Pentru a celebra 183 de ani de la naşterea lui Iosif Vulcan, Muzeul Ţării Crişurilor organizează marţi, 2 aprilie, un simpozion dedicat cărturarului bihorean.

Potrivit unui comunicat transmis de MŢC, evenimentul va avea loc la Muzeul Memorial Iosif Vulcan din Oradea, de la ora 17. 

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, directorul MŢC, Gabriel Moisa, scriitorul Ioan F. Pop şi profesorii universitari Blaga Mihoc, Ion Simuţ şi Florin Ardelean.

Născut pe 31 martie 1841 la Oradea, Iosif Vulcan a fost un publicist şi scriitor român, membru al Academiei Române, iar în 1865 a fondat Revista Familia, cu scopul de a răspândi cultura românească în Transilvania.

„Iosif Vulcan a fost una dintre personalităţile remarcabile ale spiritualităţii româneşti din vremea sa, practicînd un activism cultural în care s-a angajat total, cu o consecvenţă rar întîlnită în mediul scriitoricesc. De numele lui sunt legate mai ales două mari înfăptuiri care au marcat în moduri diferite evoluţia ulterioară a întregii literaturi române: întemeierea revistei Familia şi debutul lui Mihai Eminescu în paginile acesteia. La care se mai pot adăuga, printre alte activităţi colaterale, şi preocuparea pentru constituirea unui teatru de expresie românească în Transilvania, unul care să pătrundă în toate straturile sociale, dar şi interesul pentru culegerea şi valorificarea folclorului autohton", este descris Iosif Vulcan de către scriitorul Ioan F. Pop.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea. Intrarea este liberă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!