Bază de date unică cu toate informaţiile necesare cu privire la impozitele şi facturile datorate, iluminat public inteligent care să funcţioneze peste noapte în regim economic şi să se înteţească la apropierea unui pieton, sisteme de irigaţii ale parcurilor în funcţie de umiditatea din aer, transparenţă decizonală şi altele.

Oradea investeşte 130.000 lei în realizarea unei strategii de informatizare a municipiului până în 2020 care să îi permită să devină "smart city". Conceptul de "oraş inteligent" este preluat din Luxemburg şi presupune printre altele interconectarea tuturor bazelor de date pentru a pune la dispoziţia populaţiei informaţiile necesare în mod gratuit, rapid şi corect.

Digitalizarea necesară

Proiectul de strategie eleborat de Asociaţia Cluj IT, care reuneşte membri din toate oraşele importante ale ţării şi peste patru universităţi româneşti de top, a fost lansat joi în sala mare a Primăriei şi urmează să fie finalizat într-o jumătate de an.

"Pentru ca un oraş să se dezvolte trebuie să respecte câteva condiţii. Astăzi, în contextul globalizării, digitalizarea devine un element obligatoriu. Pentru aceasta, trebuie să analizăm stadiul în care suntem şi să ne punem cu toţii de acord, astfel încât bazele noastre de date să fie compatibile, pentru ca în final informaţiile oferite cetăţeanului să fie mai ieftine şi mai rapide", a declarat primarul Ilie Bolojan cu ocazia lansării proiectului.

STS e cu noi!

La eveniment au mai luat parte generalul Marcel Opriş, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Stelian Brad, reprezentantul Asociaţiei Cluj IT, city managerul Eduard Florea şi peste 50 de reprezentanţi ai societăţilor subordonate Primăriei, spitalelor dar şi mediului de afaceri.

"Acest proiect este o provocare la adresa cetăţenilor, la adresa opiniei publice. Nu există alt scop al acestor servicii electronice decât acela de a ne face viaţa mai uşoară, mai bună. Din fericire, Oradea este unul din oraşele civilizate din România, unde cetăţeanul îşi obţine documentele într-un mod facil. De aceea, întreaga expertiză a instituţiei va fi pusă la dispoziţia acestui proiect", a spus cu această ocazie generalul Opriş.

Parteneriat pentru interconectare

În acest sens, directorul Asociaţiei Cluj IT, Stelian Brad, a vorbit despre necesitatea interconectării bazelor de date pentru a veni în întâmpinarea cetăţeanului, indiferent ce informaţie caută şi necesitatea încheierii unui parteneriat legal între municipalitatea orădeană şi toţi actorii care pot încărca informaţii pe această platformă sau face sugestii cu privire la modul în care trebuie realizată.

"Deşi, Primăria Oradea este promotorul acestui proiect, este nevoie de sincronizarea forţelor întregii comunităţi. Acest proiect va deschide un număr semnificativ de inovaţii la nivel local", a spus Stelian Brad.

Realizatorii strategiei aşteaptă de la orădeni idei şi sugestii, menite să ducă la îmbunătăţirea serviciilor oferite de municipalitate şi societăţile partenere.

Cu ocazia întâlnirii, reprezentanţii asociaţiei clujene i-au îndemnat pe participanţi să completeze un formular cu aşteptările pe care le au, de la viitoarea strategie de la interconectabilitatea bazelor de date, la monitorizarea online a iluminatului public, camerelor de luat vederi şi altele.

"Rolul nostru este să înţelegem ce există, în ce măsură ceea ce este poate fi integrat, să stabilim o viziune şi să învăţăm din ce au făcut alţii", a spus Brad.

Oradea digitală

Conceptul de "smart city" cuprinde, printre multe altele, informatizarea sistemelor şi serviciilor administraţiei locale, dezvoltarea şi menţinerea unei infrastructuri tehnice pentru a permite o comunicare mai eficientă atât cu cetăţenii, dar mai ales între instituţiile locale, precum şi îndrumarea diverselor sectoare care se dezvoltă odată cu oraşul.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, transformarea Oradiei într-un oraş inteligent va avea implicaţii directe în domeniul inovării tehnologice, transporturilor inteligente, creşterii eficienţei energetice, munca de la distanţă, e-democraţie, transparenţă sporită şi o participare mai activă a cetăţenilor la procesul decizional.