Campania electorală este cu scântei în Sârbi, de unde sătenii au transmis BIHOREANULUI informaţii, fotografii şi înregistrări cu lucrările de mântuială pornite de primăria comunei taman cu câteva zile înainte de alegerile locale. 

"Dorei" în acţiune

În unele imagini se vede cum muncitorii unei firme de construcţii toarnă asfalt direct peste noroi pe o stradă din satul Sârbi, reşedinţa comunei, fără ca drumul să fi fost pregătit în prealabil, măcar curăţat, nivelat cu pietriş şi compactat. Întrebat de cel care filmează de ce asfaltează noroiul, unul dintre constructori refuză să răspundă şi îi cere săteanului să plece.

Alte imagini prezintă o altă stradă, unde muncitorii au aruncat direct peste pământ criblură, fără să o niveleze ulterior, dar şi cum se anvelopează căminul cultural din sat, direct peste zugrăveala veche şi peste crăpăturile uriaşe din pereţi, fără ca în prealabil să se fi decopertat pereţii de tencuiala veche, fără un tratament de specialitate. "Se ascunde gunoiul sub preş", scrie în sesizarea care însoţeşte imaginile.

Flotanţi în cocioabe

După cum reiese din sesizările localnicilor, în sat au "aterizat" flotanţi din toate colţurile judeţului, înregistraţi până şi la numere de casă care nici nu există în nomenclatorul stradal. BIHOREANUL a primit şi dovezi, fotografii cu case nelocuite sau în construcţie unde, conform scriptelor, locuiesc persoane cu vize de flotant. 

De altfel, după cum spun datele oficiale, în comuna cu 2.345 de locuitori consemnaţi la recensământul din 2021, acum sunt înregistraţi 260 de flotanţi, iar la alegerile locale din 2020 au fost de două ori mai mulţi, 569. Chiar şi aşa, rezultatul final a fost extrem de strâns, căci primarul PSD Gavril Herman şi-a surclasat contracandidatul liberal, pe Vasile Pop, care îi este adversar şi acum, cu doar 140 de voturi. "Vom fi în faţa secţiilor de votare. Tinerii sunt hotărâţi să nu permită pe 9 iunie accesul flotanţilor în secţii. Este inadmisibil ce se întâmplă. De 12 ani, aici nu s-a făcut nimic. Trebuie o schimbare", a explicat BIHOREANULUI semnatarul sesizării, sub protecţia anonimatului.

Neregulile privind "turismul electoral" din Sârbi au fost confirmate şi de surse din Poliţia Bihor, care, după verificările făcute în comună, au solicitat anularea a 20 de vize de flotant acordate, însă fără ca, deocamdată, acest lucru să se întâmple, căci procedura birocratică este una complicată, iar nulitatea poate fi stabilită doar de instanţa de judecată. 

Ameninţări

Gavril Herman Toate acestea se întâmplă pentru ca primarul Gavril Herman (foto), care aspiră la un nou mandat, "să obţină nişte voturi în plus pe ultima sută de metri a campaniei electorale", mai arată semnatarul. 

Edilul îl are ca principal contracandidat pe liberalul Vasile Pop, susţinut de sătenii nemulţumiţi de faptul că în comună nu s-a schimbat nimic. Lupta electorală a generat o situaţie tensionată fără precedent. Nemulţumiţi de comuna lăsată în paragină şi de lucrările de mântuială pe care se aruncă banii publici, tinerii din comună s-au mobilizat şi au format echipe, urmărindu-i cu maşinile pe susţinătorii primarului în timpul întâlnirilor electorale, ca să evite eventualele fraude. "Sunt furioşi că nu pot recurge la mită electorală", explică reclamantul, subliniind că cei cu altă opţiune politică decât a primarului sunt ameninţaţi şi şicanaţi.

Săteanul a ataşat şi dovada, o filmare în care, pe un drum din Sârbi, se vede cum autoturismul unui tânăr a fost blocat de alte două maşini, care au oprit în faţa şi în spatele lui, iar unul dintre ocupanţi (foto jos) - toţi simpatizanţi ai primarului - l-a ameninţat cu moartea. "Luni dimineaţa te omor, bată-te Dumnezeu! Îţi dau cu un topor în cap!", a fost avertizarea primită de tânăr, care a reclamat ameninţările la Poliţie.

"Totul e în regulă"

Căutat de BIHOREANUL pentru a lămuri problemele semnalate, primarul Gavril Herman, susţine că "totul e în regulă". "Sunt exagerări. Am văzut şi eu imaginile. Acolo unde s-a turnat asfaltul şi dincolo, unde s-a pus criblura, drumul a fost pregătit de anul trecut, dar abia acum am avut bani să continuăm", pretinde edilul.

Legat de anveloparea căminului cultural, primarul susţine că se face "tot ce a prevăzut proiectantul". "Proiectul este pentru anvelopare şi asta se face", zice Herman, adăugând că lucrările reclamate nu sunt recepţionate şi, ca atare, nici nu vor fi dacă nu sunt conforme. "Există un diriginte de şantier, care răspunde pentru execuţia corectă a lucrărilor, să fie conforme cu cerinţele din proiect", spune edilul. 

Cât despre acuzaţiile că încearcă să câştige alegerile cu ajutorul flotanţilor electorali, primarul din Sârbi neagă că ar fi apelat la ei. "Eu n-am niciunul, toţi sunt ai lor (ai liberalilor - n.r.). Ei au adus şi rândul trecut, i-au cazat în pivniţă, acolo i-a găsit Poliţia. Eu nu m-am băgat nici atunci, nici acum", susţine Herman. 

Rămâne de văzut cui va da dreptate "socoteala" de duminică...

Iată mai jos dreptul la replică al primarului comunei Sârbi, Gavril Herman:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!