Vernisajul expoziției „Snaps&Shots” realizate de cursanții multipremiatului Ovi D. Pop a avut loc miercuri seară la Galeria Varadinum din ERA Park Oradea, într-o atmosferă prietenească, cu emoții, râsete și amintiri.

Printre expozanții ultimei serii, intitulate ODP 72, care au devenit artiști fotografi acreditați, se numără și doi jurnaliști ai BIHOREANULUI, Adriana Totorean și Dan Simai (foto).

Ei se adaugă altor trei jurnaliști ai redacției care au obținut această calificare în trecut: Szilágyi Lóránd, Mădălina Sim și Paul Lelea.


Foto: Szilágyi Lóránd / BIHOREANUL

Noii absolvenți și-au prezentat miercuri cele mai reușite lucrări realizate fie din timpul orelor de practică, fie din proiectul de examen, reunite în expoziția „Snaps and Shots”.

Proaspeții fotografi sunt Biro Norbert, Vincze Szabolcs, Peter Levente, Gabriela Perianu, Bianca Caciora, Makai Ileana, Makai Adam, Ana-Maria Ciordaș, Adriana Totorean, Dan Simai, Kecskes Judit, Marius Șiteri, Erik Ganea, Gal Gergo, Rareș Albuț-Dana, Cristian Vereș.

Aceștia au urmat 40 ore de curs, timp în care au învățat diferite tehnici artistice de a capta imagini, în sala de clasă sau în excursii tematice, cum ar fi la Vadu Crișului, în peșteri, pe malul Crișului, la concerte, pe câmp de maci sau lavandă, cu modele etc.

Au reușit astfel să realizeze fotografii de produs, de natură, nud, de nuntă, stradă sau de eveniment.

La finalul cursului au dat examenul teoretic și practic, în cadrul căruia au avut de prezentat un portofoliu de 10 imagini care să spună o poveste.

Unii învățăcei au abordat teme profunde, ca a dualității, a binelui și a răului, a atașamentului căruia îi este supus omul în timpul vieții, povestea unei relații abuzive sau a iubirii, alții s-au concentrat pe subiecte mai vesele, cum ar fi o zi din viața câinelui familiei, tehnică dentară sau... o pălărie.

Printre cele mai atractive și documentate s-au numărat cele ale jurnaliștilor BIHOREANULUI.

Dan Simai a avut în prim-plan o slujbă ortodoxă ținută pentru enoriași surdo-muți. Dați fiind faptul că persoanele se exprimă prin gesturi, imaginile expresive - cu enoriași de toate vârstele și preotul care se roagă tacit - transmit emoție și „vorbesc de la sine”, după cum și-a descris autorul lucrările în cadrul vernisajului.

Adriana Totorean a ales pentru examen tema zilei alegerilor din 9 iunie, cu supărările sau bucuriile politicienilor din ziua votului, precum și cu speranțele alegătorilor, la urne. Totuși, pentru vernisaj a ales imagini colorate care atrag atenția privitorului de cum pășește în galerie. Noua artistă și-a etalat o imagine cu nud în lan de lavandă, o alta cu un VW Beetle galben în mijlocul florilor mov, iar o alta cu un model îmbrăcat în roșu în contrast puternic cu negrul fundalului.

De altfel, în cadrul expoziției, toți cursanții au expus câte 3 lucrări, unii și-au ales imagini din lucrarea de examen, iar alții - fotografii din timpul cursurilor, cu teme sau culori de impact, de la concerte rock, de pe câmp cu maci sau lavandă, cu copii, de la nuntă, natură, animale și chiar mulaje de dinți.

Evenimentul de lansare a expoziției a inclus și acordarea diplomelor și a acreditărilor noilor fotografi, dar a fost presărat și cu momente haioase, amintiri de la cursuri. Ovi Pop a menționat momentul distractiv în care și-a zorit cursanții pentru a imortaliza focul de artificii de ziua orașului, iar elevii încercau în zadar să își regleze aparatele sau să-și monteze trepiedele sau când cursanții trebuiau să fotografieze pe malul Crișului un cerc de foc, făcut de Ovi, care s-a speriat de un șarpe care năpârlea.

Toate aceste amintiri, alături de imaginile surprinse vor rămâne captate cu siguranță în memoria participanților, iar unele dintre fotografii pot fi descoperite pe simezele Galeriei Fotoclubului Varadinum din Era Park Oradea, unde rămân expuse timp de o lună, până în 2 august.

Ovi D. Pop este artist fotograf premiat în 92 de țări cu peste 2.300 de premii, dar este și profesor în acest domeniu. De aproape 8 ani, el a ținut cursuri recunoscute de Ministerul Muncii pentru cei dornici să se inițieze sau să se perfecționeze în arta fotografică.

El a spus în cadrul vernisajului că mai vrea să lanseze un ultim curs de calificare, care va fi dedicat șomerilor, activitate la care apoi va renunța din cauza modificărilor din legislația europeană a muncii, care prevăd o durată a cursurilor de peste 1.000 de ore, nu de 40, ca până acum.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!