În urmă cu un an, Ciprian Heredea, fiul grefierei şefe din Parchetul Beiuş, a ajuns celebru după ce BIHOREANUL a dezvăluit că a golit într-o singură noapte nouă case din satul de vacanţă Boga.

Fostul jandarm a dat loviturile împreună cu trei prieteni, care au şi fost prinşi şi arestaţi. Heredea, nu. Mai informat decât complicii săi, a dispărut vreo trei luni, după care s-a predat. În scurt timp, a şi fost eliberat, sub promisiunea solemnă că va fi băiat cuminte.

Nu i-a ieşit. Tânărul de 22 ani a ajuns într-un nou scandal, după ce numele lui a apărut, zilele trecute, pe lista neagră a cunoscutului site Antiţepari.ro, ca administrator al unei firme de transport care a tras ţepe în valoare de peste 1,5 milioane de lei mai multor societăţi din ţară. Heredea susţine că nu are niciun "merit" în înşelăciunea ce i se pune în cârcă.

Vedetă între ţepari

"Eliberat din arest sub control judiciar, fiul grefierei şefe de la Parchetul Beiuş a tras ţepe de 1,5 milioane lei în 4 luni". Acesta era titlul unui articol recent de pe site, care prezintă informaţii despre firmele care au emis acte de plată fără acoperire.

Articolul relata că în ianuarie 2010, în timpul anchetei demarate împotriva sa pentru furturile comise în satul de vacanţă Boga, Ciprian Heredea a preluat firma Alina & Alex Spedition SRL Drăgăneşti de la o consăteană, Alina Oana Banciu, iar apoi, după eliberarea din arest, în iulie 2010, ar fi cumpărat mărfuri de peste 1,5 milioane de lei, pe care le-a achitat cu bilete la ordin fără acoperire, pentru ca în octombrie să returneze societatea fostei patroane. Iar toate acestea în timp ce era sub interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu.

Paravan de nevoie

Realitatea e, însă, alta. BIHOREANUL a aflat că, de fapt, Heredea a preluat firma cu pricina doar de formă, iar înşelăciunile au fost comise de fosta şi actuala patroană, Alina Banciu, pe numele de fată Avram, o fostă vedetă a Naţional TV Beiuş, pentru care fiul grefierei şefe lucra ca şofer.

De altfel, femeia recunoaşte manevra, punând afacerea pe seama unei jene financiare cu care firma ei, specializată în intermedieri de transporturi internaţionale de marfă, s-a confruntat anul trecut. "Eram restantă la bancă, pentru un credit personal, şi voiam să iau un împrumut pe firmă, dar la dosar era nevoie de un administrator fără probleme financiare. De aceea am trecut-o pe numele lui Heredea. În perioada aia lucra ca şofer la noi şi nu ştiam de povestea lui cu furturile", a povestit BIHOREANULUI Alina Banciu.

... dar degeaba

Când a aflat femeia ce probleme avea angajatul, era prea târziu: deja depusese dosarul de creditare. După arestarea lui Heredea, banca a respins cererea de creditare făcută de firma care, chipurile, îi aparţinea.

Belele s-au înmulţit apoi şi pentru că firma a început să aibă probleme cu plăţile, ajungând să încaseze bani de la beneficiarii transporturilor şi să emită bilete la ordin fără acoperire pentru transportatorii angajaţi. În total, Centrala Incidentelor de Plăţi a înregistrat 113 bilete la ordin refuzate la plată, în valoare totală de 1,5 milioane de lei, ultimul fiind consemnat pe 9 decembrie 2010.

În tot acest timp, însă, tânărul era administrator şi patron doar cu numele. "Aveam un act adiţional prin care doar eu aveam drept de semnătură pentru firmă. Eu am recunoscut tot", spune Banciu, anchetată în patru dosare, atât la Beiuş cât şi la Oradea, pentru înşelăciune.

Ajuns "ţepar" fără voie, Ciprian Heredea e însă nemulţumit şi ameninţă cu judecata site-ul care l-a ruşinat. "Eu n-am tras nicio ţeapă, nu ştiu de ce m-au pus acolo. N-am semnat nimic, n-am făcut nimic. Oi fi umblat eu cu hoţii, dar nici chiar aşa, să mă treacă acolo fără să mă întrebe. Am fost la avocaţi şi o să-i dau în judecată. Merem toţi şi umblăm pe la judecăţi", ameninţă Heredea. Doar e pruncul lui mama şi se pricepe la chestiuni din astea, juridice...


TUPEU
Anchetă la telefon

La sfârşitul lunii ianuarie 2010, Ciprian Heredea, Alexandru Trip, Paul Macarie şi Traian Nechi au fost puşi sub urmărire penală de Parchetul Beiuş pentru furt, după ce au spart nouă case din Boga, de unde au plecat cu o pradă de 20.000 lei: electronice, mâncare, băuturi.

În timp ce complicii săi au fost reţinuţi, Heredea a dispărut şi a conversat cu poliţiştii mai bine de trei luni prin telefon după care, în luna mai, la scurt timp după trimiterea lui în judecată, s-a predat. Pe 6 iulie, magistraţii au dispus eliberarea sa condiţionată, sub control judiciar, tânărul având dreptul de a părăsi localitatea de domiciliu, adică satul Mizieş (comuna Drăgăneşti), doar în zilele când se prezintă la proces. Măsura dispusă de judecători e în vigoare şi în prezent.

Interpelat de BIHOREANUL despre furturi, Heredea susţine că a fost doar complice. "Eu n-am făcut nici la furturile alea mare lucru. Am fost doar şofer şi am dus lucrurile într-o parte şi alta. Am căzut şi eu complice, asta e. Răspund, că doar de-asta este lege", spune el resemnat.