Un cetăţean iranian, rezident în România, a fost arestat, iar trei bihoreni sunt cercetaţi sub control judiciar, într-un dosar al procurorilor DIICOT Oradea deschis pentru acuzaţii de trafic de persoane.

Celor patru li se impută că, în perioada aprilie-august 2014, au organizat tranzitul ilegal, prin România, al mai multor migranţi sirieni, din zonele de conflict, pentru sume care variau între 700 euro şi 2.000 de euro.

"Migranţii au fost introduşi ilegal în România prin Ucraina, după care gruparea le-a organizat deplasarea clandestină în Germania", se arată într-un comunicat făcut public, joi, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor.

Pe 4 august, pentru a-i dovedi pe membrii grupării, poliţiştii BCCO Oradea, coordonaţi de un procuror DIICOT, au organizat o acţiune de prindere în flagrant în Punctul de trecere a frontierei Borş. "Doi dintre migranţi au fost descoperiţi ascunşi în portbagajul unui autoturism Dacia Duster, cu care călăuzele urmau să îi treacă peste frontieră", se arată în informare.

Potrivit comunicatului, gruparea coordonată de cetăţeanul iranian Emadi Hesamedin, în vârstă de 47 ani, era formată din trei bihoreni, Beniamin Rogojan, Marin Cioter şi Anton Hogye. Toţi sunt cercetaţi acum pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi.

Cei patru au fost prezentaţi, marţi, Tribunalului Bihor cu propunere de arestare preventivă, solicitare admisă însă doar în cazul iranianului, pentru ceilalţi trei instanţa dispunând continuarea anchetei sub control judiciar.

"Procurorii DIICOT Oradea au contestat soluţia instanţei cu privire la coinculpaţi, judecarea contestaţiei urmând să aibă loc pe 8 august, la Curtea de Apel Oradea", se precizează în comunicatul Poliţiei.