"Am clarificat următoarele lucruri: din punctul nostru de vedere UDMR cred că şi până acum a plecat urechea la propunerile pertinente ale sindicatelor. În ce priveşte Codul Muncii, sindicatele ne-au rugat să avem în vedere probleme precum contractele pe durată determinată sau perioada de probă la angajare, iar luni vom avea o şedinţă a coaliţiei şi luni sau marţi şedinţă de Guvern pentru definitivarea textului proiectului de Cod al Muncii", a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, la Oradea, după o întâlnire cu sindicatele, ministrul Mediului, Borbely Laszlo.

El a spus că reprezentanţii UDMR din Guvern vor discuta cu partenerii pentru a susţine acele propuneri ale sindicatelor pe care le consideră "pertinente" şi a adăugat că în ceea ce priveşte asumarea răspunderii, această procedură nu mai poate fi abandonată de Guvern, dat fiind stadiul avansat al delurării ei.

Borbely a precizat că va împărţi delegaţilor la Congres câte un exemplar din revendicările notificate de sindicaliştii de la cele patru mari confederaţii, respectiv BNS, CNSLR Frăţia, Cartel Alfa, şi Meridian.

Preşedintele BNS Bihor, Nicoale Morgovan, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că sindicaliştii care au cerut autorităţilor orădene autorizarea unei acţiuni de protest în prima zi a desfăşurării Congresului UDMR nu au intenţionat "să fie scandal", ci să determine UDMR să ia notă de poziţia sindicatelor privind opoziţia lor faţă de schimbarea Codului Muncii. "Probabil mulţi nu au înţeles intenţia noastră pentru că nu am vrut nici miting, ci o pichetare de 50 de persoane. Nu am vrut să fie scandal, să nu îşi poată desfăşura evenimentul în cele mai bune condiţii", a spus Morgovan.

Sindicalistul a precizat că apreciază deschiderea la dialog a UDMR, pe care îl consideră "un partid serios", şi a precizat că a încercat să îi convingă pe liderii UDMR prezenţi la discuţii "să nu lase Codul Muncii să treacă prin asumarea răspunderii".

Morgovan a declarat că nu înţelege de ce, "dacă nici sindicatele şi nici patronatele nu au cerut schimbare Codului Muncii, Guvernul vrea să bulverseze acest domeniu"".

El s-a referit la faptul că deşi contractul colectiv de muncă la nivel naţional trebuia semnat pe 23 decembrie, "ministrul Muncii se încăpăţânează să nu semneze acest contract", în condiţiile în care toate sindicatele mari l-au semnat şi la fel au făcut 13 mari organizaţii patronale din cele 14.

Cinci federaţii sindicale au depus la Primăria Oradea o solicitare pentru aprobarea unei acţiuni de protest sâmbătă, în prima zi a Congresului UDMR, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, locul desfăşurării Congresului, cererea lor fiind repsinsă, joi, de autorităţile orădene.