23 de procurori de la aproape toate parchetele din judeţul Bihor, inclusiv DNA, DIICOT, dar și judecători, au ieşit, luni seară, în faţa clădirii parchetelor din Oradea, în semn de protest faţă de modificarea legilor justiţiei, impusă de coaliţia de guvernământ.
Magistraţii au protestat paşnic, în tăcere, fără lozinci şi sloganuri.
Fiecare avea în mână jurământul pe care îl depun magistraţii în faţa preşedintelui țării în momentul în care sunt numiţi în funcţie: "Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!".
Chestionaţi de BIHOREANUL, manifestanţii au spus că sunt nemulţumiţi de modificările aduse legilor justiţiei, respectiv a codurilor penal şi de procedură penală, plănuite de Guvernul PSD-ALDE.
"Noi mergem şi la serviciu, iar acum ne facem datoria să ieşim şi în stradă. Dacă noi nu ieşim, societatea civilă poate să se încuie în casă", a declarat BIHOREANULUI unul dintre procurori.
Printre procurorii care au ieşit în stradă se numără Cosmin Pantea şi Cristian Ardelean, de la DNA Oradea, Dida Naghiu şi Sorin Beteringhe de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Ciprian Puie, de la DIICOT, sau Teofil Ilisie, procuror orădean detaşat la Parchetul Carei.
Dintre judecători, au putut fi remarcaţi Monica Popovici, de la Secţia Civilă a Tribunalului Bihor. A participat la protest şi comisarul şef Traian Surducan, poliţist la DNA Oradea.
De precizat că nu a ieşit să protesteze nici un şef de parchet sau instanţă din Bihor. Manifestarea s-a încheiat în jurul orei 17.30.
Asemenea proteste au avut loc, pe parcursul zilei de luni, în mai multe oraşe din ţară, precum Cluj Napoca, Braşov, Brăila, Galaţi, Constanţa, Satu Mare, Bistriţa, Timişoara, Slatina.
Circa 500 de magistrati au protestat luni seara pe treptele Palatului de Justitie din Bucuresti, pentru a-si exprima nemultumirea fata de intentia de modificare a legilor justitiei, multi dintre ei aprinzand lanternele telefoanelor. Un magistrat din Bucuresti a declarat, la intrebarile ziaristilor, ca legea interzice magistratilor sa faca greva, nu sa protesteze.
Este pentru prima oara in ultimii ani cand magistratii romani isi manifesta astfel dezacordul fata de masuri adoptate de puterea legislativa.