Aproximativ 70 de bihoreni, dar şi cetăţeni din Cluj şi din Ungaria, care se declară simpatizanţi sau membri ai partidului extremist maghiar Jobbik, dar şi membri din gruparea extremistă Asociaţia Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate, s-au adunat sâmbătă în Biharia pentru a celebra Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Cu steaguri ale Ungariei, ale Ţinutului Secuiesc, dar şi ale partidului maghiar, tinerii s-au adunat încă din jurul orei 14 în faţa Bisericii Reformate din Biharia.

Purtând în piept cocarde ungureşti, ţinând în mâini steaguri ale Ungariei pe care este scris "Nagyvarad", ale Ţinutului Secuiesc, ale Jobbik, dar şi steagul arpadian, bihorenii au spus că aşteaptă ca acolo să ajungă reprezentanţi locali ai partidului extremist maghiar, ceea ce s-a şi întâmplat câteva momente mai târziu.

Întrebaţi de scopul demersului lor, participanţii le-au spus ziariştilor că celebrează Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. "Care-i problema? Aşa cum voi sărbătoriţi 1 Decembrie, aşa sărbătorim noi 15 martie. Da, suntem simpatizanţi Jobbik. E vreo problemă?", a declarat unul dintre tineri, răstit.

La eveniment au participat şi persoane mai în vârstă, care au adus flori şi coroane pe care le-au depus mai apoi la mormântul lui Gaspar Andras, fost general de armată din secolul XIX.

La cimitir, mai mulţi reprezentanţi ai Jobbik, atât din Biharia, din Satu Mare sau din Cluj, au luat cuvântul pentru a vorbi despre Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. De data aceasta, discursurile au fost mai temperate, nu ostentative. Vorbitorii s-au concentrat, în esenţă, pe unitate ungurilor de pretutindeni, pomenind despre revoluţia paşoptistă din 1848 şi spunând că ceea ce au început predecesorii maghiari trebuie continuat pentru unitatea limbii şi a naţiei. Unii vorbitori au recitat din poetul maghiar Petofi Sandor, iar întâlnirea s-a încheiat cu intonarea imnului maghiarimii.

"Mulţumim televiziunilor române că au venit alături de noi. Să sperăm că presa va reda aşa cum este acest moment", a spus Dula Zsolt, membru supleant în congresul naţional al Jobbik.

Întâlnirea a fost supravegheată de mai multe echipaje ale Poliţiei şi Jandarmeriei, iar singurul incident înregistrat nu a fost de natură naţionalistă, ci rutieră. În timp ce bihorenii se adunau în faţa Bisericii Reformate, în apropiere a avut loc un accident rutier. Un Opel a lovit din plin o maşină care vira la stânga, iar o persoană a fost rănită în urma impactului.

Citiţi detalii, în articolul: "Maşina unor tineri extremişti maghiari, implicată într-un accident în Biharia"