La 75 de ani de la scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unite în timpul regimului comunist, începând cu anul 1948 (Decretul 358 din 1 decembrie 1948) și până în 1989, Episcopia Greco-Catolică Oradea dedică o serie de evenimente comemorării acestui moment.

Simpozion internațional

În perioada 12-14 octombrie, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, va avea loc simpozionul internațional cu tema „Istoria și viitorul unei Biserici, reflecții la 75 de ani de la intrarea în catacombe a Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică”, organizat de departamentul de Teologie Greco-Catolică al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, sub egida Școlii Ardelene - a cărei zi se sărbătorește în 11 octombrie.

La simpozion vor participa 45 de profesori și cercetători din Franța, Italia, România, Slovacia, Ucraina, vor avea loc prelegeri cu teme de interes pentru Biserică, pentru cercetarea teologică sau a științelor socio-umane, vor fi lansate cinci cărți și va fi oficiată o liturghie. Deschiderea festivă va avea loc joi, la ora 17, cu participarea Preasfințitului Virgil Bercea, care a subliniat că acesta este un „moment foarte trist pentru istoria noastră” (vezi mai jos programul complet).

Festival și proiecție de film

Va urma, pe 20-21 octombrie, Festivalul Coral Francisc Hubic 2023, tot în Aula Magna, dar și la Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, unde un concert de muzică sacră va fi susținut de mai multe coruri: cel al Liceului Greco-Catolic, al Facultății Greco-catolice, „Voces”, corurile reunite ale Filarmonicii Oradea și Operei Naționale Cluj-Napoca, „Bunavestire Francisc Hubic”, sub bagheta dirijorului Radu Mureșan.

Punctul culminant este „Noaptea arestărilor”, în 28 și 29 octombrie, ce va cuprinde mai multe evenimente ce vor avea loc în Palatul Episcopal Greco-Catolic și la Catedrala „Sf. Nicolae”. Va fi proiectat, de mai multe ori, un film istoric, „Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu”, va fi lansată o carte, va fi comemorată arestarea episcopilor greco-catolici martiri, va putea vizitată o expoziție, în ambele zile între orele 12-16, și se va realiza o precesiune cu sute de lumânări.

„«Somnul rațiunii naște monștri» spunea pictorul Francisco Goya în secolul al XVIII-lea, noi vă invităm să fim împreună treji în prezentul nostru, tulburător deopotrivă, fără a uita evenimentele istoriei care ne-au marcat”, precizează Episcopia Greco-Catolică, printr-un comunicat.

Vezi mai jos programul detaliat al simpozionului!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!