"Avem din ce în ce mai mulţi locuitori în zonele rurale care stau cu caii bolnavi în gospodării, deoarece nu avem fonduri pentru a le confisca şi pentru a-i despăgubi pe proprietari", a anunţat directorul coordonator al DSVSA Bihor, Mircea Gelu Budău, într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi.

Potrivit spuselor acestuia, în Bihor au fost înregistraţi, până în prezent, 1.150 de cai bolnavi de anemie infecţioasă ecvină dintr-un total de 15.908, ceea ce reprezintă o pondere de 8%, crescătoarea faţă de situaţia anilor trecuţi.

Anemia infecţioasă ecvină este o boală virală, transmisă prin sânge, care afectează organele interne ale animalelor, fiind netratabilă.

"Avem promisiunea că în două - trei luni vom primi bani de la Bucureşti, de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a despăgubi proprietarii. Este o problemă deosebită, deoarece boala este foarte contagioasă, iar pentru ţărani calul este mâna dreaptă în muncile agricole", a spus şeful DSVSA Bihor.

Suma medie plătită ca despăgubire pentru proprietarul unui cal diagnosticat cu anemie infecţioasă ecvină este de aproximativ 1.500 de lei.