Valul IV al pandemiei sufocă nu numai secţiile de Terapie Intensivă din spitalele orădene, ci şi pe toate cele care tratează bolnavi Covid. Spitalul Municipal Oradea este ocupat la maximum, Ambulanţa pune în aşteptare chiar şi două zile suspecţii cu simptome care trebuie testaţi şi stă cu autospecialele la coadă pentru a-i preda spre internare, fiindcă în unele momente ale zilei nu există niciun pat liber. La UPU sunt oameni în stare gravă care aşteaptă cu zilele un loc liber la ATI.

"La capacitate maximă"

Redevenit unitate exclusiv anti-Covid, Spitalul Municipal din Oradea nu mai are locuri libere pentru toţi bihorenii infectaţi care necesită internare. Dacă în precedentele valuri unitatea nu a fost niciodată plină 100%, iar la ATI chiar avea locuri pentru a primi pacienţi în stare gravă din alte judeţe, în prezent este ocupată la maximum atât capacitatea Terapiei Intensive, cât şi a tuturor celorlalte secţii dedicate pacienţilor Covid.

"Toate paturile sunt ocupate la maximum", a declarat BIHOREANULUI managerul Spitalului Municipal, Laurenţiu Chiană.

În clădirea principală din Rogerius, unde sunt cele 34 de paturi ATI, precum şi în cea a secţiei de Infecţioase din strada Republicii, unde există 80 paturi, toate locurile sunt ocupate aproape permanent. "Azi dimineaţă, dintr-un total de 333 paturi, doar 7 erau libere, dar s-au ocupat imediat", spune managerul.

De altfel, de două zile în faţa Spitalului Municipal staţionează în anumite momente ale zilei câte 4-6 ambulanţe în aşteptarea unui loc liber.

Duşi în Felix

"Din păcate, multe persoane confirmate cu Covid stau acasă o săptămână şi ne vin desaturaţi. Cei mai mulţi dintre pacienţii aduşi de ambulanţe rămân la noi, dar asta pentru că după aproximativ 10 zile mutăm pacienţii cu forme uşoare şi medii la Spitalul de Recuperare din Băile Felix, unde sunt 150 paturi cu oxigen pentru bolnavii Covid, din care 50 sunt ocupate. După ce vom detaşa personal din secţiile noastre, de exemplu de le Neurologie, va mai fi deschisă încă o secţie la Recuperare în Felix", spune managerul Spitalului Municipal.

Pe de altă parte, trebuie precizat că luni dimineaţă, la fel ca duminică şi sâmbătă, în Bihor erau internaţi 665 de pacienţi cu Covid, cu peste 200 mai mulţi decât în perioada cea mai solicitantă din valul precedent al pandemiei, început în toamna anului trecut şi încheiat în primăvara acestui an. Pacienţii Covid sunt internaţi nu doar la Municipal, ci şi în Spitalul Judeţean, la Pelican, în Spitalul MAI din Oradea, La Recuperare în Felix, precum şi în spitalele din Beiuş, Marghita, Salonta, Aleşd, Ştei şi Nucet.

"Forjăm toate maşinile şi tot personalul"

Suprasolicitarea este extrem de mare şi la Serviciul de Ambulanţă Judeţean, unde se înregistrează zilnic aproximativ 400-500 de apeluri din partea bihorenilor care au simptome specifice Covid şi aşteaptă ca un echipaj să vină pentru a-i testa, plus zeci de solicitări din partea celor confirmaţi anterior a căror stare de sănătate se agravează şi au nevoie de îngrijiri în spital.

"Zilnic reuşim să facem teste pentru 200-220 de persoane, iar din cauza numărului mare de apeluri ajungem la persoanele care solicită acest lucru după 2-3 zile", spune managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter.

Potrivit acestuia, din 12 echipaje care "acoperă" municipiul Oradea, 4 se ocupă doar cu testări Covid, dar fac acest lucru şi celelalte 8 atunci când ajung la pacienţi care au solicitat intervenţii pentru alte patologii, iar medicul sau asistentul constată că au simptome Covid.

"Răspundem mult mai greu la toate apelurile, inclusiv la urgenţe, din cauza suprasolicitării pe Covid. Pe lângă testări, facem zilnic, de dimineaţa până noaptea, şi transporturi de pacienţi Covid la Spitalul Municipal, iar echipajele stau la coadă până colegii de la Primiri le găsesc locuri pentru a putea fi preluaţi şi internaţi", explică dr. Venter.

"Forjăm la maximum toate maşinile şi tot personalul. Nu mai e niciun coleg în concediu de odihnă, doar în concedii medicale. Avem şi noi 7 colegi infectaţi cu Covid, la un total de 351 persoane în operaţional", spune managerul SAJ Bihor.


(O singură ambulanţă în curtea sediului SAJ Bihor. Restul sunt mereu în tranzit, cu pacienţi)

"Nu mai sunt locuri în spitale"

Situaţia este dramatică şi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, unde potrivit şefului UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, ajung în fiecare zi câte 10-15 persoane cu Covid cu forme uşoare, "care pot fi tratate acasă fără oxigenare", dar şi cel puţin 5-6 persoane cu Covid cu forme grave, "care au nevoie de asistare avansată, de ventilare mecanică şi intubare", plus peste 10 persoane care se prezintă pentru Urgenţe precum infarcte, traumatisme din accidente, AVC etc şi care au şi Covid.

"Pacienţii cu urgenţe şi Covid rămân la Spitalul Judeţean, unde sunt internaţi pe secţii", spune dr. Borcea, referindu-se la saloanele tampon sau saloanele izolator, dedicate acestei categorii.

În schimb, personalul UPU este nevoit să îngrijească pacienţi Covid în stare gravă pentru care zile întregi nu se găsesc locuri în Spitalul Municipal sau la Pelican. "În permanenţă avem 2-3 pacienţi în stare gravă care aşteaptă cu zilele un loc în secţiile ATI", precizează şeful UPU-SMURD Bihor.

"Medicii ar cam fi cazul să avertizeze oamenii că nu mai sunt locuri în spitale", evidenţiază dr. Borcea, care a constatat că mulţi pacienţi se prezintă la Urgenţe în stare gravă după ce stau acasă. "Am avut cazuri cu saturaţie de numai 20. Tulpina Delta este mult mai contagioasă, mai agresivă şi mai parşivă, pentru că se manifestă brusc, când plămânii deja sunt varză".