Tribunalul Bihor a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele unui bărbat din Aleşd anchetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat făcut public vineri de Biroul de presă al DNA, Gelu Gentimir a pretins şi primit în perioada mai - august 2012 aproximativ 40.000 euro (22.550 euro şi 70.100 lei), lăsând să se creadă că are influenţă asupra unor poliţişti din Marghita prin intermediul cărora ar fi obţinut o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care era cercetat preotul, dar şi radierea unei pedepse cu închisoarea aplicată în 2010 din cazierul judiciar al acestuia.

BIHOREANUL a aflat că denunţătorul escrocului este preotul romano-catolic Mercsak Anton din Borumblaca, cel condamnat, în 2010, la 2 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de probă de 4 ani pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului, după ce a acroşat o adolescentă, iar apoi a părăsit-o pe şosea şi a fugit.

"Ameţeală" scumpă

Anul trecut, acesta a fost prins la volan cu o alcoolemie de peste 1 la mie alcool în sânge. Îngrijorat de faptul că este în perioadă de probă şi că, odată trimis în judecată, ar fi riscat o pedeapsă de închisoare cu executare, plus cei 2 ani de închisoare primiţi cu suspendare, Mercsak a apelat la Gentimir, pe care îl cunoştea de câţiva ani, şi care i-a promis că, în schimbul a 40.000 euro, îi va rezolva, cu un ofiţer din Poliţia Marghita, atât clasarea noului dosar cât şi "albirea" cazierului.

Preotul a acceptat şi s-a oferit să-i plătească banii în două tranşe. Pentru a justifica provenienţa banilor pe care urma să-i încaseze, Gelu Gentimir l-a dus în faţa notarului şi l-a pus să semneze două contracte potrivit cărora Mercsak îi era dator cu sumele pe care urma să i le dea.

După ce a plătit, preotul a scăpat într-adevăr de dosarul penal, care a fost închis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita cu o simplă amendă administrativă, deşi, potrivit practicii parchetelor bihorene, toţi şoferii prinşi cu asemenea alcoolemie sunt trimişi în faţa instanţei.

Şpagă dublă

Pe de altă parte, însă, Mercsak s-a trezit cu o altă belea pe cap. Căci la sfârşitul anului trecut, Gentimir a decis să-şi dubleze câştigul şi, prin intermediul unui executor, a pornit procedurile de executare silită a preotului, pe motiv că acesta nu şi-ar fi plătit datoria de 40.000 euro faţă de el.

Disperat, Mercsak a decis să denunţe întreaga poveste procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie care, joi, l-au reţinut pe Gentimir pentru 24 de ore iar o zi mai târziu l-au prezentat în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru trafic de influenţă.

Fugarul în sutană 

Accidentul în urma căruia preotul Mercsak Anton a fost condamnat la 2 ani cu închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de probă de 4 ani s-a petrecut pe 3 noiembrie 2008, în jurul orei 20.30, pe Drumul Naţional 19E, între Oradea şi Marghita, în staţia de autobuz din Fegernicu Nou.

O adolescentă de 15 ani din localitatea Sfârnaş tocmai coborâse din autobuz, iar când a traversat şoseaua prin spatele vehicolului a fost izbită în plin de un autoturism. Şoferul nu a oprit. Şi-a continuat drumul până în Sălard, unde a observat că lampa de semnalizare era avariată, iar oglinda spartă. Pentru a nu fi găsit, a plecat la Oradea.

A doua zi dimineaţa, invitat fiind la Postul de Poliţie din Suplacu de Barcău, în legătură cu o reclamaţie depusă cu privire la furtul unor bunuri din parohia la care slujeşte, poliţiştii au sesizat urmele de pe maşină şi i-au solicitat lămuriri preotului. Iniţial, acesta a minţit, susţinând că avariile respective le are în urma unui accident anterior, însă a recunoscut în cele din urmă, fiind reţinut pentru 24 de ore.