actele corecte, numărul topografic trecut pe titlu nu este cel din teren", explică Ilaş.

Pe de altă parte, spune tot ea, dom' preşedinte nu poate demonstra nici măcar faptul că a fost mandatat să înceapă procesele. "Conform statutului Asociaţiei, numai în urma unei adunări generale se poate decide pornirea unor procese. Cum însă, în acest moment, mulţi dintre cei înscrişi ca membrii ai respectivei adunări sunt reclamaţi şi nu au cunoştinţă să fi participat la vreo şedinţă, nu văd cine l-a delegat. Am cerut dovada, o hotărâre a adunării generale a asociaţiei, după care vom face demersurile de rigoare şi vom cere expertizarea lor, cât şi a aşa-ziselor documente de proprietate de care se prevalează, pentru a li se stabili autenticitatea", mai spune avocata.

La ultima înfăţişare, lunea trecută, preşedintele asociaţiei a promis c-o va aduce. Şi chiar dacă nu o are, o va procura el, la fel cum a rostuit şi actele cu care a pus tot satul pe drumuri. Doar are experienţă...


08 Venter.jpgVULTURUL
Dreptul lui e cel mai tare

Interpelat de BIHOREANUL, preşedintele Asociaţiei Toma din Peştere susţine că şi-a dat consătenii în judecată deoarece aceştia nu recunosc că terenurile aparţin composesoratului. Rugat să prezinte documente care să demonstreze că acesta moşteneşte vechea asociaţie Vulturul, Petru Venter (foto) afirmă că dovada e coala funciară. Cea plastografiată.

"Eu cer ce-i drept. Ăia (adică sătenii - n.r.) n-au avut nimică, n-au niciun drept. Le-a dat primarul terenuri, după 1990, cu scop electoral. Acuma trebuie să le dea toţi înapoi, că-s terenurile asociaţiei", pretinde bărbatul, negând vehement că actele sale ar fi falsificate. "Degeaba comentează oricine, că la urmă tot oi avea dreptate..."