E vorba evident de domnul Florin Birta, primarul municipiului Oradea. Acum câteva zile, un adult care circula pe trotinetă a intrat în scena amplasată temporar în Piaţa Unirii. Omul s-a lovit zdravăn şi a explicat că din cauza întunericului nu a văzut-o. Eu mă mir chiar că a nimerit în Piaţa Unirii. La ce economie de lumină se face acolo, probabil o fi avut neamuri pe la Brăila.

E adevărat că nu poţi bate un cui fără să rişti să apară probleme. Aşa şi cu marile lucrări pe fonduri europene, făcute sub imperiul grabei de a te încadra în timp şi sub imposibilitatea de a face modificări fără riscul anulării investiţiei.

Piaţa Unirii, cel puţin partea centrală, a fost lăsată în beznă, iar autorităţile, pentru a-şi ascunde greşeala, ne-au explicat că de fapt aşa s-a vrut, ca să putem admira frumuseţea clădirilor din jur. Adică să ne bucurăm că nu au oprit iluminatul stradal de pe Calea Clujului până pe Calea Aradului, ca să putem admira în voie Vulturul Negru! Şi nu numai că lipsesc destule corpuri de iluminat, dar şi cele existente degajă beznă pe motiv de becuri arse.

Acum, că afacerea Luxten s-a terminat, Primăria şi-a luat soarta în mâini şi poate să lucreze mai operativ. Aşa cum, după multe mandate, a apărut un arhitect peisagist în organigramă, poate n-ar strica să avem la Primărie şi un specialist în iluminat ornamental. Sunt câteva clădiri admirabil iluminate, cum ar fi Episcopia Greco-Catolică, dar şi altele care mi se par supraexpuse, cum e hotelul Astoria.

O plimbare în noapte prin centrul oraşului ne arată diferenţa uriaşă de la sărăcia cu care este iluminat Corso-ul la feeria de pe Aurel Lazăr. După ce am redat strălucire vechilor palate, putem să-l rugăm pe domnul primar să ne mai şi lumineze puţin, măcar la propriu.