Cea mai mare școală din Oradea, cu peste 2.100 de elevi înscriși, Colegiul Național Onisifor Ghibu are un plan măreț pentru 2024: instalarea unui sistem de acces în clădire cu recunoaștere facială.

Directorul Iulius Timar speră că acest sistem va ajuta la menținerea unui climat de siguranță în unitatea de învățământ, dar îi va și disciplina pe elevi, care nu vor putea chiuli fără să lase „urme” digitale.

Măsură de prevenție

„Cea mai mare problemă pe care o are astăzi sistemul de învățământ este siguranța elevilor. Vedem peste tot în lume cazuri în care persoane neautorizate intră în școli și comit fapte nebunești. Îmi doresc să prevenim astfel de situații în școala noastră”, a declarat Timar, joi, pentru BIHOREANUL.

Concret, directorul vrea să achiziționeze un sistem de acces cu turnicheți, care vor fi montați la intrările în școală și care vor permite accesul după identificarea facială a elevului sau a profesorului. Pentru asta, toți dascălii și toți școlarii vor fi fotografiați, astfel încât camerele de vedere care vor fi montate să îi recunoască.

Iulius TimarIulius Timar (foto) a văzut un sistem similar într-o clădire de birouri din București și îl consideră oportun pentru unitatea de învățământ pe care o conduce. „În prezent, noi avem un portar și patru căi de acces în școală. Este evident că portarul, oricât de bine intenționat și de harnic ar fi, nu poate fi prezent în toate intrările simultan. Nici eu, dacă aș fi portarul, n-aș fi capabil. Noul sistem ne va oferi control asupra persoanelor care intră în școală. Siguranța trebuie să fie pe primul loc”, a spus directorul.

Acesta a luat în calcul și instalarea unui sistem de turnicheți deschiși de cartele, însă nu îl consideră util pentru o unitate de învățământ. Elevii și-ar putea da unii altora cartelele, eludând astfel regulile de acces. Dezavantajul recunoașterii prin amprentă facială este că o dată la doi ani toți elevii vor trebui fotografiați din nou, întrucât trăsăturile lor fizionomice se vor schimba.

„Trebuie să avem disciplină în școli”

În locul celor patru intrări pe care le are azi, Colegiul Ghibu ar urma să rămână cu două, iar la acestea vor fi montați zece turnicheți. „Sistemul va fi programat după orarul fiecărei clase. De exemplu, dacă o clasă de-a V-a are ore de la 8 la 13, elevii vor putea intra în școală până la ora 8 și vor putea ieși doar după 13. Sigur, vor fi și situații excepționale, când vor ajunge mai târziu, iar atunci vor intra în școală pe la cabina portarului, după ce au fost înregistrați”, a explicat Iulius Timar.

În cazul elevilor majori, care au dreptul să iasă din unitatea de învățământ în timpul pauzelor, sistemul le va permite acest lucru, cu amendamentul că vor trebui să revină în școală înainte să sune clopoțelul. Dacă vor dori să intre după ce pauza s-a încheiat, adolescenții vor trebui să treacă pe la portar, care îi va înregistra, iar aceste întârzieri vor fi aduse la cunoștința părinților. „În regulamentul intern, pe care îl vom modifica în această lună, putem prevedea inclusiv că după trei abateri de acest gen, elevul să fie sancționat. Trebuie să avem disciplină în școli”, a mai spus directorul, sperând că, astfel, absenteismul elevilor de la ore se va reduce.

Calculele arată că un asemenea sistem va costa circa 100.000 de euro, bani pe care Colegiul Onisifor Ghibu îi va plăti din bugetul propriu. Directorul Timar își dorește ca sistemul de acces cu recunoaștere facială să fie instalat până în luna septembrie a acestui an.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!