Angajaţii de la SMURD au avut o perioadă în care au refuzat să intre în colonia de ţigani din Tinca pe motiv că maşina le era atacată şi personalul agresat. Romii sunt şi ei nemulţumiţi că, astfel, nu au acces la sistemul medical de urgenţă.

E un caz tipic în care ambele părţi au dreptate. Nu se poate să vii să salvezi vieţi şi, între timp, rudele îndurerate să-ţi fure targa şi roţile de la maşină. La fel cum nu e în regulă să-i laşi pe puradei să se prăpădească numai pentru că taţii lor bălesc la fierul de pe salvare.

Unii au propus ca soluţie însoţirea echipajelor SMURD de poliţişti. Mă mir că nu au fost invocate şi trupele NATO staţionate la Kogălniceanu. Din câte ştiu, în strategia de apărare a ţării, pericolul major sunt ruşii, nu ţiganii. Grav este că asistăm, fără a avea reacţii, la pierderea autorităţii statului român în interiorul graniţelor.

Noi am crezut că suntem deştepţi dacă le-am dat drumul ţiganilor la cerşit în toată Europa. Cu ce ne-am ales? Cu ideea occidentalilor că rom = român. Şi până la urmă, nu-i niciun neadevăr în asta, romii care cerşesc prin Europa sunt români.

Soluţia scoaterii ţiganilor din sărăcie prin metode populiste e falimentară. Dublarea alocaţiilor pentru cei mici nu înseamnă copii mai graşi, ci, de cele mai multe ori, adulţi mai beţi. Copiii romi trebuie educaţi, cu ajutorul şcolii şi al bisericilor, şi poate aşa vor avea şi şansa ca ambulanţele să ajungă la ei fără să fie însoţite de armament greu.

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Zonă de război: Şefii SMURD şi ISU Bihor riscă acuzaţii de discriminare şi abuz, fiindcă au izolat o comunitate de romi"