Curtea de Apel Oradea judecă, până la urmă, sâmbătă, procesul în care DNA cere arestarea magistratul Mircea Puşcaş pentru o şpagă de 50.000 de euro. Magistratul desemnat să prezideze şedinţa este, însă, judecătoarea Florica Roman, de la Secţia Civilă, deoarece toţi cei din penal au decis să se abţină, fiind vorba despre un coleg de-al lor.

Deşi uzitată la nivelul instanţelor, situaţia este rară, pentru că, deşi judecătorii sunt repartizaţi pe secţii, asta nu înseamnă că judecă exclusiv în acea materie. Dacă toţi magistraţii unei secţii sunt incompatibil, cauza se judecă de magistraţii de la permanenţă din următoarea secţie, care, în această situaţie este cea civilă. Astfel, s-a luat decizia ca procesul să fie judecat de magistrata Florica Roman.

Deşi părea că astfel procesul intră în linie dreaptă, situaţia a stârnit controverse din ambele părţi.

Judecătoare suspectă

Avocatul lui Mircea Puşcaş, Ovidiu Buduşan, a invocat faptul că în Codul de Procedură Penală se prevede că în astfel de cazuri, când toţi judecătorii secţiei penale se abţin, trebuie trimisă o solicitare la Curtea Supremă, care să decidă mutarea procesului la o altă instanţă. "Sunt norme imperative, care prevăd că în astfel de cazuri Înalta Curte este cea care trebuie să desemneze o altă instanţă de acelaşi rang, care trebuie să judece cazul", a declarat Buduşan.

Surpriza a venit însă din partea procurorului DNA, Ciprian Man, care a cerut recuzarea judecătoarei Florica Roman, motivând că are suspiciuni "legate de activitatea profesională a acesteia", pe care însă nu le-a nominalizat în şedinţa de judecată. Astfel, Roman a decis să se desesizeze, iar incidentul este analizat de un complet special investit de Curtea de Apel, care soluţionează astfel de incidente de procedură.

În funcţie de soluţia dată, există varianta ca procesul să continue la Curtea de Apel Oradea ori la altă instanţă.

Rămâneţi pe www.eBihoreanul.ro. Vom reveni cu amănunte