După ce membrii sindicatului "Civica" au propus conducerii Primăriei Oradea ca, pentru a evita reducerile de personal, să li se aprobe câte două zile fără plată în fiecare lună din 2010, sindicaliştii susţin că municipalitatea le-a respins oferta, preferând concedierile. Cel puţin asta se susţine într-un comunicat de presă transmis miercuri pe adresele ziarelor orădene.

"Propunerea privind efectuarea a două zile concediu fără plată lunar pe tot parcursul anului curent (în vederea evitării disponibilizării de personal în 2010) nu a fost acceptată de Conducerea Primăriei şi de asemenea nu a fost acceptată propunerea redistribuirii sau transferului în perioada de preaviz a unui număr de 12 membri de sindicat", se menţionează în comunicatul de presă prin care oamenii cer, din nou, primarului Ilie Bolojan să reanalizeze propunerile pe care le-au făcut.

Contactat de BIHOREANUL, primarul a refuzat, deocamdată, să facă declaraţii pe această temă. "Nu am primit comunicatul de presă, nu ştiu ce conţine, aşa că nu mă pot pronunţa. Voi lua legătura în cursul acestei seri cu conducerea sindicatului să văd despre ce este vorba", a declarat Bolojan.

Disponibilizările anunţate de conducerea municipalităţii orădene fac parte dintr-un şir de reduceri de personal care a început în cea de-a doua parte a anului 2008 şi în cadrul căruia au părăsit Primăria şi instituţiile subordonate nu mai puţin de 200 de funcţionari. Conform ultimelor liste cu disponibilizaţii, municipalitatea ar urma să renunţe la 35 de angajaţi începând cu data de 1 februarie când va intra în vigoare noua organigramă a Primăriei. Aceasta va fi supusă dezbaterii Consiliului Local în şedinţa din 28 ianuarie şi, dată fiind alianţa PNL-UDMR din plan local, are toate şansele să fie adoptată.

Solidaritate degeaba

Membrii sindicatului "Civica" din Primărie şi inclusiv 52 de angajaţi ai insituţiei care nu sunt membri de sindicat şi-au dat la începutul acestei săptămâni acordul în scris că sunt de acord să efectueze fiecare câte două zile de concediu fără plată pe lună tot anul 2010. Gestul se doreşte unul de solidaritate cu cei 35 de colegi puşi pe lista de disponibilizări. "Prin aceste zile de concediu fără plată Primăria ar face o economie de 13 miliarde de lei vechi pe an, mult mai mult decât dacă s-ar da afara 35 de persoane", a declarat pentru BIHOREANUL Gheorghe Bejan, liderul sindicatului "Civica" din Primăria Oradea.

Poziţia sindicatului a fost transmisă primarului Ilie Bolojan spre cunoştinţă, printr-o adresă oficială depusă la registratura Primăriei.

Gheorghe Bejan a mai declarat că, la cererea edilului şef, sindicatul a monitorizat modul în care se vor face disponibilizările din Primărie, pentru a evita ca funcţionari competenţi să fie trimişi în şomaj deşi nu este de acord cu această măsură. "Am verificat listele cu disponibilizaţi şi am analizat fiecare caz în parte, dar poziţia noastră este în continuare împotriva reducerilor de personal. În actuala situaţie economică aceşti oameni îşi vor găsi foarte greu de lucru în viitorul apropiat", a mai spus Bejan.