Activităţile sunt paralizate, iar funcţionarii stau în aşteptarea noilor şefi, întrebându-se dacă aceştia vor rămâne în posturi mai mult decât predecesorii ori dacă, după alegeri, vor fi supuşi unor alte schimbări. Aşa arată instituţiile îndepărtarea PSD de la masa puterii şi înainte ca în fruntea lor să descindă un nou lot de activişti de partid.

BIHOREANUL a aflat lista completă a reprezentanţilor PDL care vor fi răsplătiţi cu funcţii, lefuri grase, secretare şi maşini de serviciu, pentru meritul de a fi cotizanţii singurei formaţiuni rămase în fruntea bucatelor.

Descentralizare prin politizare

Deşi promitea că le descentralizează, trecându-le din subordinea ministerelor la consiliile locale şi cele judeţene, în luna martie alianţa PDL-PSD reuşea o politizare fără precedent a instituţiilor publice. Prin celebra Ordonanţă 37, funcţiile de directori şi directori adjuncţi ai serviciilor deconcentrate au fost desfiinţate din condei şi rebotezate cu denumirile de directori coordonatori şi directori coordonatori adjuncţi, astfel încât deţinătorii lor să poată fi înlocuiţi cu fidelii celor două formaţiuni.

Ce-a urmat, se ştie: în Bihor au fost zburaţi 52 de directori, chiar dacă erau şi persoane neutre politic. Singurii păstraţi au fost membrii PDL instalaţi sub Guvernul Tăriceanu, pe care liberalii îi lăsaseră în pace. Excepţie a făcut doar şeful ITM, Liviu Lupea, care a fluierat în biserică, amendând un sponsor al partidului...

Depolitizare de formă

Politizarea începuse însă cu prefecţii şi subprefecţii. Deşi legal sunt înalţi funcţionari publici, apolitici, PDL şi PSD au profitat că aceştia pot fi traşi pe linie moartă, ca inspectori guvernamentali, sub pretextul aşa-numitei mobilităţi în funcţie. Aşa că PDL l-a uns prefect pe Gavrilă Ghilea, iar PSD ca subprefecţi pe Silviu Odobasianu şi Claudiu Pop.

Aceştia doi sunt primii maziliţi acum. Deocamdată, săptămâna trecută doar Odobasianu a fost înlocuit cu Cristian Bitea, fiul şefei de la Sanepid, Zoie Bitea, şi protejat al lui Vasile Blaga, care l-a luat consilier, iar apoi l-a pus subprefect la Ialomiţa şi şef la Institutul Naţional de Administraţie, adică locul unde politrucii sunt vopsiţi ca înalţi funcţionari prin concursuri trucate. "Un tânăr de perspectivă. A făcut deja carieră", l-a lăudat Petru Filip, fără a pomeni scandalurile iscate de fostul şef al Tineretului PDL Bihor. Ca de pildă "rechiziţionarea" unei maşini a Prefecturii Ialomiţa, pentru naveta între Bucureşti şi Slobozia, fără a da totuşi pe la serviciu cu săptămânile.

Cât despre al doilea subprefect PSD, Claudiu Pop, suspectat că a bătut palma cu PDL, va fi schimbat după ce prefectul Ghilea, care i-a delegat atribuţiile, se va întoarce din America. Postul a fost alocat Adelinei Coste, şefa de cabinet a lui Ghilea şi consilier local în Oradea. Funcţie pe care, de data aceasta, va trebui s-o abandoneze, pentru a nu mai fi incompatibilă, ca până acum, când vota în Consiliu iar la Prefectură controla legalitatea votului.

La racolări

Social-democraţii din deconcentrate au fost ofertaţi săptămâna trecută să treacă în barca portocalie. "Se fac presiuni", acuza Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor. Afirmaţia e doar parţial corectă. În realitate, PDL a contactat doar PSD-işti ale căror nume nu sunt "lipite" de partid, gen Sebastian Secoşan (şeful OPC), nu însă şi pe cei precum Florian Pavel (Direcţia Agricolă) ori Alexandru Retegan (Cadastru), prea în vârstă pentru a fi "reciclaţi".

BIHOREANUL a descoperit că, deşi aproape toţi cei ofertaţi au refuzat trădarea, trei pesedişti vor rămâne. Fie pentru că, formal, vor rămâne membri PSD dar vor lucra pentru democrat-liberali, fie întrucât PDL nu are înlocuitori. În această situaţie sunt Simona Iancu, adjunctă la ITM (fostă membră PD, trecută la PSD şi gata să revină la PDL), Ovidiu Dăescu, şeful Agenţiei de Mediu (girat de Filip că "şi-a făcut treaba") şi Leontin Ţârle, de la Casa de Pensii. "Rămân în PSD", se jură acesta, motivând că "sistemul de pensii trece prin reformă" şi numai el o poate gestiona.

Zero barat, da' credincioasă

În exclusivitate, BIHOREANUL vă prezintă şi lista PDL-iştilor vizaţi să ocupe locurile celor care au refuzat "colaboraţionismul". Majoritatea provin din Organizaţia de Tineret, şi doar în câteva cazuri s-a apelat la "tehnocraţii" din instituţii.

Astfel, la Direcţia de Sănătate Publică, un anume Bogdan Pop, angajat cu circa un an sau doi în urmă, va fi adjunct responsabil cu asistenţa medicală, iar Crina Mărcuţ va răspunde de controalele în spitale. La CAS, locul de director general va fi luat de Nicuşor Lăpădatu, care şi-l doreşte de mult, iar adjuncţi vor fi Mihaela Gherman, acum simplu funcţionar, şi Luciana Dorca, adusă din şomaj, după ce a fost disponibilizată de la Romtelecom.

La AJOFM, PDL o plantează pe anonima Iulia Vesa ca adjunct, la OPC pe o alta, Gabriela Iova, care e cunoscută doar în partid. "Să zic drept, e cam îngrămădită. Are vreo 30 de ani şi vine din zona Ceica", o descrie un coleg, în timp ce altul e şi mai direct: "Fata e zero barat. Dar poate învaţă în şase luni, un an". Că asta înseamnă un experiment, nici nu mai contează. Important e ca partidul să-şi promoveze pepiniera.

Piloşii

La Finanţe, democrat-liberalii îl urcă şef pe fostul lider sindical Virgil Codrea, considerat sub-mediocru profesional, iar ca adjunct pe Viorel Lup. Meritul celui dintâi e sprijinul unui deputat. "Am intrat cu Tavi Bot în PDL de la Clubul Dreptei", recunoaşte Codre. Cât despre Lup, este promovat din zona Aleşd, pentru încurajarea organizaţiei locale, deşi în martie fusese propus pentru aceeaşi funcţie de către... PSD. La Garda Financiară, postul de adjunct eliberat prin excluderea PSD a fost atribuit unui anume Cătălin Crivaci, considerat "omul lui Vasile Petruţ", principalul sponsor al partidului.

La Direcţia Agricolă, va fi şef Nicolae Hodişan, venit tot de la PSD, şi socotit ca fidel al deputatului Ştefan Seremi, iar ca adjunct la implementarea producţiei vegetale a fost preferat Gheorghe Feher, provenit din sistem. La Inspectoratul Silvic urcă director plin Dacian Iova, pus astă-primăvară adjunct, iar locul lui i-a fost dat lui Mircea Oaie, de la Administraţia Patrimoniului Imobiliar Oradea, unde era omul fostului primar Petru Filip. Şefia Oficiului de Consultanţă Agricolă i-a fost oferită lui Marius Ştefan, iar Cristina Copil va fi adjunctă, ambii fiind selectaţi din interiorul instituţiei. La fel se întâmplă şi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, unde fostul subprefect Traian Abrudan va fi secondat de Cristian Covaci, angajat al agenţiei.

Pe lângă aceştia, se remarcă şi cei promovaţi la Bucureşti: Liviu Popa, şeful Poliţiei Bihor, ca şef al Direcţiei Generale Anticorupţie, Ionela Bruchental ca adjunctă la AVAS, luând-o şi pe fosta sa şefă de cabinet parlamentar Aurelia Bogdan, iar Radu Pentie jr la Garda de Mediu.

"Suie pe masă, nevastă"

La Ape, şefia revine adjunctului Dorel Dume, în timp ce pe postul acestuia va fi pus Mihai Toderici, ex-preşedinte al Tineretului PSD Bihor, migrat la PDL odată cu prefectul Ghilea. La Direcţia Sanitar-Veterinară ajung adjuncţi Sorin Hodişan (şi el ex-PSD), plus Gabriela Bârsan. Aceasta din urmă este soţia lui Ioan Bârsan, fost inspector la Corpul de Control al Primăriei, dat afară de primarul Ilie Bolojan. Şi, cum el n-a putut fi recompensat direct, este premiat acum, indirect, prin nevastă.

Şi la alte servicii, agenţii şi oficii, PDL a promovat tot "lupii tineri": la Direcţia de Statistică, pe lângă directorul Nicu Hoduţ (30 de ani) va fi adjunct Florin Marţi, inginer, 27 de ani. La fel se întâmplă la Loterie, oferită lui Cristian Ile (din zona Marghita), la Agenţia pentru Conservarea Energiei, atribuită lui Ciprian Blejan (tot de la Tineret), şi la Poştă, alocată consilierului local Claudiu Popa. La Cadastru voia să meargă consilierul local Dorin Corcheş, dar s-a răzgândit fiindcă ar fi devenit incompatibil, aşa că rămâne la Societatea de Îmbunătăţiri Funciare, urmând ca PDL să găsească alt şef în locul pesedistului Alexandru Retegan.

Din generaţia a treia, partidul a făcut doar patru propuneri. La Inspectoratul Şcolar vor fi promovaţi ca adjuncţi Tecsi Francisc şi Ilie Crăciun, ambii aduşi din Vadu Crişului. Registrul Auto Român a fost oferit lui Florian Oros, 50 de ani, fostul director al Fabricii de sticlă Pădurea Neagră, în timp ce Autoritatea Rutieră e promisă lui Ioan Curpaş, care a mai condus-o şi în guvernarea PNL.

Loc de întors

Numele viitorilor şefi şi adjuncţi pregătiţi în locul pesediştilor au fost confirmate oficial pentru BIHOREANUL de secretarul general al PDL Bihor. Mircea Mate face însă o precizare: "Aceştia sunt oamenii pe care noi i-am stabilit, dar nu în toate cazurile am şi trimis propunerile la ministere. Poate că unii dintre colegi nu vor putea sau nu vor dori să accepte funcţiile, iar de la unele ministere încă nu ni s-au cerut propunerile".

Un lucru totuşi s-a lămurit: rămaşi singuri la cârmă, PDL-iştii nu sunt dispuşi să împartă puterea cu nimeni. Mai bine o pun chiar şi în mâna unor persoane total lipsite nu numai de minimele cunoştinţe profesionale, dar şi de elementara experienţă de viaţă. Doar pentru că pepiniera partidului nu mai putea sta fără jucării...


"ECONOMIE"
Un post, trei salarii

Chiar dacă şi sub liberali deconcentratele au fost conduse pe criterii de partid, politizarea totală a înfăptuit-o Guvernul Boc prin celebra Ordonanţă 37. Miercurea trecută, aceasta a fost declarată neconstituţională, dar în aceeaşi zi Guvernul a emis o nouă Ordonanţă, OG 105, cu acelaşi conţinut în altă formă. În plus, aceasta prevede că orice director va putea decide ce posturi din subordinea lui sunt de funcţionari şi care de aşa-numiţi contractuali pe perioadă determinată, astfel că un angajat rămas fără protecţia acestui statut va putea fi concediat oricând.

03 Chipurici.jpgContestând OG 37, foştii directori liberali au câştigat procesele intentate ministerelor, astfel că acestea plătesc acum şi salariile celor maziliţi atunci. Culmea e că şi PSD-iştii recent înlăturaţi vor putea ataca OG 105, astfel că, la o instituţie, pentru un singur post, vor fi plătite salarii pentru trei persoane. "Economie" de premier pornit împotriva "salariilor nesimţite"...

La Direcţia pentru Tineret, unde PDL a vrut să-l pună pe Ciprian Caciora, şeful Organizaţiei de Tineret, s-a lovit tocmai de această problemă. Liberalul Marius Chipurici (foto), demis astă-primăvară, şi-a recâştigat funcţia în instanţă, astfel că blochează numirea pedelistă. "Mi-am şi preluat funcţia, şi am stabilit că Caciora va rămâne adjunct", spune Chipurici, singurul membru al PNL în administraţia PDL.