Dacă, prin absurd, de mâine s-ar închide toate Ministerele și Agențiile din București, în mai puțin de doi ani PIB-ul României s-ar dubla. Pentru că, în mare măsură, munca birocraților se rezumă exclusiv la a-și păstra privilegiile. Iar dacă de mâine s-ar desființa toate Consiliile de Administrație la companiile de stat, jumătate dintre muzele de partid ar muri de foame și un sfert din activ ar ajunge să trăiască din alocațiile copiilor.

La Băița există o firmă privată, Băița Bihor SA, care este împiedicată să muncească. De ce? Pentru că nu primește nici licență și nici permis de exploatare. Firma nu sapă după diamante, ci pur și simplu ia calcar, pe care-l macină și apoi îl vinde. În agricultură, în industria sticlei și în cea farmaceutică.

Povestea e lungă, încâlcită și cu puternic damf de epoleți, că deh, serviciile trebuie să-și bage nasul peste tot unde e vorba de bogății naturale. Firma a primit permis de exploatare până în 2019, după care șefii de la Agenția Națională de Resurse Minerale au zis pas. Întrebarea de bun simț e următoarea: când au fost neghiobi cei de la ANRM? Când au dat permisul sau când l-au suspendat? Sau mai mereu? În județul acesta al sărmanilor, în care la țară ești condamnat să muncești pe salariul minim, nu mai contează că 70 de oameni vor să lucreze și sunt împiedicați de hârtii.

Mă surprinde reacția târzie și bleagă a liberalilor locali care, deși au un cuvânt greu de spus la București, nu pun piciorul în prag. Probabil n-au de ce, deocamdată mai există în județ încă 150.000 de sclavi angajați la privați care să trimită la buget bani pentru salarii, sporuri și bonusuri. Când toate firmele private vor ajunge să închidă șandramaua, vor constata și „genialii” din administrație că nu mai au pe cine să căpușeze.