După memorabilul concert cu "Eroica" lui Beethoven de săptămâna trecută, oferta culturală făcută orădenilor continuă.

Zilele ce vin aduc atât programe relaxante, cum sunt cele trei comedii anunţate de Teatrul de Stat, cât şi unul dedicat pretenţioşilor: cunoscuta suită "Anotimpurile", a lui Antonio Vivaldi, completată cu creaţia pe aceeaşi temă a unui maestru argentinian al ritmurilor de tango.

Ridendo castigat mores

În plină criză, actorii români par a fi redescoperit dictonul latinesc potrivit căruia moravurile se îndreaptă prin râs. Cei care simt nevoia unei terapii prin comedii vor avea de ales, săptămâna aceasta, din nu mai puţin de trei oferte.

În ordine cronologică, prima este spectacolul "Iubire confort 2", produs de Horaţiu Mălăele pe un text de Nicole Duţu şi regizat de Florin Zamfirescu, programat vineri, 22 ianuarie, de la ora 20.30, la Hotelul Continental (sala Forum), dar şi sâmbătă, 23 ianuarie, de la ora 11, în sala Studio a Teatrului de Stat. Piesa e "o comedie tristă despre tot ce se întâmplă într-un cuplu, despre probleme şi despre cum poţi scăpa basma curată după ce partenerul te prinde cu altcineva", anunţă organizatorii spectacolului.

Duminică, 24 ianuarie, de la ora 19, la Casa de Cultură a Sindicatelor, orădenii îi pot vedea pe Mihai Bendeac, Adrian Titieni, Anca Sigartău, Cristina Cioran şi Adina Popescu, în "Doctor de femei" - o comedie ce aduce în scenă bărbaţi încornoraţi, soţii adultere, soacre acre şi încurcă-lume.

Tratamentul cu hohote continuă şi pe 29 ianuarie, când, cu începere de la ora 18, tot la Casa de Cultură a Sindicatelor, actorii orădeni vor reprezenta "Şi miniştrii calcă strâmb", un titlu de succes al stagiunii trecute. Piesa este o savuroasă comedie pe seama aventurilor amoroase ale personajelor principale, mai ales a unui ministru cuplat cu secretara unui politician din opoziţie.

Vine "Primăvara"

Orădenii cu gusturi sau pretenţii muzicale elevate au şi ei o săptămână bogată în faţă, Filarmonica anunţând pentru joi, 21 ianuarie, cu începere de la ora 19, un concert extraordinar: "Anotimpurile" de Antonio Vivaldi, alături de care se vor prezenta şi cele patru anotimpuri, mai puţin cunoscute, dar nu mai puţin frumoase, ale compozitorului argentinian Astor Piazzola, un rafinat al tangoului şi un promotor al bandeonului, instrument popular în America de Sud, asemănător acordeonului european.

Tradiţia de a pune faţă în faţă muzica barocă şi cea modernă prin prezentarea celor două opere în cadrul aceluiaşi concert provine de la un celebru violonist, Gideon Kremer, şi a fost preluată şi continuată de alţi mari virtuozi ai viorii, astfel că această combinaţie de program Vivaldi-Piazzola se bucură acum de o mare popularitate pretutindeni în lume. Prin urmare, chiar şi pentru neiniţiaţi se anunţă un concert fermecător, în care lipsa cunoştinţelor "de specialitate" va fi cu siguranţă depăşită de purele bucurii ale muzicii...