Unul dintre cei mai influenți eurodeputați români, vicepreședinte al Parlamentului European și negociator șef pentru bugetul Uniunii Europene, invită alegătorii din Bihor să reflecteze la faptul că dezvoltarea Oradiei și județului s-a făcut cu fonduri europene, așadar România trebuie să aibă în structurile UE reprezentanți care să-i promoveze interesele.

Subliniind că de la aderare România a beneficiat de 65 miliarde, net, din fondurile Uniunii, Mureșan a afirmat că este în interesul românilor să voteze politicieni pro-europeni, nu extremiști și populiști, cu atât mai mult cu cât aceștia din urmă vor rămâne minoritari în structurile UE, în ciuda faptului că sunt „gălăgioși”.

9 iunie este și despre Europa

„Foarte multe proiecte s-au realizat în România cu fonduri europene”, a spus Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Parlamentului European și candidat PNL la un nou mandat, într-o conferință de presă susținută marți la sediul PNL Bihor, împreună cu președintele organizației județene, Ilie Bolojan, și cu vicepreședintele Mircea Mălan.

Acesta a dat ca exemplu chiar dezvoltarea Oradiei și a județului Bihor, devenită model la nivel național în privința atragerii de fonduri europene.

„Este o chestiune de respect să abordăm și tema alegerilor europene”, a afirmat Bolojan, în condițiile în care alegerile din 9 iunie nu sunt doar despre alegerile locale, chiar dacă acestea „domină agenda politică”, explicând prezența unui eurodeputat, aflat și el în campanie electorală.

România, între „profitorii” UE

„UE are între obiective și ajutarea regiunilor să se dezvolte cu fonduri europene”, a întărit Mureșan, arătând că în campanie liberalii vorbesc și despre temele europene. „E important să spunem oamenilor cum ne ajută UE. Vom spune oamenilor și că în ultimii 5 ani UE a fost afectată de evenimente neprevăzute (n.r. – pandemia Covid, războiul din Ucraina etc), dar în fiecare din aceste situații UE a ajutat”.

Liberalul a amintit că încă de la debutul pandemiei, UE a elaborat cel mai mare pachet de măsuri pentru întărirea rezilienței societăților, concretizat în PNRR, cu 750 miliarde euro alocate statelor membre, „care este mai mult decât o sursă de finanțare, este și un plan de reforme” ce vizează modernizarea administrației publice, a educației, sectorului sanitar, celui energetic șamd.

Mureșan a spus că României i-au fost alocate prin PNRR 28,8 miliarde euro și până acum „România stă bine la implementare”, fiind între cele 8 state membre UE care au primit prefinanțarea și două tranșe din suma totală, dar și că, datorită unei inițiative pe care a avut-o personal, cota de pre-finanțare a fost crescută de la 10%, cât planificase inițial Comisia Europeană, la 13%, ceea ce pentru România a însemnat că a primit mai repede nu 2,8 miliarde euro, ci peste 3 miliarde euro.

De asemenea, Mureșan a amintit că din 2007, de la aderare, România a primit fonduri de 95 miliarde euro și a contribuit cu 30 miliarde euro, așadar a câștigat 65 miliarde euro, net.

„Să ne asigurăm că deciziile UE sunt în favoarea României”

Siegfried Mureșan a arătat că PNL face parte din Partidul Popular European, care a câștigat toate alegerile europene din 1999 încoace, fiind cel mai numeros grup, deci cel care contribuie cel mai mult la decizii, iar acest lucru este un argument pentru ca și la alegerile europene din 9 iunie românii ar avea interesul să voteze candidații PNL, tocmai pentru că, odată aleși, aceștia își vor folosi influența pentru a determina decizii cât mai bune pentru România.

„Prima prioritate este să ne asigurăm că deciziile UE sunt favorabile României. Predicțiile mele sunt că și de data aceasta PPE va câștiga alegerile, deci inclusiv un vot dat PNL este o garanție că votul românilor va avea rezultate pentru România. Victoria PPE va face din PNL un partid care va putea obține și în următorii ani cele mai multe lucruri bune pentru România. Tot forțele pro-europene vor fi majoritare, iar forțele extremiste, populiste, vor rămâne minoritare, gălăgioase, de altfel nici între ele nu se înțeleg”, a spus Mureșan, aluzie la grupări precum AUR ori SOS, care nu sunt frecventabile în plan european nici pentru partidele euro-sceptice.

Întrebat de BIHOREANUL cum explică alegătorilor cu vederi liberale prezența pe aceeași listă cu candidații PSD a celor ai PNL, Mureșan a afirmat că de vreme ce aceștia din urmă ocupă poziții eligibile, ceea ce va da europarlamentarilor aflați în mandat garanția reînnoirii lui, nu ar fi o problemă faptul că lista de candidați este comună.

„Europarlamentarii liberali vor asigura o reprezentare puternică și justă pentru România. Oamenii care au încredere în PNL și văd rezultatele liberalilor, inclusiv la nivel local, au de ce să voteze candidații PNL”, a încheiat Siegfried Mureșan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!