Consilierii judeţeni şi-au luat rămas bun de la anul 2010 într-o şedinţă desfăşurată miercuri, în care subiecte importante, precum rectificarea bugetară, au fost votate la foc automat şi în unanimitate, dar în care o chestiune care iniţial nici nu figura pe ordinea de zi a încins spiritele celor prezenţi.

Este vorba de un demers prin care liderul sindicatului Forum, Kiss Judit, a încercat să impună discutarea situaţiei neplăţii unor drepturi salariale speciale, fapt pentru care l-a învinovăţit pe preşedintele CJ, Radu Ţîrle, pe care - dealtfel - l-a şi ameninţat că-l dă în judecată.

Deşi secretarul judeţului, Carmen Soltănel, s-a împotrivit discutării acestei situaţii în şedinţa Consiliului, motivând că acest lucru nu ar fi procedural, la cererea şi insistenţele consilierilor PSD Mihai Bar şi PDL Ionel Avrigeanu, în cele din urmă chestiunea a fost inclusă pe ordinea de zi a reuniunii.

Kiss a dat, Ţîrle a luat

Luând cuvântul, şefa sindicatului Forum, Kiss Judit, a arătat că angajaţii CJ au beneficiat până acum un an de aşa-numite „drepturi salariale speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă", incluse în contractul colectiv de muncă în februarie 2008, atunci când instituţia era condusă de preşedintele Alexandru Kiss, dar că acestea nu se mai acordă din decembrie 2009, „din cauza domnului preşedinte Ţîrle".

„Prin Contractul Colectiv de Muncă încheiat la 29 februarie 2008 la nivelul Consiliului Judeţean şi aprobat prin Hotărâre a CJ, angajaţii instituţiei au primit drepturi salariale speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă, iar acestea au fost plătite lunar până în decembrie 2009. Preşedintele CJ, însă, printr-o dispoziţie, în decembrie 2009, a anulat plata acestor drepturi aferent intervalului ianuarie - iulie 2010, deşi anularea nu putea fi făcută decât tot prin Hotărâre a Consiliului", a spus, în faţa aleşilor bihorenilor, şeful sindicatului Forum, Kiss Judit.

Ţîrle, obligat de Curtea de Conturi

Liderul sindical a precizat, totuşi, că dispoziţia preşedintelui Radu Ţîrle a fost motivată printr-o decizie a Curţii de Conturi, conform căreia conducerea CJ a fost obligată să anuleze acordarea drepturilor salariale speciale şi să ia măsuri pentru recuperarea prejudiciului cauzat instituţiei prin plata acestor drepturi. Kiss Judit s-a adresat însă consilierilor, cerându-le să adopte o Hotărâre prin care preşedintele CJ să fie obligat să plătească retroactiv drepturile salariale, arătând că „decizia Curţii de Conturi este una litigioasă, fiind atacată la Tribunalul Bihor".

Carmen Soltanel.jpgSecretarul judeţului, Carmen Soltănel (foto), a explicat, însă, citând din acte, că responsabil pentru neplata drepturilor salariale speciale ale angajaţilor nu este preşedintele CJ, deoarece acesta a fost obligat să execute decizia Curţii de Conturi. „Decizia Curţii de Conturi arată textual că aceasta este executorie, chiar dacă este contestată în justiţie, iar de executarea ei răspund nu consilierii judeţeni, ci conducerea Consiliului, adică preşedintele. În caz contrar, tot prin decizia Curţii, ni se atrage atenţia că neexecutarea constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani", a spus Soltănel.

Aceasta a mai declarat că inclusiv conducerea CJ a decis, prin preşedintele Radu Ţîrle, să conteste în instanţă decizia Curţii de Conturi, cerând suspendarea aplicării ei până la încheierea pe fond a procesului. „Instanţa, în primă fază, a dispus suspendarea executării deciziei, dar Curtea a făcut recurs, cerând anularea suspendării şi, deci, executarea deciziei înainte de încheierea procesului pe fond", a spus Carmen Soltănel.

Discriminare!

Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexandru Kiss (foto), a declarat că decizia Curţii de Conturi este discriminatorie, deoarece la celelalte instituţii ale administraţiei publice locale din judeţ se acordă aceste drepturi speciale, chiar şi după controalele Curţii. „Este clar că decizia este discrimintorie, pentru că drepturile speciale se plătesc în continuare la Primăria Oradea, la Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap, la celelalte primării din judeţ... Dar în România, astăzi, ce este legal şi ce este nelegal nici ghici nu mai pot", a spus Alexandru Kiss.

Vicepreşedintele a concluzionat că, în aceste condiţii, consilierii judeţeni nu trebuie să mai adopte nicio altă Hotărâre, şi a sugerat sindicatului Forum să acţioneze în instanţă Consiliul Judeţean, cerând anularea dispoziţiei preşedintelui CJ prin care li s-a anulat plata acestor drepturi salariale speciale. „Dacă veţi câştiga, bucuroşi vom plăti şi drepturile neacordate, retroactiv", a spus Kiss, adresându-se liderului sindical.

Kiss Judit a conchis că sindicatul va deschide un proces împotriva preşedintelui, pentru ca Ţîrle să fie obligat de instanţă să achite angajaţilor drepturile salariale speciale, chiar cu riscul ca ulterior, dacă procesul dintre CJ şi Curtea de Conturi, se va încheia cu o sentinţă favorabilă acestei din urmă instituţii, iar angajaţii Consiliului vor fi puşi să restituie banii.

Drepturile salariale speciale pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă acordate din martie 2008 până în decembrie 2009 angajaţilor CJ Bihor au o valoare lunară de 400 de lei.